Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически успех за България в спортното катерене

Алекс Тоткова трета на Световната купа в Шамони

Алекс Тоткова (вдясно)
Снимка: IFSC

Има спортове, в които златото е задължително за България - дисциплини с традиции, развити школи и поколения състезатели, които с дългогодишен труд за наложили името на страната ни като победител. В един от най-модерните напоследък спортове в света обаче - спортното катерене, нашите състезатели едва сега набират скорост, макар основите за това да са поставени далеч назад във времето, разбира се.


Най-големият успех на български състезател досега е записан през 2005 г., когато Ивайло Кръстев постига 4 място в кръг от Световната купа за мъже и жени в дисциплината “трудност”, провел се във Велико Търново. В крайното класиране от всички кръгове на Купата 29-годишният варненец постига 19 място, а същата година става 23-и на Световното първенство в Германия. Зад тези успехи стоят 13 години катерене и тренировки - в залата и на скалите (през 1997 г. Ивайло изкатерва най-трудния маршрут, минаван дотогава в България – “Джакпот”, 8b, а в следващите години преминава над 60 линии с категория на трудност над 8а).

Алекс и Ивайло Радков-Фазата

В следващите години идва ново поколение катерачи, които постепенно започват да жънат успехи на европейско и световно ниво - Алекс Тоткова, Николай Русев, Слав Киров, Боян Киров, Петър Иванов, Матей Мицев, Николай Ангелов и др. Те растат с постиженията на своите връстници от Европа, Америка и Азия, зад които стоят солидни спонсори, следят в социалните медии техните успехи, а треньорите им съумяват да “хванат” тази инерция и да я насочат в правилната посока, успявайки да убедят своите възпитаници, че те също имат заложбите да се наредят до "големите" в този спорт.


Започва голямото “нахъсване”

успоредно с бума в развитието на този спорт в Европа и света, а резултатите не закъсняват. България излиза на европейската и световната сцена, и дори участва в дебюта на спортното катерене на Олимпийски игри - Олимпиадата за юноши и девойки в Буенос Айрес през 2018 г., когато софиянецът Петър Иванов завоюва шестото място. Той става два пъти европейски шампион по боулдър, три пъти носител на Европейската купа и бронзов медалист на Световно първенство в комбинираната дисциплина.

Петър Иванов

През 2019 г. плодивчанката Алекс Тоткова става трета на Световното първенство за юноши и девойки в Арко, Италия. Започнала да се катери на 8-годишна възраст и само две години по-късно преминала първия си маршрут 8а+, Алекс преживява една стремглаво развиваща се спортна кариера, вървяща само във възходяща посока. През 2020-а, на 15-годишна вързаст, става първата българка, изкатерила маршрут с категория на трудност 9а. Тренира основно със своя съгражданин и една година по-малък от нея Николай Русев, който пък в рамките на една година, на 14-годишна възраст, изкатерва две 9а-та, а после неколкократно постига челни места в състезанията, включително златен медал на Европейската купа за юноши и девойки в Австрия през май тази година.

Българи в Шамони

И докато Ники Русев все още се състезава при младежите, тази година Алекс Тоткова, вече 16-годишна, доби правото да се “хвърли в дълбокото”, при жените, където конкуренцията е безмилостна, а всяка една допълнителна година във възрастта означава една допълнителна година тренировъчен и състезателен опит.

Първо място за Ники Русев

В края на юни Алекс дебютира при жените на Световната купа в дисциплината “трудност” в Инсбрук, Австрия и зае 18 място. Няколко дни по-късно, в началото на юли, на Световната купа във Виларс, Швейцария зае 6 място, а на 13 юли постигна и първия си подиум - бронзов медал на Световната купа в Шамони, Франция.


Докъде ще стигне - зависи от самата нея, от усилията, които треньорите й полагат, и не на последно място - от финансовата подкрепа, която тя и треньорите й се надяват да получат, за да могат да заплатят нейното и на другите състезатели от националния ни отбор участие в състезанията на европейско и световно ниво.

Топ за Алекс

Следващото участие на Алекс е на 17 и 18 юли в Бриансон, Франция, където ще се проведе четвъртият кръг от Световната купа в трудността при жените.

Успех!

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56