Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър търси международна подкрепа срещу решението на Турция за Вароша

"Поглед" към Вароша
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната общност отхвърля със силен отговор обявеното от турския президент Реджеп Ердоган решение за започване на втора фаза на отваряне на града призрак Вароша в окупираната Фамагуста. Днес Съветът за сигурност на ООН обсъжда въпроса за Кипър.

С дипломатически маратон Никозия реагира и търси международна подкрепа срещу новото турско решение за промяна на статуквото на Вароша, както е определено в резолюциите на ООН.

Пилотно откриване на част от мъртвия от 47 години град чрез изваждането му от сегашната турска военна зона и предаването му под гражданско управление на кипърско-турската администрация обявиха във вторник турският президент Реджеп Ердоган и лидерът на кипърските турци Ерсин Татар. Промяната обхваща 3.5% от територията на Вароша и дава възможност на желаещите кипърско-гръцки собственици на имоти в нея да се върнат.

Според Ердоган така се отваря „нова ера” за Вароша и животът в нея започва отново.

Незаконните искания на Турция никога няма да бъдат приети, заяви президентът на Кипър Никос Анастасиадис във вторник вечерта. Той изрази увереност, че „никой жител на Вароша не би искал да е съучастник в плановете и целите на Турция”.

В интензивни контакти правителството на Кипър информира за новата ситуация върховния представител на ЕС за външната политика и посланиците на държавите-членки, както и членовете на Съвета за сигурност.

Решения за по-нататъшните политически, дипломатически и правни действия на Никозия ще бъдат взети днес от Националния съвет, в който участват лидерите на всички парламентарно представени партии, свикан на извънредно заседание от президента Никос Анастасиадис. Като първа стъпка се очаква Кипър незабавно да обжалва пред Съвета за сигурност на ООН, с искане за резолюция или изявление за осъждане на турските ходове.

Вароша и новото решение на Турция ще бъде в дневния ред на закритата консултация на Съвета за сигурност днес, на която се обсъжда въпросът за Кипър във връзка с подновяването на мандата на мироопазващите сили на ООН на острова, изтичащ на 31 юли.

Дълбока загриженост от „неприемливите едностранни решения” за промяна на статута на затворения град изрази във вторник върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. Той подчерта необходимостта да се избягват нови провокации, които могат да увеличат напрежението на острова и заяви, че „ЕС продължава да държи турското правителство отговорно за ситуацията във Вароша”.

Гърция осъди съобщението на турския президент за Вароша и „незаконното поведение на Турция”. Никозия и Атина са в пълна координация за предприемането на общи дипломатически стъпки, които ще бъдат обсъдени от пристигащи яднес в кипърската столица гръцки външен министър Никос Дендиас.

Държавният департамент на САЩ и британското външно министерство също подкрепиха Кипър, като призоваха за спазване на резолюциите на ООН за Вароша.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Двете общности в Кипър отбелязват по различен начин деня на турската инвазия на острова

С вой на сирени и с благодарствени молитви посрещат днешното утро кипърските гърци и кипърските турци. По коренно различен начин двете части на разделената страна отбелязват днес 47-ата годишнина от турската инвазия на острова. Празнично събитие и..

публикувано на 20.07.21 в 01:48
Реджеп Ердоган, президент на Турция

Ердоган: В Кипър има две отделни държави и народи

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че в Кипър има "две отделни държави и народи, рано или късно международната общност ще го приеме”. Ердоган произнесе тази вечер реч в парламента на признатата само от Анкара Севернокипърска турска..

публикувано на 19.07.21 в 19:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само "Сиела Норма" иска да осигурява машините за изборите 2 в 1

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от..

публикувано на 24.04.24 в 10:33

7 пъти са намалили броя на животните, които могат да пасат в Национален парк

Отново има проблеми с фермерите и пашата на стадата в националните паркове. За промените и нормативните рестрикции разказа фермерът Николай Василиев и адв. Емилия Тончева в интервю пред БНР. Както всяка година и тази има рестрикции за..

публикувано на 24.04.24 в 10:20
Костадин Костадинов разговаря с депутатите от БСП

"Възраждане" търси подкрепа от БСП и ИТН за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че парламентарната му група на "Възраждане" ще проведе разговори с БСП и "Има такъв народ" за подкрепа за оставката на председателя на парламента Росен Желязков. Причината за искането е..

публикувано на 24.04.24 в 10:18
Георги Тахов

Новият земеделски министър положи клетва в парламента

Новият служебен министър на земеделието Георги Тахов в служебното правителство положи клетва в Народното събрание. Председателя на парламента Росен Желязков обясни защо не е необходимо премиерът Димитър Главчев да се закълне като служебен министър..

публикувано на 24.04.24 в 09:58

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на..

публикувано на 24.04.24 в 09:57
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170..

публикувано на 24.04.24 в 09:34

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието..

публикувано на 24.04.24 в 09:26