Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият кмет на Благоевград положи клетва

| обновено на 14.07.21 в 17:09
2
Илко Стоянов
Снимка: Кети Тренчева

Прозрачно управление без задкулисни политически договорки и  ежедневна комуникация с хората от община Благоевград- това обеща новият кмет на областния център, адвокат Илко Стоянов, който днес положи клетва  пред Общинския съвет. 

На тържествена сесия председателят на ОИК Мартин Бусаров връчи решението за избора на Илко Стоянов като кмет на Благоевград, който положи клетва пред местните законодатели в присъствието на Неврокопския митрополит Серафим и областния управител Николай Шушков.

Председателят на Общинския съвет Радослав Тасков сподели очакванията си:

„Самият той има намерение да се работи по нов начин, който се надявам да води към обединение, всички заедно да работим за Благоевград“.

Диалогичност и уважение към различността е стилът, който предлага и очаква новият кмет:

„Всички трябва да се опитаме да работим в диалог, с различните си мнения, но много разумно и най-вече да премахнем езика на омразата“.

В екипа си кметът Илко Стоянов ще има само един заместник и една от първите му задачи ще е да оптимизира администрацията: 

„Защото залагам преди всичко на експертността, не на политическите договорки, било то публични или задкулисни. Благоевград има нужда от своите експерти, независимо от коя партия са те“.

На 4 юли Стоянов спечели частичните кметски избори в конкуренция с досегашния градоначалник Румен Томов, чиито правомощия бяха прекратени заради това, че в законоустановения срок не е заличил фирмата си, на която е бил едноличен собственик. 

Адвокат Илко Стоянов беше кандидат за кмет на партия „Има такъв народ“ и на балотажа спечели 56% от вота на избирателите.

Вчера той е депозирал по електронен път заявление в ЦИК, с което се отказва от депутатското място, тъй като беше и водач на листата на партия „Има такъв народ“, която спечели три мандата в област Благоевград. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Илко Стоянов: Продължаваме промяната

Доволен съм, продължаваме промяната. Това са първите думи на Илко Стоянов от "Има такъв народ", който е водач на листата на партията, но след спечеления частичен местен вот за кмет на община Благоевград, ще се оттегли от надпреварата за място в 46-то..

публикувано на 12.07.21 в 00:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кампания за почистване на града под надслов

Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет"

Ресторантьори от Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет". В инициативата им се включва като партньор и Община Добрич. Целта е в седмицата преди Великден градът да стане по-чист и по-приятен за всички свои жители, а..

публикувано на 20.04.24 в 10:05

Консулът ни в Одрин: Двама българи са пътували в катастрофиралия автобус в Турция

Все още се изясняват причините за инцидента в Турция, при който 11 души пострадаха, след като автобус с българска регистрация се преобърна. Инцидетът е станал 50 километра от граничния пункт "Малко Търново - Дерекьой". "14 души пътуват- 11..

публикувано на 20.04.24 в 09:51

Майкъл Милщайн: Това няма да е краят на конфликта Израел - Иран

Седмица на опасна ескалация на напрежението преживя Близкият изток, защото заклетите врагове Иран и Израел си демонстрираха - с огромен риск да влязат във война - какво биха могли да причинят един на друг, ако това стане. Иран за първи път нападна..

публикувано на 20.04.24 в 09:46
Одеса, февруари 2024 г.

Нови руски атаки в Одеса и Черноморск

Украйна съобщи за нови руски атаки тази сутрин в Одеса и Черноморск. Страните от НАТО ще предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ. На..

публикувано на 20.04.24 в 09:12
Христо Проданов

40 години от подвига на Христо Проданов - първият българин, покорил Еверест

Навършват се 40 години от подвига на Христо Проданов - първият български алпинист, покорил най-високия връх в света - хималайския връх Еверест. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западният..

публикувано на 20.04.24 в 08:56

Испания с нов рекорд – 48 трансплантации за денонощие

Испанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации за денонощие. Страната е световен лидер в тази сфера над три десетилетия. В рамките на 24 часа на 17 април 48 души са получили нови органи, включително три деца, от 19..

публикувано на 20.04.24 в 08:47

Физическият факултет на Софийския университет организира виртуална разходка в ЦЕРН

Ден на отворените врати ще се проведе днес във Физически факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". По повод 135 години от преподаването на физика в него, факултетът ще предложи жива среща с ЦЕРН. В 13 часа е виртуалната..

публикувано на 20.04.24 в 08:38