Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Стайков се завърна в автомобилния спорт, цената - къща срещу състезателен автомобил

Рали шампиона за 2014 и 2016 година Пламен Стайков официално представи своя нов автомбил Skoda Fabia R5 пред журналисти. На писта „Дракон“ в село Калояново пилотът успя покаже от първо лице на медиите и потенциалните партньори какво е да си на дясната седалка на един R5 автомобил, като въпреки паузата си определено не е изгубил усетът си зад волана.

„Не мога да се боря с Mitsubishi Lancer Evo 9 срещу R5-ици! Ще се върна на трасетата, само с Skoda Fabia R5 или друга подобна кола.“, това  каза преди три години, пред 2018-а Пламен Стайков и се оттегли от рали спорта. Но обеща завръщане!


Е, завърна се. Пламен вече е с Skoda Fabia R5 Rally2. Така на шампионът в ERT в клас RC2 зона Балкани предстои рестарт в кариерата на рали пилот.

За да се сдобие с колата, Пламен продава къщата си и сега живее в гаража на баща му, в който е и бизнеса на семейство Стайкови.

"Закупих този автомобил, след като продадох къщата си и благодарение на моя бизнес, бизнеса на баща ми и моите приятели успяхме да закупим тази кола, която е изцяло собственост на АСК „Стайков Рейсинг“.Т ози автомобил е съвсем друго ниво. Като цяло до сега все едно съм си мислил, че съм бил състезател. Аз просто съм се движил по пътя с един танк. Колата е една от последните и най-уточнени шасита преди последната еволюция.“

Стайков се сдобива с Skoda Fabia R5 Rally2 от Финландия. „Бегачката“ е произведена октомври 2018 г. Мощността е 280 к.с. и максималната скорост е 208 км/ч. Колата е с 5 кВт по-слаба от  сегашната версия Evo2 на Fabia R5.  Автомобилът никога не е участвал в състезание и двигателят е на 400 км тестове на сняг във Финландия. Пламен признава, че е извадил страхотен късмет с намирането на автомобила.

„Дори ауспусите бяха още почти бели! Запалих буса и я докарах от Финландия – над 8000 км отиване и връщане.“

Целта Стайков през този сезон е най-вече да проучи автомобила и да намери жизненоважни партньори които да му помогнат да осъществи мечтата си да се бори за родната титла с един съвременен расов автомобил.


Засега подкрепа му оказва единствено афтърмаркет подразделението на компанията Denso.  Това е прецедент за Европа. Denso е един от най-големите доставчици на автомобилната индустрия  в световен мащаб. Компоненти, доставени от компанията се поставят на 9 от всеки 10 автомобила. И там преценяват, че Пламен е правилния човек.

Целта на шампионът и неговия екип е да намерят още спонсори. Все пак разходите по автомобила за един сезон са доста сериозни - около 50 000 евро, без да са включени ревизиите.

"През тази година основната ни цел бе да закупим автомобила и да го представим на широката публика. Тепърва ще търсим партньори за следващия сезон, като смятаме да се фокусираме в нацилоналния рали шампионат, както и имаме надеждата за няколко участия в европейски ралита. За на вън бих искал да участвам в състезания в които стартират около 50 еднакви автомобила. Разбира се за нас ще бъде чест ако направим добри представяния в топ десет. Като цяло смятам, че българските състезатели не сме за подценяваме и смятам, че спокойно може да се намираме в топ три на Европа без никакъв проблем. Искрено се радвам България да има истински рали шампионат и да карам пред много публика защото аз съм българин и основната ми цел е да се развива автомобилният спорт на България.“

Да края на годината Стайков предвижда подготовка, настройки и тестове на колата. Дали ще са 200, 300 или 500 км, не е ясно. Ще се придържа към инструкциите на Skoda Motorsport, с които има тесни и непрекъснати контакти. 

