Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екзакта: Слушателите са вярвали повече на БНР, отколкото на частните радиа за предизборната кампания

Лидия Йорданова
Снимка: Личен архив

Близо една трета от българските слушатели имат по-голямо доверие на програмите на общественото радио "Хоризонт“ и „Христо Ботев“ в сравнение с частните радиостанции в периода на предизборната кампания  - това сочат данните от две национално представителни проучвания на "Екзакта Рисърч груп", възложени от Съвета за електронни медии. Те са били и проведени в последната седмица на всяка от двете предизборни кампании за парламентарните избори на 4-и април и 11-и юли.

В отговор на въпроса на общественото радио или на частните радиа имате по-голямо доверие в хода на предизборната кампания през март 30,02 на сто от интервюираните дават предпочитанията си на общественото радио, а 10,7 %  - на частните радиа. През юли те са съответно 27,1 на сто и 8 на сто. Ръководителят на агенция ЕКЗАКТА Лидия Йорданова допълни:

"Онези, които слушат радио, са малко под 30 % от интервюираните. 1/5 от слушащите радио заявяват, че предпочитат програмата на БНР. Изборния ден следят по радио по-често възрастните над 60 години. От посочените радиа като източник на информация статистически значим дял, освен БНР, като слушано радио в деня на вота, получава и "Дарик радио" с 4%".

От март до юли с три процента расте делът на доверяващите се на традиционните медии, радио и телевизия. От 72% през март на 75 на сто през юли.

"Традиционните медии като цяло са предпочитани пред медиите в интернет от всички социално демографски групи с изключение на възрастовата група под 30 години", допълни тя.

Съпоставими, трайно високи в двете изследвания остават изискванията към качествата на информацията в медиите - достоверност, обективност, актуалност и изчерпателност. 51 на сто от интервюираните през юли са на мнение, че медиите трябва да оповестяват междинни резултати от екзитполовете преди окончателното приключване на изборния ден. 25 на сто споделят противоположното мнение.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

52 процента от анкетираните ще гласуват на предсрочните парламентарни избори

Партия „Има такъв народ“ губи най-много гласове, ако изборите бяха днес. Това показва социологическо проучване на „Алфа рисърч“, което отрежда място в парламента на 6 партии. Според данните формацията на Слави Трифонов получава 16,9 % от гласовете, което е със 7 на сто по-малко, отколкото на вота на 11 юли. Като първа политическа сила..

публикувано на 17.09.21 в 15:20
Ръководители на Българска браншова камара „Пътища“ на срещата в Министерски съвет.

Браншовата камара „Пътища“ изрази задоволство от диалога с правителството

100 милиона лева, осигурени чрез актуализацията на бюджета, ще бъдат изплатени на фирмите за зимно поддържане на пътищата. Това съобщиха служебните министри на финансите Валери Белчев и на регионалното развитие Виолета Комитова след среща с ръководството на браншовата организация „Пътища“. Създава се работна група, която да реши как да бъдат..

обновено на 17.09.21 в 15:09

По-малко от 1% от учителите са под карантина заради Covid-19

По-малко от 1% от учителите са под карантина заради заболяване от Covid-19 или контакт със заразен в началото на учебната година, съобщи днес министерството на образованието, като посочи, че 0,66 % от общия брой педагогически специалисти в страната. Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в област Търговище - 1,42%. Малко над 1% са..

публикувано на 17.09.21 в 14:48

Преброителите започват обхода в определените им участъци

Преброителите започват обхода в предварително определените участъци утре и ще продължат до 3 октомври, съобщиха от Националния статистически институт. Посещенията ще бъдат между 8.00 и 20.00 часа всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни. Преброителите са инструктирани да спазват всички противоепидемични мерки и разполагат..

публикувано на 17.09.21 в 14:38
Руският президент Владимир Путин участва по видеовръзка с лидерската среща на Шанхайската организация за сътрудничество в Душанбе.

Путин вижда „бягство“ в изтеглянето на САЩ и съюзниците им от Афганистан

Руският президент Владимир Путин определи като „бягство“ изтеглянето на военните сили на Съединените щати и техните съюзници от Афганистан. Той подчерта, че събитията в тази страна рефлектират пряко върху интересите в областта на сигурността на държавите от Шанхайската организация за сътрудничество, голяма част от които имат обща граница с..

публикувано на 17.09.21 в 14:32

ТЕЛК комисията в Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания е спряла работа

ТЕЛК комисията в столичната Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания е спряла работа, след като ГДБОП разби схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения. ГДБОП разби мащабна схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения От ръководството на болницата нямат информация дали председателката на комисията е задържана,..

публикувано на 17.09.21 в 14:23
Илюстрация „Алфа рисърч“

„Алфа рисърч“: Партия „Има такъв народ“ губи най-много гласове

Партия „Има такъв народ“ губи най-много гласове, ако изборите бяха днес. Това показва социологическо проучване на „Алфа рисърч“, което отрежда място в парламента на 6 партии. Според данните формацията на Слави Трифонов получава 16,9 % от гласовете, което е със 7 на сто по-малко, отколкото на вота на 11 юли. Като първа политическа сила се..

публикувано на 17.09.21 в 14:04