Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Успението на Света Богородица

Снимка: Ива Антонова

С тържествени богослужения православната църква отбелязва Успението на Света Богородица.  Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните. Имен ден имат над 180 хиляди българи. Мария остава най-разпространеното женско име у нас. Носят го над 102 хиляди българки.

Според Църковното предание, земният живот на св. Богородица завършил по чуден начин. Със сияещо райско клонче архангел Гавриил й възвестил предстоящата кончина, за която тя започнала да се готви усърдно. За да се сбогуват с Божията майка от всички краища на света на облаци били пренесени апостолите. Смъртта й била като блажено заспиване. Погребали я в Гетсимания. Три дни по-късно пристигнал апостол Тома. За да сбогува и той, отворили гроба, но бил празен.

Кюстендил посреща Негово светейшество българския патриарх и софийски митрополит Даниил, който ще отслужи заедно с местните свещеници патриаршеска литургия в централния  храм "Успение Богородично" . След това ще започне уникалният празник "Въздигане на хляба".

Старозагорският митрополит Киприан ще възглави Божествената Света Литургия в храма “Св. Успение Богородично” в родния си град Казанлък. Църквата отбелязва 190 години от освещаването си. Посрещането на владиката ще бъде  9:15 часа, а началото на богослужението е в 9:30.

Празникът на Варна ще започне с тържествена света архиерейска литургия,отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в катедралния храм "Успение Богородично".


В Tроянския манастир, който има храмов празник след Светата литургия, се организира традиционното литийно шествие с  чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. 

Празничните богослужения в Троянската света обител започват  в 7:00 ч. с полутощница, характерна само за светата обител, поясни архимандрит Стефан.

„Празничната успенска полунощница с чина на игуменската лития,  когато вече същото това символично  богородично тяло, което сме извърщили опело предната вечер  ще бъде символично погребано. Тази полунощница е богослужение, което се извършва само един път в годината именно на празника Успение Богородично, каза той.

От 9.00 ч. започва  празничната Божествена света литургия.

„Подир литургията  според многовековната манастирска традиция  ще се състои и литийното шествие с чудотворната икона на  пресвета Богородица Троеручица,  от съборния манастирски храм до параклиса  в местността могилата, където  света Ботородица явила своето първо чудо  още в далечната 1600 г., посочи още архимандрит Стефан.

Очаква се и тази година на  Успение Богородично много християни да се поклонят  пред чудотворната икона и да се помолят за здраве и благоденствие, а архимандрит Стефан допълни, че  чудесата й са ежедневие в Троянската света обител.

По повод празника в  района около  манастира продължава и традиционният панаир на занаятите.

Успение Богородично се отбелязва в Гърция с особена тържественост. На остров Тинос, известен като Островът на Богородица, вярващите се изкачват до иконата на колене.


Камбаните бият тържествено за празника. Църкви и манастири са украсени в цветя. През цялата нощ  гърци и чужденци, вярващи християни, останаха на литургия в манастирите.

Днес за гърците е летния Великден, защото е най-големия християнски празник през лятото.

Особено впечатляващи са тържествата на остров Тинос в Егейско море. Там пристигнаха хиляди вярващи от цял свят, за да се поклонят на чудотворната икона на Дева Мария. Стотици от тях изминават пътя от пристанището до иконата на колене.

На остров Кофуниси ходят до църквата с лодки.

Със запалени факли ходят на поклонение днес жителите на остров Нисирос.

На всеки гръцки остров има поне една църква "Света Богородица", построена така, че да се вижда от всички страни на острова.

Във връзка с празника са въведени извънредни мерки по охрана на храмовете.

Трафикът на колите се следи и с дрон. Пътна полиция е с извънредни екипи по натоварените участъци.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

За Пеевски темата днес е: Защо се бави процедурата за служебен кабинет?

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски коментира упреците от "Възраждане" и ПП-ДБ, че използва прокуратурата като бухалка по случая с проверката срещу Румен Гайтански - Вълка. "От партия на кеша и от проруската партия, от най-големите мафиоти и слуги на Путин в България, питай ги ти какво правят и защо прокуратурата нищо не..

публикувано на 15.08.24 в 10:06

Веселин Вучков: Важно е кой ще е вътрешен министър, но не бива да се политизира система

" Не е работа на служителите на МВР от всички нива да изразяват конкретни политически възгледи кой да бъде в политическото ръководство на една институция, която е разположена в един демократичен правен ред на нашата родина ". Това заяви пред БНР бившият вътрешен министър Веселин Вучков във връзка с полицейските протести. Полицаи пред..

публикувано на 15.08.24 в 09:41

Състезание по спортен риболов за незрящи ще се проведе в Монтана

Състезание по спортен риболов за хора с нарушено зрение ще се проведе на язовир "Огоста" на полуостров "Расника", в района на садките, съобщи Ива Петкова, регионален председател на Съюза на слепите в Монтана.  Всеки отбор е съставен от по трима състезатели. "Ще участват 16 отбора от цялата страна, със състезатели, с хора без зрение или с..

публикувано на 15.08.24 в 09:26
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

САЩ и Катар с призив да не се подкопават преговорите за примирие в Газа

САЩ и Катар призоваха всички страни да не подкопават преговорите за постигане на примирие в Газа. Франс прес тълкува призива като завоалирано предупреждение към Иран, "Хамас" и Израел. Вчера от палестинската групировката "Хамас" обявиха, че няма да участват в насрочените за днес в Катар нови преговори за прекратяване на огъня. Решението беше..

публикувано на 15.08.24 в 09:07

Остров "Света Анастасия" отбелязва 10 г. от превръщането си в туристическа дестинация

10 години от превръщането си в туристическа дестинация чества единственият обитаем остров по българското Черноморие - "Света Анастасия" край Бургас. 4 дни ще продължи празничната програма на  острова, която включва концерти, изложба, плувен маратон, поетично четене и още много изненади. Първите гости на острова днес, когато малкото късче земя..

публикувано на 15.08.24 в 09:01

Атанас Чобанов: В ДПС се води мафиотска война

" Политическа бухалка, която се използва от Делян Пеевски, за да се разправи с противника си Ахмед Доган – мафиотска война ". Така разследващият журналист от Bird.bg Атанас Чобанов определи вчерашната акция на Антикорупционната комисия и прокуратурата със съдействието на МВР в имоти и адреси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и бившия..

публикувано на 15.08.24 в 08:51

Цветан Василев на онлайн изслушване за Нотариуса

Временната комисия, която разследва нерегламентирано влияние в съдебната система, позната като "Нотариуса", ще изслуша председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, бившия председател на Върховния касационен съд Лозан Панов и служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Онлайн ще бъде изслушан и бившият собственик на..

публикувано на 15.08.24 в 08:28