Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любляна подкрепя присъединяването на България към Шенген

Словения, която вчера пое ротационното председателство на ЕС, напълно подкрепя пълноправното присъединяване на България, Румъния и Хърватия към Шенген, заяви в отговор на въпрос на „Хоризонт“ министърът на вътрешните работи на Словения Алеш Хойс:

„Честно казано, сме особено заинтересовани тези страни да влязат в Шенген, защото те са съседи и така ще направим товара си малко по-лек. Ще направим живота много по-лесен за хората, които живеят около тези граници, и това ще направи тези граници наистина европейски. България и Румъния, както казах много пъти, искам да ги поставя на дневен ред в Съвета.

Министър Лугар уточни, че ще направи това, когато бъде постигнат консенсус между страните-членки по въпроса.

Засега България и Румъния имат частичен достъп до информационната система на Шенген.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане под стража" и "домашен арест" от два месеца на осем месеца и възможност за събиране на трафични данни..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри 22 програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите програми включват подобряване на компетентността на ученици и учители, кариерно ориентиране,..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява пътуванията в чужбина за някои служители поради опасения, че чужди сили могат да се опитат да получат достъп..

публикувано на 19.04.24 в 16:54

Общината в Кюстендил отдава жилища на медик от града и лекарка от Босилеград

Общината в Кюстендил ще отдаде жилища на медик от града и лекарка от Босилеград (Сърбия), които вече работят в районната болница и живеят под наем. Докладната за отдаването е внесена за предстоящото заседание на Общинския съвет.  Лекарят от града е завършил наскоро, сега специализира хирургия и живее под наем. Често му се налага да пътува и до..

публикувано на 19.04.24 в 16:52

Лавров: Казахме на израелците, че Иран не желае ескалация

Русия е дала ясно да се разбере на Израел, че Иран "не желае ескалация", заяви външният министър Сергей Лавров. "Имаше телефонни контакти между ръководствата на Русия и Иран, наши представители и израелците. По време на тези разговори много ясно заявихме, казахме на израелците, че Иран не желае ескалация", каза Лавров в радио интервю. От..

публикувано на 19.04.24 в 16:51
Централният площад в Ниш

В неделя премахват от Ниш неизбухнали през 1999 година снаряди на НАТО

Квартал в южния сръбски град Ниш ще бъде евакуиран в неделя заради премахването на неизбухнали снаряди на НАТО, открити в района, съобщиха от градския щаб за извънредни ситуации. "Специалните екипи за разминиране ще бъдат на място. Те ще преместят бомба, датираща от бомбардировките на НАТО през 1999 г., която тежи 1000 кг", заяви кметът..

публикувано на 19.04.24 в 16:49
Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Ваксинирайте срещу коклюш и роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето

За предпазване на новородено от коклюш се препоръчва ваксиниране на жената в последните три месеца от бременността и на роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето през първите месеци.  Това обясни за "Хоризонт" вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова във връзка с починалите от коклюш бебета в Кюстендил...

публикувано на 19.04.24 в 16:46