Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън потвърди: На 19 юли пада локдаунът

Британският премиер Борис Джонсън и съпругата му Кари Джонсън на стадиона преди финала на Евро 2020 Италия – Англия, Лондон, 11 юли 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 19 юли Англия ще пристъпи към последната четвърта степен от "пътната карта" за вдигане на локдауна. Това обяви днес първо здравният министър Саджид Джавид, а премиерът Борис Джонсън потвърди

Така известният „Ден на свободата“ ще настъпи на 19 юли въпреки предупрежденията от някои учени, че се избързва заради опасения от заразяванията с Covid вируса.

Борис Джонсън заяви, че правителството добре осъзнава, че трябва да бъде предпазливо, но:

„Ние знаем също, че ако отложим тази четвърта стъпка за септември или по-късно, ще трябва да отворим страната, когато времето е по-студено и вирусът ще се възползва от естествените си предимства при отварянето на училищата“.

Вдигането на локдауна означава, че вече не е нужно да се работи от вкъщи. Няма да има ограничения за събиранията на хора.

Пъбовете и ресторантите ще могат да сервират и вътре, кината и театрите ще отворят с пълен капацитет, спортни събития, концерти и големи обществени прояви също са без ограничения, макар че за някои от тях може да има изискване за двойно ваксиниране.

Отварят нощните клубове. Отпада социалната дистанция и носенето на маски, което няма да е задължително, но е препоръчително на места като обществения транспорт например.

От 16 август отпада изискването за напълно ваксинираните и под 18 години да се самоизолират, ако са били в контакт със заразен.

По-рано в парламента Саджид Джавид заяви, че случаите на заразявания могат да достигнат по 100 000 дневно, но не смята, че това ще изложи на риск националното здравеопазване. Оптимизъм за това дава успешното масово ваксиниране и сериозно нарушената връзка между заразяванията и случаите на хоспитализация и смърт, посочи Джавид.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре очакваме два самолета от Испания, които да помагат за гасене на пожарите

Утре очакваме от Испания да пристигнат два самолета, които ще подпомогнат действията ни за справяне с огнената стихия. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов с публикация във фейсбук профила си.  Готовността на Испания отново да се включи в борбата с огъня у нас е по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз...

публикувано на 04.08.24 в 17:59

В 12 часа утре президентът ще приеме ИТН, които връщат третия мандат

Президентът ще приеме представителите на парламентарната група на "Има такъв народ" във връзка с връчения им мандат за посочване на кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Представителите на групата на ИТН, на която бе възложено да посочи кандидат за министър-председател, ще бъдат приети от президента Радев..

публикувано на 04.08.24 в 17:39
На граничния пункт

Въвеждат дезинфекция по всички ГКПП у нас заради риска от чума по дребните преживни животни

България въвежда от утре задължителна дезинфекция на автомобилите на всички гранични пунктове. Мярката е превантивна заради откритите в Северна Гърция огнища на чума по дребните преживни животни. Това стана ясно на извънредно заседание на областната епизоотична комисия в Кърджали с участието на заместник-министъра на земеделието Деян Стратев и..

публикувано на 04.08.24 в 17:12

Пожарът край граничното село Църварица е овладян напълно

Пожарът край кюстендилското село Църварица до границата с Република Северна Македония, който гори от петък, е овладян напълно, съобщи  за БНР директорът на Горското стопанство в Невестино Кирил Иванов. Огънят обхвана площ от 1000 декара гора и бивши земеделски земи, площи с храсти и сухи треви, изгоряха и 5 къщи. Няма пострадали хора...

публикувано на 04.08.24 в 16:56

Министерството на цифровата политика в Кипър: С пълното 5G покритие е достигната европейската цел, поставена за 2030 г.

Кипър вече е постигнал 100% покритие с 5G мобилни мрежи, а до края на следващата година ще има 100% обхват и с мрежи с много висок капацитет (Very high capacity network, VHCN). Това съобщиха от правителството, отчитайки значителния напредък на страната в изпълнението на целите на европейското "Цифрово десетилетие 2030". Кипър постига най-висок ръст,..

публикувано на 04.08.24 в 16:49
Заседание на Областната епизоотична комисия в Кърджали заради случаите на чума по дребните преживни животни в съседна Гърция.

До момента в България няма регистрирано огнище на чума по овце или кози

До момента в България няма регистрирано огнище на чума по овце или кози, обяви директорът на Агенцията по храните (БАБХ) Светлозар Патарински. Той увери, че живи животни не са влизали в България от Румъния и Гърция, където са обявените огнища на заболяването. Увеличава се броят на заразените с чума кози и овце в Гърция, над 14 000 са умъртвените..

публикувано на 04.08.24 в 16:24
Индонезийци държат плакати с надпис:

Дипломатически совалки в Близкия изток, в Израел силите за сигурност са в най-висока степен на готовност

Докато дипломатическите усилия за предотвратяване на широкомащабен конфликт в Близкия изток продължават, Израел се подготвя за вероятен масиран удар от Иран и Ливан след убийствата на политическия лидер на "Хамас" в Техеран и на високопоставен военен от "Хизбула" в Бейрут.  Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар Взривоопасна..

публикувано на 04.08.24 в 16:08