Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди откриването на 46-ото Народно събрание - надежди за диалог

| обновено на 20.07.21 в 22:22
Снимка: БГНЕС

В деня преди конституирането на 46-ия парламент бъдещите парламентарни групи се събраха на заседания. От "Има такъв народ" показаха обрат в позицията си - преди да представят новото си предложение за правителство, ще проведат консултации с формациите, от които очакват подкрепа. Това обяви Ивайло Вълчев след заседание на парламеннтарната група:

От "Има такъв народ" отказаха да коментират дали отново ще номинират Ива Митева за председател на Народното събрание, щели да обяват решението си в зала.

Начело на парламентарната група на ГЕРБ-СДС отново ще е Десислава Атанасова. Нейни заместници ще са лидерът на СДС Румен Христов, Тома Биков и Александър Ненков. Групата ще номинира Росица Кирова за заместник-председател на Народното събрнание. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов утре ще стане ясно дали 46-тото Народно събрание ще може да излъчи правителство. Ако се стигне до трети вот, държавата ще колабира, убеден е той.

Парламентарната група на БСП предлага Кристиан Вигенин за председател на 46-то Народно събрание. За председател на парламентарната група Политическият съвет е избрал Корнелия Нинова. Ръководството на парламентарната група на коалицията остава същото, каквото е било и в 45 тия парламент. Тази неделя заседание ще проведе и Националното ръководство на БСП, на което ще бъде направен анализ на резултатите от изборите.

Парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ промени името си и вече ще се казва „Изправи се.бг! Ние идваме!“ Това обяви лидерът на коалицията Мая Манолова след заседание на парламентарната група. Тя остава председател на групата, а неин заместник отново ще е адвокат Николай Хаджигенов, който обяви, че създава неправителствена организация под името "Ние идваме". Татяна Дончева ще е предложението за заместник- председател на Народното събрание.

Преди да представят новото си предложение за правителство с техен мандат, от ИТН ще проведат консултации с формациите, от които очакват подкрепа. Това обяви Ивайло Вълчев след заседание на парламентарната група: 

"Нещата, които трябва да се обявяват в парламента, ще ги обявяваме в парламента. Нещата, които трябва да бъдат обявени в разговор с другите парламентарни групи, ще ги научат първо те в разговор с тях, така, както изисква тази професионална диалогичност. Няма да използвам фразата, че сме си направили необходимите изводи, но всяка информация, която трябва да бъде комуникирана с останалите, ще бъде комуникирана там, където ѝ е мястото и там, където първо заинтересованите ще я чуят. Мисля, че в последните дни показахме с всичките си думи и действия, че абсолютно осъзнаваме това, което лежи на нашите плещи".

От "Има такъв народ" отказаха да коментират дали отново ще номинират Ива Митева за председател на Народното събрание, щели да обявят решението си в зала. Но Мика Зайкова и Радостин Василев, който беше предложен за министър на младежта и спорта в първия проектокабинет на партията, обявиха подкрепата си за нейното издигане:

Мика Зайкова каза:

"Ако питате мен, аз харесвам Ива, защото тя е великолепен юрист".

Радостин Василев допълни:

"Тя има пълната моя подкрепа, винаги".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Спецов

Шефът на НАП призова за нулева толерантност към агресията

За нулева толерантност към агресията, призова изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод  медийни публикации, според които  служител на агенцията е заплашен с оръжие  в столичния кв. „Хаджи Димитър“, съобщават от ведомството. От там подчертават, че става дума за нападение от журналист, но не посочват поименно Димитър Стоянов. По-рано..

публикувано на 23.04.24 в 13:16

Атанас Чобанов: Случаят с Димитър Стоянов е провокация

" Нито има изстрел, нито има агресия от страна на Димитър – той се е защитавал ". Това каза пред БНР главният редактор на сайта за разследваща журналистика Bird.bg Атанас Чобанов, след като журналистът Димитър Стоянов беше задържан. П ричината е, че е заплашил с оръжие служител на НАП, който се е оплакал в полицията. Задържаха..

публикувано на 23.04.24 в 13:12
Елена Йончева

Йончева приема номинацията за евродепутат от ДПС - Благоевград

Елена Йончева обяви, че приема номинацията на ДПС - Благоевград за кандидат за евродепутат. Пред БТА тя посочва, че това е признание за всичко, което е постигнала в Европейския парламент за България.  Евродепутатът Илхан Кючук обясни номинацията на Йончева като инициатива, която често се случва в ДПС - да има номинации от гражданската квота...

публикувано на 23.04.24 в 13:07

Гърция: Опозицията критикува кабинета за "вредната" икономическа политика

Европейската агенция Евростат поставя Гърция сред страните с най-висока инфлация на хранителните стоки и горивата на фона на призиви на опозицията правителството да намали данъците. Гръцката опозиция атакува правителството на Кириакос Мицотакис за неуспешна и дори "вредна за страната" икономическа политика на базата на последните данни от..

публикувано на 23.04.24 в 13:01

ГИТ отчита ръст на трудовите злополуки

Главната инспекция по труда (ГИТ) отчита ръст на трудовите злополуки в страната, като от началото на годината смъртните случаи са 37. Това съобщи в Шумен изпълнителният директор на инспекцията инж. Екатерина Асенова. Компетентни институции и социални партньори се събраха в Шумен на поредна среща, част от кампанията "Прибери се у дома след..

публикувано на 23.04.24 в 12:55
Среща на млекопреработватели във Велико Търново

Увеличаваме вноса на по-евтини млечни суровини от Украйна

Украинската асоциация на млекопреработвателите има намерения двойно да увеличи вноса на свои суровини на българския пазар. Това стана ясно при първата среща на браншовата организация с Българската асоциация на млекопреработвателите, която се проведе във Велико Търново. Идния месец предстои онлайн среща между новия служебен български министър на..

публикувано на 23.04.24 в 12:55

Обвиниха Динко Вълев за участие в организирана престъпна група

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като Ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде привлечен под наказателна отговорност. Организираната престъпна група е действала за времето от..

публикувано на 23.04.24 в 12:44