Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър за първи регистрира над 1000 заразени с коронавирус за денонощие

Снимка: БГНЕС

Мрачен рекорд на новозаразени с коронавирус беше поставен в Кипър. За първи път от началото на пандемията преди 17 месеца островът регистрира в рамките на денонощие над 1000 души с положителен резултат на тест за Covid-19. 

Рекордният брой от 1081 нови случая на коронавирус беше установен при направените във вторник почти 63 000 теста, като положителните резултати достигнаха 1,72%.

Скоростта на разпространение на инфекцията в Кипър също е рекордна за цялата пандемия – над 16 пъти увеличение на броя новозаразени за три седмици. На 21 юни те бяха само 67.

Увеличава се и броят на пациентите с Covid-19 в болниците. Във вторник те достигнаха 159 души, а точно преди месец бяха само 38 души. 90% от тях не са ваксинирани.

Екипът на здравното министерство за проследяване на контактите на новозаразените е открил десетки огнища на вируса, като най-големи са нощните клубове и барове, сватби и други социални събития.

Двуцифрен брой положителни случаи е регистриран вече и в детски летни лагери.

От 9 юли правителството въведе по-строги ограничителни мерки за всички места на открито и на закрито – заведения, магазини, сватбени зали, клубове, спортни центрове и други. В тях се допускат само хора с ваксина, преболедували или с тест, валиден за 72 часа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

На работа в Кипър – с ваксина или 72-часов тест

На работа в Кипър – с ваксина или 72-часов тест. Новата по-строга разпоредба на здравното министерство, която се прилага от днес, е част от мерките срещу разпространението на коронавируса след силния скок на броя новозаразени през последните две..

публикувано на 12.07.21 в 08:51
Хотел в Кипър

Масова ваксинация на работещите в хотелите в Кипър

Масова ваксинация срещу коронавирус на работещите в хотелите започва днес в Кипър, за да се защити туристическата индустрия на острова. Тя се извършва с мобилни екипи по съвместна инициатива на Кипърската хотелиерска асоциация и Министерството на..

публикувано на 10.07.21 в 08:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Русия вижда НАТО като сериозна заплаха за сигурността си

Русия вижда НАТО като заплаха за сигурността си, и то много сериозна. Това стана ясно от реакцията на говорителя на Кремъл по повод декларацията на държавните и правителствените ръководители на Алианса на срещата им във Вашингтон. "НАТО продължава да..

публикувано на 11.07.24 в 18:12
Йенс Столтенберг

НАТО: Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността ни

Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността на НАТО. Това се казва в заключителната декларация от втория ден от срещата на върха на Алианса, която се провежда във Вашингтон.  В декларацията е заложена допълнителна военна подкрепа..

публикувано на 11.07.24 в 17:58

Комисията за нерегламентираните влияния в правосъдната система с нов опит да изслуша Сарафов и Цацаров

Новата временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт с групите около разстреляния в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса и..

публикувано на 11.07.24 в 17:52

"Фердинанд - погребаният цар" по БНТ на 12-и юли

След близо 106 години българският цар Фердинанд се завърна в България! Тленните му останки бяха погребани в криптата на любимия му дворец "Врана". Писмата на царя, предадени от внука му Симеон Сакскобургготски на Държавния архив, говорят за..

публикувано на 11.07.24 в 17:52

Общините: Трябва пълна преработка на предложения от МРРБ Закон за водоснабдяването и канализацията

Националното сдружение на общините, чийто Управителен съвет заседава при закрити врата в Арбанаси, се обяви за пълна преработка на предложения от регионалното министерство (МРРБ) нов проект на Закона за водоснабдяването и канализацията. Кметовете..

публикувано на 11.07.24 в 17:46

Отстраниха съветите на директорите на 6 важни за София общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация..

публикувано на 11.07.24 в 17:29

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян, съобщи пожарната пред местните медии. Пожар обхвана кулата на готическата катедрала в севернофренския град. Инцидентът, подобен на този с парижкия храм "Нотр Дам" преди пет години, е станал по време на..

публикувано на 11.07.24 в 17:08