Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без опашки премина изборният ден в Германия

| обновено на 11.07.21 в 21:35
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди българи гласуваха днес в Германия. Този път изборният ден премина спокойно, без опашки и без удължаване на изборния ден.

Сходна активност като на миналите избори отбелязват повечето секции в Германия, макар че все още е рано да се направят обобщения.

Изборният ден този път премина без опашки, благодарение на по-големия брой отворени секции, както и на машините за гласуване в част от тях.

На изборите през април в Германия бюлетина пуснаха малко над 33 000 българи, въпреки че в страната по неофициални данни живеят около 10 пъти повече наши сънародници.

Сега се очаква броят на гласувалите да не е драстично по-различен, въпреки че в провинциите Берлин и Бранденбург училищната ваканция е започнала и много българи са в родината си.

Гласуването протичаше днес за около 15 минути. Този път в Германия бяха отворени повече секции - 109.

Машинно се пускаше бюлетината в консулствата, посолството в Берлин и в секции с над 300 гласували на миналите избори. Повечето гласуващи са успели да пуснат бюлетина за около 30 секунди. Навсякъде хората успяха да гласуват навреме и не се наложи удължаване на изборния ден.

В Берлин секциите бяха осем, в Мюнхен - шест. Пред нито една изборна секция не е имало опашки.

Средно в секция до 13 часа са гласували по около сто души, а активността този път е видимо по-ниска, отколкото на вота на 4 април. Това се дължи вероятно и на летния сезон - в някои от германските провинции вече започна училищната ваканцията и много българи са се прибрали за почивка в родината.

Повечето гласуващи са успели да пуснат бюлетина за около 30 секунди. Декларация масово се попълва на място, но и това не отнема време.

Секциите бяха са отворени до 20 часа местно време, а ако има още негласували пред тях - срокът бе предвидено да се удължи до 21 часа.

В Берлин се гласуваше освен в посолството и културния институт, както винаги досега, още на Потсдамер Плац и в Шпандау. В българското посолство и в културния институт се гласуваше само машинно. Във всяка секция имаше по две устройства. 

Другото ново удобство е, че всеки български гражданин е свободен да гласува, в която секция си избере, независимо дали е подавал заявление или не. Единственото условие е да попълни декларация на място. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Галин Цоков

Галин Цоков: В нито една област резултатите на седмокласниците на НВО нямат спад

54,6 точки от 100 възможни е средният резултат на седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература, а 42.9 точки - по математика. Изпитите се проведоха миналия месец. За сравнение - резултатите на кандидат-гимназистите през 2023 г. година са съответно 55 и 35 точки. Учениците с по 100 точки на двата..

публикувано на 02.07.24 в 11:18
Орлин Гигов в съда, 2 юли 2024 г.

Съдът потвърди: Постоянен арест за Орлин Гигов, убил приятелката си

Апелативният съд в София потвърди постоянния арест на Орлин Гигов, който в края на юни преби до смърт приятелката си Силвия Киркова. Въпреки твърденията на защитата на обвиняемия, че става дума за нещастен случай, съдът откри достатъчно доказателства, че именно действията на Гигов са довели до нейната смърт. Протест пред Съдебната палата..

публикувано на 02.07.24 в 11:08

Нарастват случаите на денга в Европа, тигровият комар – трайно установен у нас

В Европа има нарастване на случаите на денга, пренесени на континента от региони, в които този вирус редовно се появява, както и увеличаване на местните огнища с денга и западнонилска треска. Това сочат последните данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, обявени по-рано през юни. Освен това България е..

публикувано на 02.07.24 в 10:59

Напрежение заради преминаването на ВиК - Дупница към "Кюстендилска вода"

Преминаването на фалиралото дружество ВиК-Дупница към регионалния оператор "Кюстендилска вода" от 1 юли породи напрежение заради незавършени процедури. Това съобщи за БНР председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов. Според него реалното преминаване на ВиК Дупница към "Кюстендилска вода ще е факт от 1 август. Фалиралото..

публикувано на 02.07.24 в 10:57

Двама задържани за кражба от локомотивно депо в Димитровград

Двама мъже са задържани за кражба от локомотивно депо в Димитровград, съобщават от полицията. Вчера по обяд е получен сигнал от служител в депото, че в рамките на месец от хале към ремонтна работилница е извършена кражба на около 1 тон чугунени накладки. По-късно полицаите са заловили мъжете на 36 и 38 г., които са направили самопризнания.

публикувано на 02.07.24 в 10:40

Макс Баклаян: Все още не се наблюдава тенденция да се обменят левове в евро

Все още не виждаме огромна тенденция на хората да обменят левове в евро и да се подготвят за влизането ни в еврозоната . Това каза пред БНР финансистът Макс Баклаян. Очакванията са, че с влизането в еврозоната цените ще се покачат. Анализът на финансиста ги потвърждават: " При влизане в еврозоната цените се закръглят леко нагоре и има една..

публикувано на 02.07.24 в 10:37

Големи пожари на три гръцки острова, евакуират туристи

На три гръцки острова пламнаха големи пожари. Евакуират туристи. Сложна е пожарната обстановка на остров Кос в Егейско море. Огънят достигна до къщи и хотели. Властите евакуираха над 10 хиляди туристи. Те са настанени в спортни зали, защото свободни хотели на острова няма. Няколко села са в готовност за прехвърляне на безопасно място...

публикувано на 02.07.24 в 10:30