Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-мобилизираните електорати да гласуват към настоящия момент са тези на ГЕРБ и ДПС

Елена Дариева: Очертава се 7 - партиен парламент

Данните сочат за по-ниска избирателна активност от тази на редовните избори, посочи още социологът

Снимка: архив

„Ситуацията е много динамична и може би най-големият въпрос е за избирателната активност, тъй като тя се отразява на крайния резултат“, посочи пред БНР Елена Дариева, социолог в агенция "Насока". Последните социологически проучвания показват минимална разлика между ГЕРБ/СДС и ИТН като евентуален резултат от предстоящите парламентарни избори на 11 юли.

Проучването на агенция „Насока“ направено в периода 23-30 юни, реализирано е със собствени средства и проведено сред 1025 пълнолетни български граждани сочи, че 51 на сто от хората са заявили, че ще гласуват със сигурност на 11 юли.

"Често обаче това не е точно така, защото хората обичат да изтъкват, че ще гласуват при такива социологически изследвания, но след това не става точно така. Веднага обаче искам да кажа, че очаквам избирателната активност да бъде по-ниска от тази, която регистрирахме на 4 април. Тогава тя беше 50,61 на сто или малко над три милиона и 300 хиляди българи. В момента данните сочат за по-ниска избирателна активност от тази на редовните избори - да стигне до 48 на сто, което означава под три милиона и 200 хиляди български граждани да дадат своя глас.

От това биха спечелили партиите с твърди ядра, от по-високата избирателна актитвност печелят новите партии и тези, които разчитат на протестния вот", поясни в "Преди всички" Елена Дариева от агенция "Насока".

По думите не се очаква голяма разлика между първите две формации, по-скоро тази разлика е минимална.

"Най-мобилизираните към настоящия момент да гласуват са електоратите на ГЕРБ и ДПС. Данните сочат, че 92 на сто от хората, които подкрепят ГЕРБ/СДС твърдят, че със сигурност ще гласуват. При тях можем да говорим за втърдяване на електората. По наши данни към момента 80,5 на сто от гласувалите за ГЕРБ/СДС на миналите избори на 4 април, ще повторят вота си и сега в неделя.

"Има такъв народ" може да разчита на 78 на сто от гласувалите за тях на 4 април, но при тях има интересна тенденция. Тя засяга избирателите на всички т.нар. "партии на протеста" - при тях се наблюдава една мобилност, което се изразява в преливане на вот и формацията на Слави Трифонов е основният печелевиш от тези процеси, които ние изследваме", съобщи още Елена Дариева.

Тя изясни също, че данните сочат, че ДПС и Демократична България са също на много минимално отстояние една от друга.

"11,3 на сто твърдят, че ще гласуват за ДБ, защото са повлияни от кампанията, която води тази партия, което пък показва, че служебното правителство води много добра политика в момента срещу "купуването на гласове". А това е тема, която вълнува силно избирателите на Демократична България", разясни още Дариева.

Според нея нито една политическа сила няма да има парламентарно мнозинство. Първите политически сили ще са ГЕРБ/СДС, ИТН и БСП - те ще вземат около 60 на сто от действителните гласове.

"Очертава се 7 - партиен парламент, според нашето проучване", каза още социологът.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС окончателно забрани продажбата на вейпове на деца

Народното събрание окончателно забрани употребата, продажбата и предлагането на бездимните и нагреваеми тютюневи изделия на деца под 18-годишна възраст. Един от вносителите на промените - Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС - подчерта, че следващите законодателни стъпки ще са в посока на енергийните напитки. "Следващата битка, която трябва заедно..

публикувано на 05.09.24 в 11:09

Огнище на шарка по овцете е регистрирано в Ямболско

Огнище на шарка по дребните преживни животни е констатирано в село Войника, община Стралджа, област Ямбол. Заболяването е установено в животновъден обект със 135 овце, съобщават на сайта си от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), пише БТА. Фермата е поставена под възбрана за ограничаване на движението от и към нея. Определена..

публикувано на 05.09.24 в 11:04

На въртележката на частните извънучилищни занимания: пари, логистика, свободно време

Подрастващите днес разполагат с широк избор от платени допълнителни занимания в извънучебно време . Къде е балансът между образованието и свободното време? Защо частните уроци превземат все повече територия и какви са финансовите измерения на извънкласните занятия? Едно е децата да ходят на допълнителни дейности – музика, спорт, изкуство,..

публикувано на 05.09.24 в 10:57

Не избраха Бойко Рашков за шеф на Комисията за контрол над службите

Мнозинството в Народното събрание отхвърли кандидатурата на бившия вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков за председател на парламентарната комисия за контрол над службите. Проектът на  ПП-ДБ беше подкрепен само от 37 народни представители - от ПП-ДБ, 3-ма от БСП, 1 от Има такъв народ, 1 независим. 132- ма от ГЕРБ-СДС,..

публикувано на 05.09.24 в 10:52
Делян Пеевски

Пеевски за решението на ЦИК за коалициите на двете фракции на ДПС: Незаконно

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски определи решението на ЦИК - двете коалициите, в които участват двете враждуващи групи в движението, да заличат ДПС в тях, като "незаконно". Той обвини председателя на ЦИК Камелия Нейкова, че е свързана с една от партиите в другата коалиция - СБОР. "Абсолютно незаконно решение. Виждат..

публикувано на 05.09.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Расте интересът към участието в тенис ваканции

Расте интересът към участието в тенис ваканции, които са свързани с спортни турнири за непрофесионалисти.  Те са организирани от най-голямата любителска тенис общност у нас, посочват туроператори, специализирани в тази дейност.  Годишно у нас се организират около 10 турнира, но тенис любителите в България участват в подобни турнири и в чужбина,..

публикувано на 05.09.24 в 10:09

В с. Баничан очакват фестивала на "Огледната баница, селския труд и вкусния воден лук"

В с. Баничан от утре до 8 септември предстои кулинарен фестивал на "Огледната баница, селския труд и вкусния воден лук".   Фестивалът е феерия на цветове, музика, песни, танци и кулинария , каза пред БНР Румяна Джибова - секретар на читалище "Изгрев - 1930" в село Баничан. " Всяка година се опитваме да надграждаме фестивала. Всичко това се..

публикувано на 05.09.24 в 10:04