Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои известни личности се преквалифицираха в политици

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът е сцена и всички сме актьори на нея. Известната фраза на великия Шекспир е особено валидна за политиката. От десетилетия шоубизнесът и политиката се преплитат и на всеки се е случвало да се чуди, това което слуша или гледа дали е пленарна зала, предизборен митинг или сцена от комедиен сериал или екшън филм. За да си успешен политик трябва да си поне малко шоумен или актьор, за да спечелиш вниманието на публиката. Обратното също е валидно. И не е изненада, че популярните лица от малкия и големия екран често прекрачват границата между фикция и реалност, за да станат депутати, кметове, президенти. 

Роналд Рейгън
Пионерът в преквалификацията от актьор в политик е Роналд РейгънТой е холивудска звезда в продължение на повече от две десетилетия преди да стане държавен глава. Богата му кариера включва роли в над петдесет филма, телевизионни предавания като "Дженеръл илектрик тиътър"  и председателското място на актьорската гилдия. 
Рейгън е избран за губернатор на Калифорния през 1966 г.  
"Няма заместител на победата!"
А през 1981 влиза за първи път в Овалния кабинет. И как иначе, след като получава подкрепа в предизборната си кампания от самия Джон Уейн. 
"Аз Роналд Рейгън тържествено се заклевам да изпълнявам съвестно задълженията си като президент на Съединените щати."
В американската политика Рейгън остава като „Великият комуникатор“ заради способността си да изразява идеи и емоции в почти интимен план, дори когато прави официални обръщения. А ораторските му умения достигат апогей с историческата реплика "Г-н Горбачов, разрушете тази стена!" Произнася я пред Бранденургската врата две години преди падането на Берлинската стена, но на практика катализира процеса по обединение на Германия. 

Американският президент Доналд Тръмп пред Белия дом - 27 октомври 2020 г.
Ако някой доказва, че в американската политика всичко е възможно, то това е бившият президент Доналд Тръмп45-ият президент на Съединените щати беше водещ на телевизионното предаване "Стажантът" за около десет години и не пропускаше възможност да парадира с богатството си.
"Част от красотата ми е, че съм много богат!"
Имотният магнат се кандидатира за най-високия пост в Съединените щати през 2016 като години наред преди това публично заявяваше намеренията си. 
"Официално се кандидатирам за президент на Съединените щати!"
Въпреки че изначално беше смятан за несериозен и неподготвен, Тръмп успя да привлече избиратели, чувстващи се непредставени или пренебрегнати по време на управлението на Барак Обама. И така през януари 2017 влезе в Белия дом с парадна стъпка и  без никакъв политически, дипломатически или военен опит.


Еквивалентът на скандалния Тръмп в европейската политика е Силвио Берлускони - предприемач, застрахователен и медиен магнат и най-дългогодишният министър-председател на Италия с цели три мандата на поста. 
 Политическа кариера на Берлускони е противоречива, защото е едновременно премиер и влиятелна фигура в медиите. Италианското обществено мнение е разделено на двата полюса по отношение на неговите прояви и полемичната му личност. Според някои той е корумпиран и омразен политик, поддържащ връзки с мафията, а според други - човекът, който дърпа нагоре Италия. 
"Вчера прочетох изречение на бившия американски президент Рейгън, което гласи: "Казаха ми, че политиката исторически е втората дейност на човека." И си помислих, че е много, много близо до първата дейност. Затова трябва да сме по-уважителни в политиката."

Арнолд Шварценегер ще играе и в шестия
 През 2003 жителите на най-богатия американски щат Калифорния си избраха за губернатор екшън звездата и бивш културист Арнолд ШварценегерАвстрийският бодибилдър се кандидатира като републиканец, с обещания да намали данъците, да отдели повече пари за образование и да инвестира в опазване на околната среда.         
"Първият ни избор ще предопредели и успеха ни. Ще възстановим ли щата заедно или ще се разправяме помежду си, ще се разделим още повече и ще разочароваме жителите на Калифорния? Отговорът за мен е пределно ясен: за да спечелят хората, политиката трябва да загуби!" 
Възходът му на политическата сцена не беше спрян дори от обвиненията в сексуален тормоз, оповестени малко преди изборите. Но как няма да успее като е женен за Кенеди! 
И още един екшън герой направи скок от филмите в политиката, но в Русия. Холивудската звезда Стивън Сегал стана член на про-кремълски настроена партия.  Сегал не крие симпатиите си към руския президент Владимир Путин и ги официализира с членска карта за съюза "Истинска Русия." При приемането си Сегал се обяви за по-строги закони срещу бизнесите, които вредят на околната среда. 
"Трябва да може властите да разследват, арестуват и съдят хора, така че да има резултати."
И още един прословут представител на Холивуд прави крачка към политиката - Клинт Истууд. Носителят на Оскар е кмет на родния си град Кармел в Калифорния в края на осемдесетте години на миналия век. Славата му му носи безапелационна победа на изборите - близо 2 200 гласа срещу едва 800 за опонента му. 
Половинката от дуета Сони и Шер - Сони Боно също сменя музикалната сцена за политическата, първо като кмет на Палм Спрингс. 
"Кандидатирам се за кмет, защото този град има нужда от честен човек, който да го ръководи и да казва, каквото мисли."
А по-късно и като конгресмен в Камарата на представителите, където подкрепя каузи за опазване на околната среда. 

Володимир Зеленски
Най-пресният пример за смяна на амплоато е украинският президент Володимир Зеленски. През пролетта на 2019 г. актьорът и комик безапелационно спечели президентските избори в Украйна и се изкачи на политическия връх след атрактивна кампания, в която основния акцент беше борбата с корупцията.
"Постигнахме го заедно. Благодаря на всички! Няма да има патетични речи, само ви благодаря от сърце."
Две години по-късно обаче Зеленски вероятно е осъзнал, че битката с корумпираните политици и бизнесмени е много по-трудна в реалността, отколкото на телевизионния екран. Основният проблем е фактът, че Зеленски дойде на власт с идеята да победи корупцията, без да има всъщност идея как да стане това. Без програма и без конкретика.
"Да, това беше първото правителство без корупция по високите етажи. Но да не крадеш пари не е достатъчно. Беше правителство от нови лица, но лицата не са достатъчни. Трябват ни нови мозъци и нови сърца!" 
В Украйна все още няма осъден нито един високопоставен политик или бизнесмен и рейтингът на президента достигна най-ниската си точка през лятото на 2020. Макар все още да е най-популярният политик в страната, за да може Украйна да върви напред е необходимо много повече от това, което предлага, а именно - "чупливи" реформи.
Всяка прилика с действителни лица и събития не е никак случайна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Знаме на

Хамас отхвърли призива на 18 страни да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че предложението..

публикувано на 26.04.24 в 17:53

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50