Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици аплодираха балета „Спящата красавица“ във Велико Търново

3
Балетът „Спящата красавица“ на Старозагорската опера в крепостта „Царевец“.
Снимка: Здравка Маслянкова

Близо 600 зрители аплодираха в крепостта „Царевец“ във Велико Търново балетния спектакъл „Спящата красавица“ на Старозагорската опера, с който снощи вечер беше открит летният оперен фестивал „Сцена на вековете“. Българското национално радио е медиен партньор на културния форум.

„Сцена на вековете“ е сред най-престижните форуми в културния живот на България, заяви при откриването артистичният директор на фестивала маестро Владимир Бошнаков: 

„Музикалният форум за поредна година е отличен с престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“. За първи път фестивалът има и специална програма за младежка аудитория с участие на детски формации под надслов „Сцена на вековете – поглед към бъдещето“.  

Публиката подкрепи балетния спектакъл „Спящата красавица“ на Старозагорската опера и аплодира изпълнението на оркестъра:

„Изключително приятна вечер и съм много щастлива, невероятно е усещането“. 

„Прекрасна музика, познавам добре музиката на Чайковски и играта на артистите беше великолепна“. 

„Пищен, колоритен, с много любов направен и с много красиви картини и с много майсторско изпълнение на балета“. 

„Мен специално ме впечатли музиката и изпълнението на оркестъра“.

„Участват изключителни солисти. Самият спектакъл не е само балетът в чистата му форма. Той е един мултимедиен спектакъл, изключително красив, изключително атрактивен и носител на наградата „Кристална лира“ за 2020 година“, каза Нелина Църова, директор на общинската дирекция „Култура“ във Велико Търново.

Снимка: Здравка Маслянкова

Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф и филмов актьор Андрей Босов, който работи по заглавието по покана на примабалерината Силвия Томова, художествен ръководител на балета на Старозагорската опера. Балетното представление на Царевец ще бъде в съпровод на живо на оркестъра на операта под диригентството на маестро Владимир Бошнаков, артистичен директор на фестивала. 

„Сцена на вековете“ започва във Велико Търново през 1985 година и след две десетилетия прекъсване фестивалът отново е възстановен, припомни кметът на Велико Търново Даниел Панов: 

„Връща оперното и балетно изкуство във Велико Търново в крепостта „Царевец“, там където е бил създаден и със Софийска опера и балет за първи път през 2008 година, след 21-годишно прекъсване, поставихме постановките. Вече 90 представления са играни в крепостта Царевец след 2008 година до сега. Не само Софийската опера и балет, а също операта в Стара Загора, Русе, Бургас, Варна, Пловдив, балет „Арабеск“, редица симфонични оркестри, включително „Софийски солисти“, са имали концерти там нашият Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.  

За два месеца и половина на откритата сцена в двореца на царете от династията на Асеневци българските оперни театри ще представят оперите „Травиата“, „Сватбата на Фигаро“, „Вълшебната флейта, мюзикълите „Човекът от ла Манча“ и „Българи от старо време“, както и спектакъла „Поетите и музиката“. Ценителите на музиката ще чуят и концерта „Фолклор и класика с музиката на Георги Андреев“. Фестивалът „Сцена на вековете“ утвърди своя престиж през годините, посочи кметът на Велико Търново Даниел Панов: 

„През 2015 година „Сцена на вековете“ е носител на престижен европейски статут и е част от платформата на Европейската фестивална асоциация. В настоящото издание за първи път имаме детска балетна школа. Това е много важно, за да могат още от малки децата на България да открият това изключително изкуство и да бъдат негови последователи“.  

Програмата на фестивала „Сцена на вековете“ е разширена за неговото шесто издание, обясни Нелина Църова, директор на дирекция „Култура“: 

„Ние се стараем да не стоим на едно място и затова тази година за първи път стартираме с допълнителната програма „Сцена на вековете – поглед към бъдещето“. В тази част от афиша ни са включени балетният спектакъл „Лешникотрошачката“ на детската школа за класически балет „Класика“ от Велико Търново, детският мюзикъл „Пепеляшка“ на „Бон-Бон мюзик“ – София и нещо, с което много се гордеем – първият международен майсторски клас по оперно пеене на примата Красимира Стоянова, който ще завърши със заключителен концерт“. 

Снимка: Здравка Маслянкова

Освен спектаклите в крепостта Царевец, фестивалът „Сцена на вековете“ има и съпътстваща програма с концерти в Летния театър във Велико Търново, посочи Нелина Църова: 

„Съпътстващите концерти са едно съчетание между класическата музика, джаза, филмовата музика, популярната музика. Те са концертът „Да послушаме кино“ на Хилда Казасян и Плевенска филхармония и концертът SIMPHONY WAY на Симфониета-Враца“ със солист Васил Петров“.

14-е концерта и спектакъла от фестивала „Сцена на вековете“ ще се проведат при спазване на противоепидемичните мерки. След всяко представление подарък за публиката е аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“. 

До 10 септември в афиша на „Сцена на вековете“ са включени още 12 впечатляващи заглавия на българските оперни театри.


Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43