Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи политически коментари след края на изборния ден

Снимка: Ани Петрова

Около час след края на изборния ден партия ГЕРБ, първа на вота според данните от екзитпола на „Галъп“, даде официален брифинг, на който зам.-председателят Томислав Дончев заявиче „днешният резултат означава, че каквито и усилия да бъдат правени да се изкривява изборния резултат и да бъдат заблуждавани българските граждани, българската демокрация е жива“.

Час преди изтичането на изборния ден в централата на партията отново имаше брифинг, на който предсрочните избори бяха окачествени като безпрецедентни, с безпрецедентно ниска избирателна активност за последните 30 години.

От ГЕРБ определиха и служебния вътрешен министър Бойко Рашков като „опасен за демокрацията“

Към 20 часа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов все още не е в партийната централа. По-рано днес той гласува в Банкя и определи изборите като компрометирани:

Бойко Борисов гласува днес в Банкя/БГНЕС

„Гласувах за единствената демократична партия, защото това, което Европа доживя да види – избори по венецуелски, по мадурски. Тотален хаос в страната, а в чужбина е кражбата на века. Дори при всички безобразия ние няма да ги касираме, защото тези трябва да покажат докрай истинските си мутренски номера и съдържание най-вече“.

От „Има такъв народ“ няма да коментират тази вечер резултатите, а ще направят това най-вероятно утре.

Малко преди края на изборния ден зам.-председателят Тошко Йорданов излезе с призив към симпатизантите да отидат да гласуват.

Няма информация къде е гласувал лидерът Слави Трифонов. 

Засега се очертава БСП отново да са трети, както и след вота на 4 април т.г.

Пресконференция в централата на БСП/БГНЕС

На пресконференция в централата на БСП лидерът Корнелия Нинова заяви, че е очаквала по-добър резултати предвид широкото обединение в лявото политическо пространство.

„Ще продължим по този път“, каза тя.

„Не стои на дневен ред оставката ми. Що се отнася до подкрепа за правителство на „Има такъв народ“ – този път няма да е безусловна. Ще чакаме покана за разговори по политики“, коментира още Нинова. 

В централата на „Демократична България“ първите прогнозни резултати бяха посрещнати емоционално.

Не се предвиждат официални изявления и пресконференции, но се очакват първите коментари на представители на формацията.

ДБ ще подкрепи следващо управление, ако то заложи на реформи в съдебната система и здравеопазването, на електронното управление и на повишаване на доходите.

Потенциални партньори остават „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

Пред „Дневник“ съпредседателят на ДБ Христо Иванов изрази несъгласие с тезата, че ще бъде съставено правителство на т.нар. протестните партии с подкрепата на ДПС, която бе заявена от Тома Биков от ГЕРБ.

„Няма да бъдем поставени в ситуация да бъде параванче, зад което Ахмед Доган и Сараите да продължат влиянието върху властта, както са го правели“.

„Ние ще работим за това да се състави кабинет, но не какъв да е кабинет, а кабинет, който наистина има волята, амбицията и капацитета да направи дълбоката трансформация в България“, заяви по-рано днес  Христо Иванов.

Христо Иванов гласува в 93 СУ

„Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ трябва да съумеят да сформират правителство в 46-ия парламент, коментира пред „Хоризонт“ Антоанета Цонева от ДБ:

„Демократична България“ е конкурент на БСП за третото място. Категорично България се нуждае от правителство и това го чувам в цялата кампания – хората, бизнесите очакват България да има управление, което действително да има дневен ред, който е свързан с възстановяване на България от икономическата криза, проблема с доходите – всичко това трябва да го реши една изпълнителна власт, зад която стои необходимото мнозинство. Да, „Демократична България“ ще поеме своята отговорност за участието в такъв тип разговори. Ние ще направим всичко по силите си такъв кабинет да бъде сформиран. Освен „Има такъв народ“, партньор би могла да бъде третата партия на промяната (ИМВ – б.р.), тоест трите партии на промяната трябва да съумеят да сформират кабинет“.

На пресконференция след края на изборния ден председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ниската избирателна активност на вота се дължи на периода, в който се провеждат избори, както и на машинното гласуване.

Сутринта, след като гласува в Кърджали, председателят на движението Мустафа Карадайъ каза, че е гласувал за възстановяване на нормалността в политиката и демокрацията. Посочи, че е нужен рестарт и че възстановяването на демокрацията не може да е случва с недемократични инструменти.

Мустафа Карадайъ/ДПС пресцентър

Карадайъ се застъпи за броене на контролните разписки от машинното гласуване, защото физическият носител за контрол на електронния резултат би повишил доверието в изборния резултат.

В социалните мрежи бе излъчено и видео, на което се вижда гласуването на почетния председател Ахмед Доган.

От коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ изразиха надежда след обявяване на прогнозните резултати да бъде съставен стабилен кабинет.

И ИМВ не предвижда за тази вечер брифинги и пресконференции.

Лидерът на формацията Мая Манолова даде заявка да бъде продължена ревизията на предишното управление на страната:

Мая Манолова/БГНЕС

Предвид по-високите изборни резултати на ИТН, ДБ и ИМВ Манолова заяви:

„Ще има мнозинство на промяната в следващия парламент и очаквам, че ще има правителство. Време е дневният ред на обикновените хора да бъде изведен напред…Да спрем рекета, да спрем корупцията, парите да стигат до обикновените хора и до бизнеса, а не само до приятелския кръг“.

„Ясно е, че ГЕРБ няма да прави правителство и тази отговорност трябва да бъде поета от формациите на протеста. На ход е първата политическа сила“, каза още Манолова.

От ИМВ благодариха на българите в чужбина, които „са дали своя принос да бъде разбито статуквото“.

От коалицията „Българските патриоти“ запазват мълчание за резултатите от вота. Евродепутатът и водач на листата във Варна Ангел Джамбазки заяви:

„Нашето решение е да не коментираме, да не осъждаме, да не правим изявления преди официалните резултати, така че това, което мога да кажа, е, че благодаря на хората, които са ни подкрепили. Чакаме резултатите и тогава вече ще имаме и някакъв осъзнат коментар“.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че резултатът от изборите не е добър за партията, но този път трябва да бъде излъчено работещо правителство:

„Тази политическа криза не може да продължава вечно. Трябва да има стабилно правителство, избрано от парламента, а не служебно, което не отговаря пред никого за нищо. Правителство, което да направи бюджет за следващата година. Правителство, което да гарантира доходите на хората, да гарантира събираемост и да гарантира нормалния живот в държавата“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Епидемия и коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от остановката в Израел.

публикувано на 26.04.24 в 11:35

Градушка покоси реколта 2024 в сливенското село Баня

Всички розови насаждения в сливенското село Баня са ликвидирани от вчерашната градушка. Засегнати са и лозята. "Няма дори 10%, на които да се надяваме. Градушката всичко приключи. Приключваме тази година със земеделието заради трагедията, която ни сполетя", каза пред БНР Мариян Курдов, който се занимава с трайни насаждения. По думите му е..

публикувано на 26.04.24 в 11:29
Делян Пеевски

Пеевски: Проектът ПП-ДБ приключи!

Проектът ПП-ДБ приключи, промяната се превърна в пълна контрабандна подмяна. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Пеевски призова Петков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не коментират с кого ще управлява ДПС, защото това зависи единствено от вота на избирателите и решението на движението. Изборният..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник, 30 април. С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо четене парламентът забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени..

публикувано на 26.04.24 в 11:10