Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволниха шефа на "Пирогов"

| обновено на 14.07.21 в 23:03
Снимка: БГНЕС

Спешната болница "Пирогов" е с нов директор от днес, съобщиха от здравното министерство. Проф. Иван Поромански сменя проф. Асен Балтов след проверка от Здравната каса, при която бе установена фиктивна дейност за над 1 милион лева.

Решението за смяната на проф. Балтов е на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Причината са резултатите от проверката на Здравната каса, която приключи на 10-и юли и установи нарушения за над един милион лева, които здравното заведение трябва да върне на Касата.

Мотивът за отстраняването на Балтов днес е нарушение на член 24 от Закона за публичните предприятия.

Новият директор проф. Иван Поромански е началник на Клиника по гнойно-септична хирургия на болницата. Проф. Поромански е завършил Медицинския университет в София през 1985 година.

От 1988-а до 2004-та заема различни длъжности в Клиниката по гнойно-септична хирургия към "Пирогов", като от 2005 година до момента е неин началник.

"“Изчегъртаха” и проф. Балтов! Позорно пенсионираха проф. Кантарджиев, позорно унижиха достойните лекари от Александровска болница! И всичко това преди очакваната нова КОВИД вълна през есента! Ако това не е “изчегъртване”, какво е? Не е ли репресия срещу достойните лекари, превели българския народ през Ъдэса кризата. Отмъщение? На кого отмъщавате, служебни слуги? На българския народ ли? Служебните слуги на Румен Радев вече са дъно!"

Тези думи написа лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов във Фейсбук, след като стана ясно, че проф. Асен Балтов от днес вече не е директор на болница "Пирогов" заради установени нарушения.

Острата реакция на Борисов продължава с думите: "В цял свят тези лекари, които бяха 24/7 на първа линия, щяха да получат ордени за благодарност! Но уви - тук се “изчегъртват” грубиянски".

Според него "войната срещу всеки, който помагаше и спасяваше човешки животи, продължава".

"“Следващата вълна Вие ще я лекувате“, каза проф. Балтов! Но за нас наистина остава въпросът – кой ще ни лекува? А сега ни предлагат тези “служебните”, да останат като парламентарно подкрепени?! Не! Хората ще ви изчегъртат!", пише още Бойко Борисов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция: Внимавайте откъде купувате зехтин

Внимавайте откъде купувате зехтин, за да не станете жертва на измама, предупреждават властите в Гърция. От Съюза на потребителите препоръчват да не се купува зехтин от електронни магазини, които привличат с по-ниска цена. Клиентка съобщи пред медиите, че е закупила зехтин за 200 евро, който се оказал некачествено слънчогледово олио,..

публикувано на 19.03.24 в 09:58
Димитър Аврамов

Депутатът Димитър Аврамов осъден условно – след 12 години дело

След 12 години разследване и съдебен процес депутатът от ДПС Димитър Аврамов получи условна присъда по обвинение за търговия с влияние и поискан подкуп от зърнопроизводителя Светослав Илчовски. Случаят е от 2012 година, когато Аврамов беше народен представител от ГЕРБ, а разследването се водеше от закритата вече Спецпрокуратурата. За да..

публикувано на 19.03.24 в 09:50
Военни в столицата на Нигер Ниамей.

Нигер сложи край на военното сътрудничество със САЩ

Нигер се оттегля от споразумението си за военно сътрудничество със САЩ и нарежда на около 1000 американски военнослужещи да напуснат страната. Отмяната на споразумението за сътрудничество в отбраната на практика слага край на присъствието на 1 000 -та американски военни на територията на  страната с население от  25 милиона души. Според..

публикувано на 19.03.24 в 09:48

26 000 нови пенсионери за четвъртото тримесечие на 2023 г.

26 000 нови пенсии са отпуснати от Националния осигурителен институт (НОИ) през 4-то тримесечие на миналата година. За цялата 2023-а броят им е 100 213. В същото време прекратените пенсии през предходната година са над 105 000 - почти всички поради настъпила смърт. От 2.37 милиона пенсионери - 930 000 получават пенсии в установените..

публикувано на 19.03.24 в 09:43
Членове на въоръженото крило на

САЩ потвърдиха смъртта на висш ръководител на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се е съгласил да изпрати свой екип във Вашингтон, който да обсъди с официални представители от администрацията на президента Джо Байдън бъдещата операция в град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Това е станало в телефонен разговор между Байдън и Нетаняху - първият контакт между двамата от повече от месец...

публикувано на 19.03.24 в 09:32

Адв. Адела Качаунова: Речта на омразата не може да се скрие зад свободата на изразяване

Поредна антисемитска проява - този път срещу депутата Даниел Лорер . От Българския хелзинкски комитет написаха писмо до и. д. главния прокурор, председателя на парламента и вътрешния министър.  До момента обаче няма никаква реакция , каза пред БНР адв. Адела Качаунова, директор на програмата за правна защита на БХК.  "Писмото е адресирано..

публикувано на 19.03.24 в 09:22
Христо Иванов

Христо Иванов: Към момента няма съгласие за кабинет!

Към 9 часа тази сутрин само един от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов е пристигнал в парламента за преговорите за съставяне на кабинет между двете основни политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. "Днес да сме реалисти", бе лаконичен пред журналисти той. От думите му стана ясно, че на срещата снощи, продължила до 21..

публикувано на 19.03.24 в 09:14