Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако ни връчат мандата, ще поканим и министри от служебния кабинет - това е част от посланието на социалистите

Корнелия Нинова: Пожелавам на всички един стабилен парламент

Нинова очерта четири предизвикателства пред народните избраници

Снимка: БГНЕС

„От името на парламентарната група на „БСП За България“ пожелавам на всички едни стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при откриването на 46-ото Народно събрание.

Нинова посочи, че сме изправени пред 4 държавнически предизвикателства , а не партийни.

"Само от нас зависи дали ще ги преодолеем или ще тласнем страната в политическа криза.

Първото предизвикателство – избрани сме при най-ниска избирателна активност от както има парламентарни избори. Това е знак към всички ни и задължение да компенсираме ниската легитимност с много и смислена работа за повишаване на доверието на институцията парламент.

Второто- по волята на народа имаме силно фрагментиран парламент без възможност за стабилни мнозинства. За да работи този парламент, е необходим диалог. За съжаление, той не съществува – той е предварително миниран с предварителни линии и условия – протестни срещу партии на статуквото – това е грешка – и фактическа, и политическа.

ИТН – първата политическа партия, вече се отказаха да са протестна партия и казаха, че са антисистемна – уважаеми колеги, вие вече сте системна партия – два пъти сте част от политическа система чрез участието си в 45-ото НС.

Днес червената линия не е системни и антисистемни партии – протестни или статукво – а такива, които искаме да променим стария модел на управление, и такива, които искат да го запазят или просто да го скрият зад имитация на промяна.

Третото предизвикателство е да съставим стабилно правителство с ясен времеви хоризонт и национални надпартийни приоритети.

Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание на България.

В този смисъл препотвърждавам решението ни, ако първите два мандата не успеят и ако президенът ни връчи третия мандат, да предложим приоритети, върху които да стъпим - прозрачни разговори за тях - състав на кабинет, в който да бъдат поканени и министри от служебния кабинет и да гарантираме стабилност на държвата и сигурност на хората.

Четвъртото предизвикателство - най-голямото - да доразградим стария модел на управление и да изградим нов - различен и справедлив.

Коренът на модела е заложен в лобисткото законодателство на ГЕРБ – в задкулисните интереси, на които депутати бяха проводници. Затова и оттук трябва да започне изкореняването и сега ще проличи – имате ли воля да го направим. За нас от БСП е лесно, ние 4 години открито и честно се борехме срещу този модел и ще продължим.

Вторият проблем е да се промени съдебната система – за нас трябва да се закрият специализирания съд и прокуратура, съдебен контрол върху Главния прокурор и нов закон за КПКОНПИ. Така ще прекъснем изтичането на потоци пари, които отиват в джобовете на задкулисни кръгове, ще дадем възможност да се финансират политики и да се решат ежедневните проблеми на хората – за нас най-важният приоритет си остава социалната политика", така се обърна към депутатите от 46-ото Народно събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ сега се налага актуализация на бюджета, като за целта БСП са внесли пакет от социални закони, в изпълнение на техните политика за увеличаване на доходите.

Чуйте изказването в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница получи като дарение легла и оборудване

Кюстендилската болница получи дарение от легла, консумативи и оборудване. Дарител е Тракийският университет - Стара Загора. Съдействат Общината и Търговско-промишлената палата. Беше коментирано това, че сътрудничеството между Общината в Кюстендил, Райнната болница и Тракийския университет, стартирало преди 4 години, се развива.  Започнало..

публикувано на 13.07.24 в 19:28

Зеленски: САЩ са оказали голяма подкрепа на украинците, можем да забравим някои грешки

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това, че американският му колега Джо Байдън се обърка и го нарече "президентът Путин", е грешка, която може да бъде забравена предвид подкрепата, която САЩ оказват на Украйна. Байдън погрешка нарече Зеленски "Путин" по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон в четвъртък, но се поправи.  "Това е..

публикувано на 13.07.24 в 19:21

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна гора.  Няма пострадали стопанства и жилищни сгради.

публикувано на 13.07.24 в 19:03

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната. Възникнаха и нови огнища. Запали се гора между Солун и Серес. Борбата с огъня е силно затруднена от много високите температури - над 40 градуса. Десетки пожарникари, доброволци и войници участват в овладяване на пожара в подножието на планината Олимп, близо до туристическия район..

публикувано на 13.07.24 в 18:55

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради силния вятър той продължава да се развива към селата Васково, Левка, Равна гора и Мустрак, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци.  Ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57