Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без карантина за пристигащите от България в Англия и Шотландия

Летище „Хийтроу“, 8 юни 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отпада изискването за карантина за пристигащите от България в Англия и Шотландия, считано от 4:00 часа на 19 юли 2021 г., понеделник.

По информация на посолството ни в Лондон това става възможно, след като днес бяха обявени промени в списъците на т.нар. светофарна система на ограничения за пътувания до Англия и Шотландия, като България е включена в „зеления“ списък. Това съобщиха от МВнР. 

Това означава, че от 19 юли 2021 г. българските граждани, които през последните 10 дни преди пътуването им до Англия са били или пътуват от държава или територия на „зеления списък“, няма да бъдат поставяни под 10-дневна карантина при пристигане в Англия.

Преди отпътуване за Англия българските граждани е необходимо да

-  попълнят формуляр за локализация на пътници (PLF) 48 часа преди пътуването;

-  направят тест за Covid-19 до 72 часа (3 дни) преди заминаването;

-  резервират и заплатят тест за Covid-19 за следващите 2 дни след пристигането.

След пристигането в Англия не трябва да си направят тест за Covid-19  на първия или на втория ден.

Ще бъдат поставени под карантина, ако резултатът от теста е положителен. Ще трябва да се самоизолират и, ако приложението  „NHS Test & Trace“ информира, че са пътували с някого, който е с положителен тест за коронавирус.

По информация на посолството ни в Лондон същите правила важат и за Шотландия.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с  посолството ни в Лондон на телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400 или дежурни телефони в извънработно време: + 442075813144; + 442075849400.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентите на Северна Македония Гордана Силяновска и на България Румен Радев

В Скопие продължават да обсъждат срещата Силяновска - Радев

Темата за снимката, на която зад българския президент Румен Радев и държавния глава на Северна Македония Гордана Силяновска, която беше у нас миналия петък, са поставени българският трикольор и знамето на ЕС, но отсъства държавното знаме на Северна Македония, продължава да е водеща в страната.   "Ако отсрещната страна (България) подходи добросъвестно,..

публикувано на 17.09.24 в 07:31
Антъни Блинкън се качва в самолета си в Кайро, за да отпътува към Вашингтон след едноседмичната си обиколка в Близкия изток, 11 януари 2024 г.

Блинкън ще посети Египет за преговори за примирие между "Хамас" и Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Египет тази седмица, за да обсъди усилията за постигане на примирие в Ивицата Газа, съобщи Държавният департамент. Войната обаче повиши напрежението и на северната граница на Израел с Ливан, където размяната на удари между израелската армия и ливанската групировка "Хизбула", съюзник на..

публикувано на 17.09.24 в 07:30

"Интел" отложи отварянето на нови фабрики за чипове в Германия и Полша

Технологичната компания "Интел" отложи отварянето на нови фабрики за чипове в Германия и Полша. Националните власти в двете страни субсидираха сериозно създаването на индустриалните мощности, които в по-широк план са свързани и с амбициите на Европейския съюз да поддържа високотехнологични производства в конкуренция със САЩ и Китай. От..

публикувано на 17.09.24 в 07:21

София празнува

Празникът на София, 17 септември, ще бъде отбелязан със събития на открито и закрито през целия ден. Със заповед на кмета Васил Терзиев денят е обявен за неучебен, но присъствен. Официалното честване на Деня на София ще започне с тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която изявени личности ще бъдат удостоени със званията..

публикувано на 17.09.24 в 07:11

Планова техническа профилактика на предаватели

На 17 септември  от 9 до 17 часа    ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси  вълни:  ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 4 на честота  100.3  MHz, КОТЕЛ 4 на честота 103.7 MHz, СМОЛЯН 4 на 101.6 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 17.09.24 в 06:00

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия..

публикувано на 17.09.24 в 04:46

Урсула фон дер Лайен ще представи новата Еврокомисия

Очаква се днес председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да представи пред Европейския парламент в Страсбург състава на новия Колегиум на комисарите.  Не е сигурно обаче дали това ще се случи. Макар вчерашния скандал с оставката на еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон да изглежда потушен, след като тя бе приета от фон дер..

публикувано на 17.09.24 в 04:42