Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За кои фирми продължава мярката 60/40

Работещите в сектор "Туризъм", които са наети през първото тримесечие на тази година, попадат в обхвата на мярката за подкрепа на заетостта известна като "60 на 40".

За останалите сектори компенсации за заплати и осигуровки ще се плащат само на работниците, наети преди първи януари тази година, които от 13 март миналата година до 31 декември са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск поради преустановяване на работа,  или са от секторите с временно преустановена дейност заради пандемията.

Изключението за туристическия сектор е заради големите загуби от Covid кризата.

От проведеното в Министерския съвет обсъждане става ясно, че за туризма не важи и изискването да се запази числеността на служителите. Мярката 60/40 беше продължена за месеците юни и юли, като по нея до 15 юни са платени 1 млрд. 303 млн. лева с ефект - запазване на 300 000 работници от 13 000 предприятия.

За предприятията, които имат спад на приходите между 30 и 40%, компенсацията ще е 50%. 39% от предприятията имат спад на приходите на 40 на сто и те ще продължат да получават компенсации от 60% за заплати и осигуровки.

Около 30% от фирмите със спад на приходите под 30 на сто отпадат от схемата.

Удължаването на мярката ще запази около 80 000 работни места.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пресконференция на тема: „Крайно време е за отговорност и решителни политики спрямо екстремния климат!“ в БТА, 30 юли 2024 г.

"Коалиция за климата": България се е провалила в климатичните политики

България напълно се е провалила по отношение на климатичните политики, обявиха от сдружение "Коалиция за климата". Според бившия екоминистър Борислав Сандов, страната ни няма да може да се възползва от ресурс от около 5 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми. Европейската комисия е изчислила,..

публикувано на 30.07.24 в 13:04

Временно прекъсване в работата на пощенските станции

Има временно спиране на работата на пощенските станции, съобщиха от пресцентъра на "Български пощи", предаде БТА. До 15.00 ч. днес временно няма да се обслужват клиентите в пощенските станции на "Български пощи" поради извършване на технически дейности в системата на мобилния оператор, осигуряващ интернет свързаност, информират от националния пощенски..

публикувано на 30.07.24 в 12:53

106 пожарникари гасят горски пожар край хърватския град Сплит

Горски пожар избухна днес край хърватския крайбрежен град Сплит, като 106 пожарникари участват в гасенето, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, цитирана от БТА. Според информация на Хърватската противопожарна общност пожарът е обхванал трева, ниска растителност и храсти. В гасенето на пожара участват 106 пожарникари с 39 противопожарни..

публикувано на 30.07.24 в 12:49
Министър Галя Кондева

Бъдещата Национална детска болница: Високотехнологична и с 404 легла

Бъдещата Национална детска болница ще бъде високотехнологична, с 404 легла, и ще обединява съществуващите университетски детски клиники. Това е записано в доклада за структурата на лечебното заведение, подготвен от консултанти от Европейската инвестиционна банка. Документът се обсъжда на работна среща в здравното министерство...

публикувано на 30.07.24 в 12:40

Все още не е ясно колко битови потребители са енергийно бедни

Все още няма яснота, колко от потребителите на електроенергия попадат в категорията "Енергийно бедни" за да може от началото на 2026 година, за когато е планирана либерализацията на пазара на ток за бита, спрямо тях да  се прилагат мерки за защита. ИСС препоръчва мерки за защита на битовите потребители на електроенергия Зорница..

публикувано на 30.07.24 в 12:20

Светият Синод с позиция за церемонията по откриване на Игрите в Париж

Безспорна истина е, че повече от две хиляди години до днес в основата на европейската цивилизация стои християнството, стоят християнските ценности и добродетели, т.е. Христовата евангелска нравственост и светоглед. Християнството е оставило своя незаличим отпечатък върху всички сфери на човешкия живот и култура, а земният живот на нашия Господ..

публикувано на 30.07.24 в 12:19
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов за пожара по границата с Гърция: На този етап не се налага евакуация

Спряно е гасенето на пожара в планината Славянка в участъците, които са близо до минното поле, заради експлозии в района.  Взривове от минните полета се чуват от над 2 часа. Полетата са по линията на километър-километър и половина по границата. През нощта огънят е успял да пробие на още няколко места и да се прехвърли от гръцка територия на..

публикувано на 30.07.24 в 12:12