Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мика Зайкова: Нека да бъдем конструктивни и да работим за просперираща България

Суверенът ви избра и аз разчитам на неговата мъдрост

Снимка: БГНЕС

Мика Зайкова от „Има такъв народ“ откри тържественото заседание на новоизбраното 46-о Народно събрание.

„За втори път ми се пада честта като най-възрастен народен представител да открия 46-ото обикновено Народно събрание…Първото нещо, което искам да кажа, е, че се надявам да видя усмихнати лица и готовност от всеки от вас да сподели своите знания и умения в полза на България. Суверенът ви избра и аз разчитам на неговата мъдрост, дами и господа. Ето защо искам да ви призова да бъдем добри, да бъдем усмихнати, да бъдем конструктивни и да работим за мечтата на този народ за просперираща България, за един народ, който има достоен живот и е достоен член на ЕС“, заяви тя в приветствието си към депутатите и гостите в пленарната зала. 

"Нашият народ ни каза, че не иска да живее повече така и иска промяна. Това излезе от резултатите от изборите. Всички партии на промяната повишиха своя резултат. Това е отговорност. Суверенът не даде мнозинство на нито една партия, той каза – работете заедно, за да осъществите мечтите на България. А мечтите трябва да се сбъдват", заяви още Зайкова.

"Третото нещо, което народът ни каза, бе, че изборите са демократична процедура, но е време да спрем с тях и да се захванем за работа. Защото наистина ни чака много работа. Нито ще е лесно, нито ще е бързо, но е възможно и това ни го показаха нашите колеги от правителството, което работи досега", каза тя и добави:

"Вчера ЕК излезе с доклад по отношение на върховенството на закона и там много ясно ни каза, че в България са необходими реформи в съдебната власт. България е необходимо да направи така, че главният прокурор да бъде подсъден, да бъде контролиран и да бъде сменяем. Те ни казаха и още важни неща, че не бива да избираме съдии без конкурс и че имаме проблем, може би, с ВСС".

По думите ѝ санкциите по закона Магнитски са хвърлили петно, "което ние бързо и срочно трябва да изтрием и да докажем, че наистина сме правова държава и че върховенството на закона у нас е над всичко, че искаме да направим България просперираща. Трябва и образователна реформа. Не ни трябват учители, които пишат тройки вместо двойки, за да си получат заплатите, понеже не е решен правилно въпросът с финансирането в образователната система, а по-важното е какво учат нашите деца и да не стигаме до ниво, когато 37% от завършващите средно образование и отиващи във висшето образование са функционално неграмотни, каза тя. Напомни, че България е била на пето място по качество на образованието в света. ... Трябва да помислим как да помогнем и на нашия бизнес, защото от него зависи да имаме продукция и услуги с висока добавена стойност, да печелим много, да имаме високи доходи и достойни пенсии. Не може държава от ЕС да има допълващ доход от пенсия - 1/3 от дохода, която човек е получавал, когато е работил. ... Трябва ни модернизация и електронно управление. Няма как да намалим администрацията ей така. За това се говори още от 2004 г.", каза тя и попита къде са парите за тази цел. 

"Имаме много работа. Затова не забравяйте какво ви заръча суверенът. Много е важно да се избере правителство, което да следва важните политики. Европа винаги ни е помагала и сега ни помага, тя няма да ни изостави. Важно е какво ще направим с европейските средства. Те трябва да бъдат вложени ефективно и да не бъдат откраднати. Затова ви призовавам към разум и диалог. Омразата е път към никъде", подчерта тя. 

Парите от Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат приложени ефективно, пожела Зайкова. "

"Най-тежкият диалог има позитивни резултати, стига да имаме обща цел, а тя е България. Не забравяйте кой и защо ви е изпратил в новото 46 Народно събрание. Пожелавам мечтата на нашия народ да се сбъдне и да се поздравим съвсем скоро с една просперираща България!", пожела на народните представители Мика Зайкова.

Мика Зайкова/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Расте интересът към тенис ваканции и турнири за непрофесионалисти

Расте интересът към участието в тенис ваканции, които са свързани с спортни турнири за непрофесионалисти. Те са организирани от най-голямата любителска тенис общност у нас, посочват туроператори, специализирани в тази дейност. Годишно у нас се организират около 10 турнира, но тенис любителите в България участват в подобни турнири и в..

публикувано на 11.08.24 в 10:14

Доугасяват пожара край Бобов дол

Доугасяват пожара, който възникна вчера след обяд при недействащата азотна станция край Бобов дол, каза тази сутрин за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова. Пожарът навлезе в смесена гора наблизо - там екипите продължават да доугасяват отделни места и огнища Пожарът възникна близо до азотната станция, използвана допреди десетина..

публикувано на 11.08.24 в 10:05
Родопите

Пампорово - домакин на 45-ия артистичен пленер - "Родопски музи"

Пампорово е домакин на 45-ия артистичен пленер, който се провежда под мотото: "Родопски музи", организиран от Габриела Жекова - дългогодишен тонрежисьор в БНТ. Габриела Жекова е завършила музикално училище и академия. В БНТ работи 36 години като тон режисьор. Член е на съюза на българските журналисти с редица статии и репортажи. Била е председател..

публикувано на 11.08.24 в 10:05

В очакване на нов кабинет, олимпийски емоции и крокодил в "Ботунец" - акценти от седмицата

-   За втори път в историята България ще има дама премиер. -   Поредните предсрочни парламентарни избори ще са на 20 октомври. -   Олимпийско злато и други престижни отличия за България в Париж. -   Крокодил в квартал "Ботунец“ вдигна на крак институциите. Три златни медала за България от Олимпиадата в Париж - два в..

публикувано на 11.08.24 в 09:38

Нисък интерес към обучението на лекари по донорство и трансплантации

Има нисък интерес към платеното от държавата обучение на лекари за подобряване на организацията по донорство и трансплантации у нас. Това обяви през седмицата директорът на агенция "Медицински надзор" Иванка Динева. И припомни, че има възможност за обучение в Барселона, като с държавни средства се заплащат таксата за участие, пътните и квартирните..

публикувано на 11.08.24 в 08:44

ИПИ: Местните данъци нарастват чувствително

Местните данъци, особено за бизнеса през последните 10 години - нарастват чувствително. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, предаде репортер на БНР. Изследването обхваща четири основни данъка - върху недвижимите имоти, върху придобиването на имущество, данъка върху превозните средства и патентния данък за търговците на..

публикувано на 11.08.24 в 08:33
Протестът в Белград, 10 август 2024 г.

Пореден протест срещу добива на литий в Сърбия

Десетки хиляди души се събраха вчера в Белград на протест срещу добива на литий в Сърбия въпреки предупрежденията на официални представители, че има предполагаем заговор за сваляне на популисткия президент Александър Вучич и неговото правителство, предаде АП, цитирана от БТА. По-рано Вучич заяви, че е получил сигнал от руските разузнавателни..

публикувано на 11.08.24 в 08:20