За съжаление пилота на АСК „Стайков Рейсинг“ няма да разчита на Давид Кварцхелия. Отдясно, отново ще бъде Рафи Кадир.

„С Давид Кварцхелия свършихме отлична работа през годините, но с течение на обстоятелствата реших отново да си парнирам с Рафи Кадир, с който спечелихме шампионската титла през 2014-та. Също голям плюс при работата с Рафи е, че той е изключително технически грамотен, като той също така е и мой механик. С него много лесно можем да работим по настройването и свикването с автомобила, което си е един голям жокер за мен.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Златомир Загорчич

Славия остава без двама титуляри за мача с Левски

Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич определи група от 20 футболисти за дербито с Левски на стадион "Георги Аспарухов", което ще се играе на 29 март (петък). Поради контузии за двубоя отпаднаха капитанът на "белите" Галин Иванов и крилото Денислав Александров. Мачът от 26-ия кръг на Първа лига е с начален час 19:00. Групата на "белите":..

публикувано на 28.03.24 в 19:19
Николай Костов

Николай Костов: Предимството срещу Славия ни е публиката

Треньорът на Левски Николай Костов говори преди най-старото столично дерби със Славия, което е утре вечер на стадион "Георги Аспарухов", информира БТА.  "Не съм мислил по въпроса как ни се отразяват паузите, обикновено ни липсват играчи. Мисля, че се подготвихме добре, направихме мини подготовка. Имахме доста сериозни тренировки миналите сряда и..

публикувано на 28.03.24 в 19:02

Сестри Стоеви са на четвъртфинал в Мадрид

Трикратните европейски шампионки на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева се класираха за четвъртфиналите на турнира по бадминтон от сериите "BWF Super 300" с награден фонд 210 хиляди долара, който е квалификация за олимпийските игри в Париж 2024. Поставените под номер 7 в схемата българки спечелиха без проблеми срещу представителките на Испания..

публикувано на 28.03.24 в 18:37

Даниела Дашева: България е пример за равенството между половете в спорта

Заместник-министър проф. Даниела Дашева участва в конференция за преодоляването на неравенствата между половете в спорта. "Спортът е силен инструмент за преодоляване на различията и спомага за справянето с предразсъдъците, стереотипите, културните различия, нетолерантността и дискриминацията. Неговата интегрираща роля е доказана във времето - от..

публикувано на 28.03.24 в 17:00
Яник Синер

Синер и Медведев стигнаха полуфиналите в Маями

Победителят от Откритото първенство на Австралия Яник Синер от Италия и руснакът Даниил Медведев се класираха за полуфиналите на турнира по тенис в Маями от сериите Мастърс 1000 с награден фонд от 8,9 милиона долара. Синер, който има само една загуба от началото на годината, се наложи над чеха Томаш Махач с 6:4, 6:2 за час и 31 минути игра...

публикувано на 28.03.24 в 06:33
Бинев връчва анцуг на България на Ализаде.

Иранската таекуондистка Кимия Ализаде ще се състезава за България

Иранската звезда в олимпийското таекуондо Кимия Ализаде ще се състезава за България. 25-годишната иранка, която в момента е със статут на бежанец, подписа договор с председателя на Българска федерация таекуондо Слави Бинев. "Много съм щастлива да бъда тук и съм благодарна на всички, че ми дадоха възможността да представям България. Сега..

публикувано на 27.03.24 в 12:03
Германия - Нидерландия

Германия надигра Нидерландия, Испания и Бразилия със зрелищно равенство

Домакинът на Евро 2024 Германия победи с 2:1 у дома Нидерландия в контролен футболен мач, изигран във Франкфурт. Още в четвъртата минута Мемфис Депай асистира за Джоуи Феерман, който даде аванс за гостите, но само седем минути след това Максимилиан Мителщадт изравни след пас на Джамал Мусиала. В 18-ата минута нов пас на Мусиала изведе Илкай..

публикувано на 27.03.24 в 07:46