Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически успех за България в спортното катерене

Алекс Тоткова трета на Световната купа в Шамони

Алекс Тоткова (вдясно)
Снимка: IFSC

Има спортове, в които златото е задължително за България - дисциплини с традиции, развити школи и поколения състезатели, които с дългогодишен труд за наложили името на страната ни като победител. В един от най-модерните напоследък спортове в света обаче - спортното катерене, нашите състезатели едва сега набират скорост, макар основите за това да са поставени далеч назад във времето, разбира се.


Най-големият успех на български състезател досега е записан през 2005 г., когато Ивайло Кръстев постига 4 място в кръг от Световната купа за мъже и жени в дисциплината “трудност”, провел се във Велико Търново. В крайното класиране от всички кръгове на Купата 29-годишният варненец постига 19 място, а същата година става 23-и на Световното първенство в Германия. Зад тези успехи стоят 13 години катерене и тренировки - в залата и на скалите (през 1997 г. Ивайло изкатерва най-трудния маршрут, минаван дотогава в България – “Джакпот”, 8b, а в следващите години преминава над 60 линии с категория на трудност над 8а).

Алекс и Ивайло Радков-Фазата

В следващите години идва ново поколение катерачи, които постепенно започват да жънат успехи на европейско и световно ниво - Алекс Тоткова, Николай Русев, Слав Киров, Боян Киров, Петър Иванов, Матей Мицев, Николай Ангелов и др. Те растат с постиженията на своите връстници от Европа, Америка и Азия, зад които стоят солидни спонсори, следят в социалните медии техните успехи, а треньорите им съумяват да “хванат” тази инерция и да я насочат в правилната посока, успявайки да убедят своите възпитаници, че те също имат заложбите да се наредят до "големите" в този спорт.


Започва голямото “нахъсване”

успоредно с бума в развитието на този спорт в Европа и света, а резултатите не закъсняват. България излиза на европейската и световната сцена, и дори участва в дебюта на спортното катерене на Олимпийски игри - Олимпиадата за юноши и девойки в Буенос Айрес през 2018 г., когато софиянецът Петър Иванов завоюва шестото място. Той става два пъти европейски шампион по боулдър, три пъти носител на Европейската купа и бронзов медалист на Световно първенство в комбинираната дисциплина.

Петър Иванов

През 2019 г. плодивчанката Алекс Тоткова става трета на Световното първенство за юноши и девойки в Арко, Италия. Започнала да се катери на 8-годишна възраст и само две години по-късно преминала първия си маршрут 8а+, Алекс преживява една стремглаво развиваща се спортна кариера, вървяща само във възходяща посока. През 2020-а, на 15-годишна вързаст, става първата българка, изкатерила маршрут с категория на трудност 9а. Тренира основно със своя съгражданин и една година по-малък от нея Николай Русев, който пък в рамките на една година, на 14-годишна възраст, изкатерва две 9а-та, а после неколкократно постига челни места в състезанията, включително златен медал на Европейската купа за юноши и девойки в Австрия през май тази година.

Българи в Шамони

И докато Ники Русев все още се състезава при младежите, тази година Алекс Тоткова, вече 16-годишна, доби правото да се “хвърли в дълбокото”, при жените, където конкуренцията е безмилостна, а всяка една допълнителна година във възрастта означава една допълнителна година тренировъчен и състезателен опит.

Първо място за Ники Русев

В края на юни Алекс дебютира при жените на Световната купа в дисциплината “трудност” в Инсбрук, Австрия и зае 18 място. Няколко дни по-късно, в началото на юли, на Световната купа във Виларс, Швейцария зае 6 място, а на 13 юли постигна и първия си подиум - бронзов медал на Световната купа в Шамони, Франция.


Докъде ще стигне - зависи от самата нея, от усилията, които треньорите й полагат, и не на последно място - от финансовата подкрепа, която тя и треньорите й се надяват да получат, за да могат да заплатят нейното и на другите състезатели от националния ни отбор участие в състезанията на европейско и световно ниво.

Топ за Алекс

Следващото участие на Алекс е на 17 и 18 юли в Бриансон, Франция, където ще се проведе четвъртият кръг от Световната купа в трудността при жените.

Успех!

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

28.07.24 Законите на Мърфи

Изречението на Валентин Димитров от Варна стана победител за месец юли:  Изключенията потвърждават само тези правила, които са им удобни.  Чуйте новите предложения в звуковия файл. 

публикувано на 29.07.24 в 10:15
Михаил Кръстев

Екстремните спортове 21 - 27 юли 2024

Спасителна операция е в ход по Западната стена на К2 . Издирват се двамата известни японски алпинисти Kazuya Hiraide и Kenro Nakajima. ExplorersWeb съобщава, че те са тръгнали от базовия лагер преди 3 дни в опит да изкачат в алпийски стил и по нов маршрут страховитата Западна стена, премината за първи път през 2007 г. от руснаци и характерна с..

публикувано на 27.07.24 в 17:16
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 15 - 21 юли 2024

Алекс Тоткова зае 6 място на Световната купа по трудност в Бриансон , Франция. С това 19-годишната катерачка стана 10-а във временното класиране, остават още два кръга наесен. В Бриансон победи Мей Котаке от Япония - страната, която все повече се налага като водеща сила в спортното катерене. Второто и третото място бяха заети от италианката Лаура..

публикувано на 21.07.24 в 13:07

21.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 21.07.24 година.

публикувано на 21.07.24 в 08:15
Борис Машалов

Борис Машалов - северняшкият славей

Борис Машалов има специално място в българската народна музика. Той е един от първите утвърдени в публичното пространство певци у нас с изпълнения по радиото, с концерти и записи на грамофонни плочи. Роден е в град Севлиево на 30 януари 1914 г. и израства в семейство на потомствени занаятчии и певци. Певческият талант на Машалов проличава още в..

публикувано на 16.07.24 в 03:00
Първо изкачване на Muchu Chhish

Екстремните спортове 7 - 15 юли 2024

Димитър Атанасов победи в най-дългата дистанция на състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра" . Той измина 154-километровото трасе за 20:35:12 часа. При жените най-бърза беше Елена Борисова - тя постигна време 27:06:46 по тежкото трасе, с 6300 м денивелация, което включваше два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и..

публикувано на 15.07.24 в 12:53

14.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 14.07.24 година.

публикувано на 14.07.24 в 08:44