Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски съд не отмени екстрадицията на 4-мата български граничари

Бургаският съд отказа правна помощ на Турция по случая с четиримата граничари.
Снимка: БНР, архив

Турският наказателен съд е отхвърлил днес поисканата отмяна за издирването с „червена бюлетина“ и екстрадиция на 4-мата български граничари, които са обвинени за смъртта на турски бракониер. За това е настоявал на съдебното заседание турският адвокат Джошкун Молла, който защитава правата на граничните служители.

Бившият граничен полицай Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са обвинени за смъртта на турски бракониер при инцидент, станал на границата ни край Резово през 2008 г.

Делото срещу тях е отложено за 28 декември.

Относно искането за екстрадиция на българските гранични служители турският съд в Къркларели трябва да събере необходимите документи, сред които са техни биометрични снимки заедно с пръстовите им отпечатъци.

Бургаският районен съд обаче отказва да изпълни поръчката. Бургаските магистрати се позоваха на европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде разследвано и обвинено два пъти за едно и също престъпление.

Турският съд днес е отхвърлил предложението на адвокат Молла за отмяна на поисканата екстрадиция.

„Аз поисках да бъде отменено искането на съда за „червена бюлетина“, защото условията не отговарят на това и че подсъдимите в турския съд са оправдани в България, пък и за тримата даже няма и съдебно следствие. Те обаче ми отказаха. Изпратени са някакви документи от България, те ще бъдат преведени – даде се решение за превод“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравните власти обявяват мерките срещу разпространението на коклюш

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес. Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването на..

публикувано на 26.04.24 в 07:36

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за ядрено..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Хотели и ресторанти може да затворят в разгара на лятото заради кризата с персонала

Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят колективен иск срещу държавата заради пропуснати ползи . Те отправят упреци за забавени процедури по издаването на визи за сезонните работници от трети страни, които туристическият бранш очаква. Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила..

публикувано на 26.04.24 в 07:27

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26