Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една жертва и 5 ранени при взрив в румънска рафинерия на Черно море

Владимир Митев: Пожарът е вече овладян, а екипите са евакуирани

| обновено на 02.07.21 в 19:00
Снимка от самолет показва димът, който се издига над мястото на взрива в рафинерия „Петромидия“, Румъния, 2 юли 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Взрив избухна в румънската рафинерия за суров петрол "Петромидия" на Черно мореЗагинал един човек, а най-малко петима са ранени. Те са получили изгаряния. Не е ясна и причината за взрива в рафинерията, която се намира в област Констанца. Властите предупредиха хората в района да затворят прозорците си заради замърсяването на въздуха. От рафинерията съобщиха, че технологичният процес там е спрян. Румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде увери, че няма опасност за населението и туристите.

Ситуацията след експлозията в рафинерията е овладяна и животът на гражданите не е застрашен, съобщи премиерът на Румъния Флорин Къцу, цитиран от Ажерпрес.

Инцидентът е станал на платформата на рафинерията, като технологичният процес веднага е бил прекратен. От казахстанската група KMG, част от която е "Петромидия", изключиха човешка грешка като причина за експлозията.

След взрива са се активирали три огнища на пожара, като най-вероятната причина е спукана тръба, съобщиха от аварийните служби.

Местните телевизии показаха кадри с огромния стълб черен дим, който се издига над мястото на експлозията. Плажуващите в курорта Мамая, който е само на 15 км от рафинерията също бяха шокирани от гледката.

В спасителните операции участват близо 50 пожарникари, хеликоптер и пет линейки. Зоната на експлозията е отцепена с цел безопасност, но все още има опасност от експлозии и нов пожар, предупредиха местните власти.

Те призоваха хората в района да затворят прозорците си заради замърсяването на въздуха, въпреки че облакът дим се движи към морето, а не към брега.

Двама от пострадалите с най-голяма степен изгаряния бяха транспортирани с хеликоптер за лечение в столицата Букурещ. Румънският министър на околната среда Барна Танцос изрази опасения, че въздействието върху околната среда може да бъде голямо. 

Българското посолство в Букурещ не е получавало сигнали от бедстващи български граждани или официални данни от румънските  власти за пострадали наши сънародници при експлозията в рафинерията. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

По първоначални данни на екоминистерството в София не е отчетено замърсяване на въздуха и водите в българската акватория на Черно море.

„Петромидия“ е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа, локализирана на брега на Черно море, в близост до най-голямото пристанище на Румъния – Констанца.  Рафинерията има годишен капацитет за преработка от 4,8 милиона тона или 100 000 барела на ден (16 000 м3/ден).

Тя е собственост на КазМунайГаз Интернешънъл Груп - KMG (известна преди под името „Ромпетрол Груп“), която е 100% собственост на казахстанската нефтена и газова компания КазМунайГаз.

Рафинерията беше и част от разследване за укриване на данъци, пране на пари и измами, прекратено през 2019 г.

Ромпетрол България ЕАД е част от КМГ Интернешънъл (преди „Ромпетрол Груп“). Активното развитие на „Петромидия“ я превръща в един от основните производители на петролни продукти в Румъния и региона на Черно море.

Според Феликс Круду-Тешловеану, изпълнителен директор на „Ромпетрол“, пожарът в „Петромидия“ е избухнал в станцията за хидрообработка. Това предаде Ажерпрес.  Експлозията е генерирала още три огнища на пожара, като най-вероятната причина е пукването на тръба, каза още Круду-Тешловеану.

rompetrol-rafinare

Снимка: rompetrol-rafinare

Румънският журналист Роберт Лупицу коментира пред „Хоризонт“:

„Министърът на енергетиката на Румъния увери, че няма да има никакви щети, като спиране или намаляване на доставките на гориво до бензиностанциите в страната.

Компанията, която управлява рафинерията е започнала собствено разследване на случилото се, но инцидентът поражда въпроси, защото това е най-голямата и една от най-модерните рафинерии в Румъния“.

"Пожарът вече е овладян, имаше риск да стане по-голяма експлозия, но това е избегнато", каза пред БНР Владимир Митев, създател на сайта за новини от България и Румъния - "Мостът на приятелството".

"Доколкото разбрах, инцидентът е станал в инсталация за транспорт на петролни продукти, няма допълнителна информация в румънските медии", посочи още Митев.
От страна на държавата премиерът е наредил създателят на спешната медицинска помощ в Румъния да се заеме лично със случая, като тя е подчинена на вътрешното министерство, в нея се съчетават функциите на пожарникари и медици, така че, те са се заели да обезопасят мястото, поясни още Митев.

След инцидента стойността на акциите на Rompetrol Rafinare намаляха с почти 2%.

Още по темата в звуковия файл.


Рафинерията през 1992 г./Ромпетрол

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Кирил Петков за позицията на ГЕРБ: Общи приказки - да, борба с корупцията - не

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков критикува ГЕРБ-СДС за позицията им да потърсят подкрепа за декларация за законодателни намерения, която да предхожда опита за съставяне на правителство с втория мандат.  "Превеждам от Герберски към днешна дата: Общи приказки - ДА, Борба с корупцията - НЕ", написа във Фейсбук Петков.  Радев: Тези дни ще взема..

публикувано на 16.07.24 в 13:39

"Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ срещу съгласие за 5 референдума

От партия "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят антикорупционната декларация на "Продължаваме промяната - Демократична България", при условие че коалицията даде подкрепа за декларацията на "Възраждане".  "Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ, ако от ПП:ДБ се съгласят за 5 референдума Документът на партията съдържа седем точки. Пет..

публикувано на 16.07.24 в 13:35

Георги Лушнарев: Аз винаги нося Машалов в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на сърцето ми

"И тази година няма да пропуснем този юлски месец, дата 16 юли 1962-ра година. Навършиха се 62 години от кончината на великия народен певец Борис Машалов.  Такъв народен певец не може да бъде забравен от никого от неговите почитатели, а от мен никога, докато съм жив. Аз винаги го нося в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на..

публикувано на 16.07.24 в 13:33
Роберта Мецола

Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП

Евродепутатите избраха днес с голямо мнозинство на учредителното заседание на новия Европарлмент за свой председател Роберта Мецола от Европейската народна партия. При общо 699 гласували малтийката Мецола (45 г.) е подкрепена от 563 депутати още на първи тур.  Невалидните бюлетини са 76. Евродепутатите избират председател на..

публикувано на 16.07.24 в 13:31
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Запрянов за пожарите: Армията има готовност да се отзове на всяко повикване

Военните участват с два хеликоптера и с 22-ма души в гасенето на пожарите край Стара Загора. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Хеликоптери се включиха в гасенето на пожара над Стара Загора Армията има готовност да се отзове на всяко повикване, подчерта министър Запрянов: "Всеки ден участваме. Няма пожар, в..

публикувано на 16.07.24 в 12:49

Протест на служители в Агенцията за социално подпомагане

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:25

Евродепутатите избират председател на институцията

Евродепутатите, които дадоха днес старт на новия Европейски парламент, гласуват за председател на институцията. Кандидатурите за позицията са две - на досегашната председателка Роберта Мецола и на испанската евродепутатка от левицата Ирене Монтеро. За да бъде избран председател на Европейския парламент, е необходимо кандидатурата му да получи..

публикувано на 16.07.24 в 12:18