Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евробарометър: Над половината български граждани подкрепят въвеждането на еврото

Снимка: архив

66 на сто от анкетираните българи смятат, че страната ни не е готова да въведе еврото, сочат резултатите от последното проучване на Евробарометър, публикувани днес. Какви други опасения изразяват сънародниците ни,

77 на сто от анкетираните се опасяват, че ако еврото замести лева, ще се стигне до изкуствено повишаване на цените. Разликата между тези, които са на мнение, че така страната ни ще изгуби контрол върху икономическата си политика, е само един процент, но с превес на песимистите - 47 срещу 46 на сто.

Също толкова е разликата между тези, които са на мнение, че това ще доведе до загуба на част от националната ни идентичност. 

Въпреки това, 83 на сто от участвалите в проучването казват, че ще успеят да се адаптират към европейската валута. 54 на сто са изцяло за нейното въвеждане срещу 44 на сто, които са абсолютно против. 

С 2 на сто са повече тези, които са на мнение, че негативните последствия от такава стъпка ще са повече от положителните. 

36 на сто от анкетираните смятат, че еврото трябва да се въведе след известно време, 25 на сто - възможно най-бързо, 20 на сто са против въвеждането му.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПТП затруднява движението по АМ "Тракия" в района на 288 км в посока София

Движението на автомагистрала "Тракия", в района на 288 км в посока София, е затруднено заради самокатастрофирал автомобил. По първоначални данни има двама пострадали, транспортирани за преглед. В участъка движението  се регулира от полицейски служители. Извършват се процесуално-следствени действия.

публикувано на 11.08.24 в 13:52

Хиляди украински бойци участват в офанзивата на руска територия

Хиляди украински войници участват в офанзивата на руска територия, заяви пред АФП висш украински представител, чието име не се посочва. "Ние атакуваме. Целта е да бъдат разтеглени позициите на врага, да бъдат нанесени максимални загуби и да бъде дестабилизирана обстановката в Русия", заяви източникът. Зеленски потвърди за..

публикувано на 11.08.24 в 13:40
Серхий Марченко

Киев вини САЩ за увеличаването на бюджетния си дефицит

Министърът на финансите на Украйна призова в интервю за „Файненшъл таймс“ своите западни съюзници да ускорят изплащането на заем от 50 милиарда долара, твърдейки, че закъсненията в доставките на оръжия са допринесли за огромния бюджетен дефицит, който е принудил Киев спешно да осигури пари, за да плати на армията си. Серхий Марченко заяви..

публикувано на 11.08.24 в 12:55
Тържествен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2024” „Цар Симеон Велики“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

Министърът на отбраната все още не е разговарял с номинираната за премиер Горица Грънчарова

Служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов все още не е разговарял с посочената за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, но среща с нея предстои. Министърът каза това във Варна, където участва в честването на 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили. Атанас Запрянов коментира, че новият премиер сама ще..

публикувано на 11.08.24 в 12:07

Дни на младежта организират в Монтана

Дни на младежта организира Младежки център – Монтана. Поводът е Международния ден на младежта 12 август. От днес до сряда са предвидени различни събития и образователни дейности. Първата проява е тази вечер. По повод Международния ден на младежта Младежки център Монтана е подготвил разнообразна програма. Тази вечер, от 20 часа, на сцената на..

публикувано на 11.08.24 в 11:56

Поредна творба на Банкси се появи в Лондон

Поредното произведение на известния британски уличен художник Банкси, представляващо протягаща се голяма котка на утринното слънце, беше свалено само часове по-късно, което предизвика негодуванието на събрали се хора в лондонския квартал Крикълууд, където то се появи на неизползвана понастоящем рамка за билборд. Уличният художник публикува..

публикувано на 11.08.24 в 11:52

Грузинец е с опасност за живота след ПТП край Монтана

48-годишен грузинец е в болницата в Монтана с опасност за живота. Чуждестранният гражданин е с множество ранни вследствие на катастрофа край село Смирненски Тежкият пътен инцидент е станал вчера следобед. Грузинският гражданин е пътувал с колата си от Видин за Монтана. Преди село Смирненски, с несъобразена скорост, при излизане от десен завой..

публикувано на 11.08.24 в 11:28