Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата: Недопустими са атаки от представители на изпълнителната власт срещу независимата съдебна власт

Снимка: БГНЕС

Остра реакция на прокуратурата след днешните критики на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков в ефира на „Хоризонт“ за работата на държавното обвинение по т.нар. изборни дела. Негативните коментари и оценки на Рашков са определени като „опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата“.

Ето пълния текст на изявлението на говорителя на прокуратурата Сийка Милева:

"Върховна касационна прокуратура извърши анализ на постъпилите в Прокуратурата сигнали, свързани с нарушения на изборното законодателство. Беше констатирано забавяне от страна на органите на МВР при сезирането и докладването на материали във връзка с евентуално извършени престъпления против политическите права на гражданите. Голяма част от получените докладни записки от МВР бяха непълни и не съдържаха достатъчно данни за извършено престъпление, което наложи възлагането на допълнителни проверки от страна на наблюдаващите прокурори. Припомням, че съгласно действащото законодателство органите на МВР следва да изпълняват указанията, дадени им от съответните наблюдаващи прокурори, а не обратното. Поне така е според действащото законодателство на Република България, с което съм сигурна, че служебният министър на вътрешните работи е запознат, тъй като той е един от изтъкнатите представители на академичната общност и в частност в областта на наказателното право и процес.

Следва да се отбележи, че в периода непосредствено преди изборния ден се наблюдава увеличение на опитите за неправомерно влияние върху изборния процес. В тази връзка очакваме подобряване на координацията и взаимодействието с МВР с цел да се гарантира провеждането на честни и прозрачни избори.

Считам, че проблемите в координацията между Прокуратурата и органите по разследването биха били причина, която може да доведе до избягване на наказателна отговорност на част от лицата, заподозрени в извършването на престъпления против политическите права на гражданите.

В една демократична и правова държава са недопустими атаки от представители на изпълнителната власт срещу представители на независимата съдебна власт, които уронват устоите на държавността и са в интерес само и единствено на престъпността. Пример за това са призивите на служебния министър на вътрешните работи за налагане на дисциплинарни наказания и отстраняване на колеги, което застрашава принципите за разделение на властите и върховенството на правото в страната ни. Прокуратурата ще защити и ще застане зад всеки магистрат, който изпълнява служебните си задължения съгласно закона.

Призоваваме представителите на изпълнителната власт да се въздържат от подобни изказвания, защото само успешното взаимодействие, а не войната, са ключов фактор за постигане на резултатите в противодействието на престъпността".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието". Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27 октомври. 20 партии и 8 коалиции са предложили своите кандидати. Сред тях най-младият е жена на 23..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга. Пациентски организации предупреждават за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се иска разрешение срещу Ибрямов да започне наказателно производство и той да бъде задържан за три..

публикувано на 03.10.24 в 19:10
Филип Гунев

Филип Гунев: Турция остава ключова дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток

Турция остава ключ към това дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток , защото ще е първата и най-засегната от такава. Това каза пред БНР Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи. "Анкара планира репатриране на сирийски бежанци от турска територия, а не приемане на още. Но една такава бежанска вълна не е задължително да..

публикувано на 03.10.24 в 18:38

Първата доставка на природен газ от терминала в Александруполис е за България

Първата доставка на втечнен природен газ за България от терминала в гръцкия град Александруполис е вече факт. На терминала днес беше служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. "Булгаргаз" има резервирани от там по 1 милиард кубически метра синьо гориво годишно за следващите 10 години. "Това е исторически момент за България и..

публикувано на 03.10.24 в 18:34