Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Кутев: Понякога с поезия не става, трябва да се влезе с бутонките

"Служебното правителство трябва да спре с кадровите промени, правосъдната система да бъде ключова задача за новия парламент"

Снимка: БГНЕС

"Виждаме, че има проблем в правораздавателната система. Очевидно има проблем в прокуратурата, трябва да се направят промени. Но това не може да бъде направено от служебното правителство... Имаме парламент, той има ключова задача - какво се прави в правосъдната система, там ли е мястото на прокуратура. Ако в системата на правораздаване няма доверие, тя не работи. Замитането под килима няма да продължава да се случва". 

Това каза пред БНР Антон Кутев, говорител на служебното правителство. Според него, ако парламентът не е способен да направи това, "много бързо ще си замине"

Янаки Стоилов внася във ВСС искане за процедура за прекратяване на мандата на Гешев

Кутев посочи, че Румен Радев отива със силна позиция на президентските избори. "В момента той се разчита от обществото като единствения стълб на доверие". 

В предаването "Политически НЕкоректно" говорителят на служебния кабинет коментира и темата "Пирогов": 

"Министър Кацаров влезе прекалено навътре в детайлите по случая. Българското здравеопазване има сериозни проблеми. Там няма една вярна епикриза. На майка ми, почина преди няколко месеца, 2/3 от епикризите ѝ не са верни, защото, за да могат да я лекуват, като не отговарят пътеките на това, което им е необходимо, пишат друга пътека, защото искат да я излекуват, правят го с добро намерение. Всеки, опирал до системата, знае това... Но в "Пирогов" се оказва, че има несъществуващи болни, на които са изписани пари. Как да дисциплинираш тази система, ако не влезеш грубо в нея?". 

"Пирогов": Кацаров не е бил на безплатен преглед, не му се полага

Проф. Диян Енчев: Отношението към "Пирогов" е непочтено 

Окончателен доклад потвърждава повода за отстраняването на директора на "Пирогов" 

Антон Кутев подчерта, че служебното правителство трябва да спре с кадровите промени

"Това, което трябва, е да направим необратими процесите, които започнахме... Винаги в едно правителство проблеми имат хора, които не са били досега политици. Виждах при колегите министри проблем с това как да овладеят лостовете в министерствата. Но хората не искат политици, а експерти". 

Кутев е категоричен, че "с поезия не става, трябва да се влезе с бутонките". Мнението му е по повод действията на министъра на вътрешните работи в борбата с купуването на гласове и коментарите, че е бил прекалено активен. 

"Бойко Рашков е хиперактивен, това е ясно. Но когато си хиперактивен и силов министър, това плаши хората". 

Бойко Рашков: Надявам се Борисов да бъде призоваван за обяснения по още неизяснени случаи

Интервюто с Антон Кутев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

Василев: С поправките на Конституцията вече няма еднолична власт

Промените в Конституцията са гаранция, че няма да има еднолична власт, когато президентът назначава служебно правителство. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на критиките за безпрецедентната ситуация, която създадоха гласуваните промени. Ръководството на ПП бе в Благоевград на среща с членове и симпатизанти...

публикувано на 19.04.24 в 20:46
Река Тунджа

Почистват коритото на река Тунджа и нейните притоци край Елхово

В района на Елхово започна почистване на коритото на река Тунджа и нейните притоци от паднали дървета и растителност. Целта е да се подобри проводимостта и да не се допуска забентване. През последните месеци нивото на Тунджа по долното течение бележи огромен спад, заради трайното засушаване в целия регион. Опасността от наводнения заради..

публикувано на 19.04.24 в 20:39

Таня Светлинова е избрана за председател на РИК - Смолян

Таня Светлинова от ДПС беше избрана за председател на Районната избирателна комисия в Смолян. ЦИК определи служебно Светлинова да е председател, а Добрин Тодоров да е секретар.  Централната избирателна комисия определи 13-членния състав на РИК в Смолян, защото парламентарно представените партии не се разбраха за председателското място на..

публикувано на 19.04.24 в 20:32

Гражданският съвет към ВСС иска ЗСВ да не се приема, докато не се произнесе Конституционният съд

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет подкрепи становището на Камарата на следователите, с което се настоява служебният министър на правосъдието да спре процедурата по приемането на Закона за съдебната власт, докато не се произнесе Конституционният съд. На изнесеното заседание във Велико Търново се проведе и дискусия по проблемите на..

публикувано на 19.04.24 в 19:47

2 май е неучебен за всички училища в страната

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде заповед, с която определя 2 май за неучебен за всички училища в страната и за българските държавни училища в чужбина. Така почивните дни за учениците в началото на следващия месец ще бъдат общо шест - от 1 до 6 май включително.

публикувано на 19.04.24 в 19:39
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.  След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент Володимир Зеленски  генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти в Брюксел, че..

публикувано на 19.04.24 в 19:24

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните, южните и централните райони на Украйна беше обявена въздушна тревога, а украинските медии съобщиха..

публикувано на 19.04.24 в 19:15