Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 са жертвите на наводненията в Индия

| обновено на 24.07.21 в 09:01
Спасителна операция в щата Махаращра, 23 юли 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 110 души загинаха в резултат на обилните валежи в западния индийски щат Махаращра, където се намира и финансовата столица Мумбай, предаде Би Би Си. Мусонните дъждове там доведоха до свлачища, наводниха редица области и отрязаха достъпа до стотици села.

В части от западното крайбрежие на Махаращра паднаха над 590 литра на квадратен метър дъжд в рамките на 24 часа. Това принуди властите да евакуират хората, които живеят в уязвими към наводнения райони, преди да изпуснат водата от язовири, които се очакваше да прелеят. Военноморските сили и армията помагат при спасителните операции в крайбрежните райони.

Властите отправиха апел към гражданите в наводнените райони да се качат на покривите на сградите, за да може участниците в спасителните дейности с хеликоптери да ги забележат.

Най-малко 38 души са загинали, когато свлачище погълнало малко селище, югоизточно от Мумбай.

Реки преливат и в съседните южни щати Карнатака и Телангана.

Премиерът на Индия Нарендра Моди изрази съболезнования и обеща помощ на засегнатите от водната стихия.

Обилните дъждове не са необичайни в тази част на Индия, но според експерти климатичните промени са довели до увеличаване на интензитета на валежите през последните години.

Прогнозата е, че проливните дъждове ще продължат идните дни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Опашка за тестване за Covid-19 в Делхи, Индия, 8 април 2021 г.

Рекорден брой жертви на Covid-19 за денонощие в Индия

Индия съобщи днес за 42 015 новозаразени с Covid-19 за последните 24 часа, предаде Ройтерс. За периода починалите са 3998, което е рекорден брой от 12 юни, сочат данните на здравното министерство. Дотук Индия е регистрирала 31,22 млн. заразени...

публикувано на 21.07.21 в 08:31
Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ

Държавният секретар на САЩ ще посети през следващата седмица Индия

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще посети в сряда Индия, предаде Франс прес. На разговорите в Делхи ще бъдат обсъдени борбата с пандемията Covid-19, положението в района на Индийския и Тихия океан, обстановката в Афганистан и..

публикувано на 23.07.21 в 19:53
Прилив в Мумбай, Индия, 16 юли 2021 г.

Свлачища взеха жертви в Мумбай

Най-малко 25 души загинаха в три предградия на Мумбай, след като няколко къщи се срутиха заради свлачища, предизвикани от проливни дъждове, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните власти. Под отломките може да има затрупани още хора и..

публикувано на 18.07.21 в 10:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Палежи по високоскоростната жп мрежа във Франция. Засегнати са 800 000 клиенти

Френската железопътна компания Ес Ен Се Еф съобщи, че нейната високоскоростна мрежа е била обект на злонамерени действия, насочени към парализиране на системата. Засегнати са 800 000 клиенти. Това се случва часове преди церемонията по откриването на..

публикувано на 26.07.24 в 11:51
Костадин Костадинов

"Възраждане" внася нов законопроект за създаване на Агенция "Гражданска защита" към МО

"Възраждане" внася изцяло нов законопроект за създаване на Национална агенция "Гражданска защита" към Министерство на отбраната. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов.  Според него това е наложително, тъй като бедствията от последните..

публикувано на 26.07.24 в 11:46

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП..

публикувано на 26.07.24 в 11:18

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше..

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната..

публикувано на 26.07.24 в 10:49
Бойко Борисов

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон: "За..

публикувано на 26.07.24 в 10:39