Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват случаи на "Хавански синдром" сред американски дипломати във Виена

Неврони, микроскопско изображение
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийските власти в сътрудничество с американските разследват серия от предполагаеми случаи на състояние, известно като "Хавански синдром", сред американските дипломати във Виена.

Това съобщи Ройтерс, като цитира  австрийското Министерство на външните работи. Миналия месец американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че се разследва кой или какво е причинило предполагаеми атаки с насочена радиочестотна енергия срещу американски дипломати, които водят до неврологични проблеми.

За първи път този синдром е регистриран в кубинската столица Хавана през 2016 година.

Списание „Ню Йоркър“ съобщи вчера, че от встъпването в длъжност на президента Джо Байдън през януари около 20 американски разузнавачи, дипломати и официални лица във Виена са съобщили за симптоми, типични за "Хаванския синдром".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Американското посолство в Хавана

Микровълни разболели американските дипломати в Куба и Китай

Нов доклад на комисия на Националната академия на науките е установил, че „насочено“ микровълново лъчение е вероятната причина за разболяването на американски дипломати в Куба и Китай. Изследването, поръчано от Държавния департамент, е поредният опит..

публикувано на 06.12.20 в 09:01
Американското посолство в Хавана

САЩ изтеглят дипломати от Хавана

Заради странно заболяване Съединените щати изтеглят почти целия си персонал от посолството в Хавана, съобщава АП. Докато кубинските власти не гарантират сигурността на американските дипломати, те няма да се завърнат в посолството , обяви високопоставен..

публикувано на 30.09.17 в 07:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" е приел предложение за прекратяване на огъня

Палестинската групировка „Хамас“ е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. От израелската армия обаче заявиха, че продължават с плановете си за операция в град Рафах на фона на..

обновено на 07.05.24 в 01:16

Безплатни изследвания на пушачи в София, Благоевград, Пловдив и Плевен

Безплатни изследвания на дишането при пушачи ще се проведат през месец май в София, Пловдив, Плевен и Благоевград в рамките на кампанията „За живот без тютюнев дим“. Инициативата е на Асоциацията за профилактика на белодробните заболявания и Института за..

публикувано на 06.05.24 в 22:46

Песнопения на патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир за Възкресение Христово

Песнопения на починалия патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир "Св. Лука" за Възкресението Христово. Така ще е и в през следващите дни. В центъра на храма е портретът на Негово светейшество с траурна лента в горния десен ъгъл...

публикувано на 06.05.24 в 20:34
Лидерът на

"Хамас" обяви, че приема условията за прекратяване на огъня в Газа, предложени от Египет и Катар

Палестинската групировка "Хамас" обяви, че е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. В съобщението на "Хамас" се отбелязва, че лидерът й в изгнание Исмаил Хания е..

публикувано на 06.05.24 в 20:09

Божури и диви лалета привличат туристи в Кюстендилско

Редки растения  - божури, които сега цъфтят, както и диви лалета, привличат много туристи и природолюбители в празничните дни в Кюстендилско. Срещат се в местността Черна нива ( между Кюстендил и Дупница), на връх Виден (1480 м.) в Конявския Балкан, както..

публикувано на 06.05.24 в 20:06

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра. То е третото запазено у нас от времето на Първата световна..

публикувано на 06.05.24 в 19:46
Ва българското военно гробище край Ново село в Северна Македония, архив, май 2о23 г.

Отбелязаха Деня на храбростта на българското военно гробище в Ново село, Северна Македония

Българска делегация отбеляза днес Деня на храбростта на едно от малкото запазени български военни гробища в Република Северна Македония - в Ново село. Церемонията е започнала с химните на двете страни, информира БТА. Там са били посланикът ни Скопие..

публикувано на 06.05.24 в 19:35