Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ало, Космос! Говори България

| обновено на 26.07.21 в 19:01
Астронавт на Международната космическа станция изпълнява задача в открития Космос, март 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Деца от България разговаряха с астронавтите на Международната космическа станция. Инициативата е част събитието "Ало, Космос! Говори България".

Много разнообразни въпроси зададоха децата към астронавтите на Международната космическа станция. Сред тях беше това как може да има по-екологично изстрелване на ракети, как се празнуват рождените дни в космоса, колко висок асансьор може да бъде построен до Космоса и може ли изобщо до космоса да се снесе яйце, за което е интересно дали ще се деформира.

Най-любопитните въпроси бяха кога децата ще имат право да пътуват в космоса и как ще изглеждат след хиляда години космическите пътувания. Астронавтите отговориха с изключително търпение на всички въпроси.

Най-интересният отговор обаче дойде на въпроса как, ако Вселената е безкрайна, продължава да се разширява. Астронавтите честно си признаха, че нямат отговор на този въпрос, поне засега.

Заради въпросите си децата получиха и награди, а събитието започна рано сутринта, продължи през целия ден с работилници, лаборатории и презентации, свързани с науката, космоса и знанието. Целта на събитието беше да стимулира децата да имат повече интерес към науката.

Учениците се срещнаха с учителя по физика Теодосий Теодосиев, учените от Института по молекулярна биология и по математика в БАН.

Професор Георги Милошев от БАН сподели:

„На практика всичко в този Космос е едно и ние това трябва да внушаваме на децата - и енергията на Слънцето и звездите е донесла до това да съществуваме. И нека да ги възпитаваме в този един ден“.

Зад инициативата стоят Атлантическия клъстер STEM & Space Downlink и посолството на Съединените щати .


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът кани Рая Назарян на разговор като потенциален служебен премиер

След като парламентарната група на партия "Има такъв народ" върна неизпълнен третият мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство и насрочване на извънредни предсрочни избори. Той обяви, че още днес ще разговаря с председателя на Народното събрание Рая Назарян, която..

публикувано на 05.08.24 в 13:05
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Кризата в ДПС вкара качествено нова криза в политическия живот на България

Кризата в ДПС вкара качествено нова криза в политическия живот на България.  Това каза пред БНР журналистът и анализатор Мехмед Юмер и уточни: " Тази криза е някак закономерна , защото ДПС се различава от другите партии. Тя тръгна с една кауза, че ще се борят за правата и свободите на своите избиратели. ... Защото каузата , която беше в..

публикувано на 05.08.24 в 13:03

426 училища получават над 7 млн. лв. за оборудване на учебни кабинети

426 училища в страната получават над 7 милиона лева за нови класни стаи и за целодневна организация на учебния ден. Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Националната програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда". Финансиране получават и 15 центъра за специална образователна..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Продължава борбата с пожара в планина Славянка, където има много активни огнища

Над 120 служители от пожарните служби в цяла Югозападна България, горски служители и военни са на източния фронт на пожара в граничната планина Славянка, в който има много активни огнища. В гасенето се включи и военен хеликоптер, а следобед се очакват самолетите от партньорските ни държави по Европейския механизъм за гражданска защита...

публикувано на 05.08.24 в 12:51

Силен вятър засилва риска от разпространение на пожари в Гърция

Силният вятър днес поставя на риск разпространението на пожари в Гърция, по информация на Гражданска защита. В Солун и Халкидики районите с гори са под охрана. През изминалото денонощие пожарникарите са действали на 60 нови огнища, като 45 от тях са се запалили в следобедните часове, съобщи министърът по борба с климатичните промени..

публикувано на 05.08.24 в 12:47
Плаж в Пелопонес, Гърция

Чуждестранни собственици на апартаменти в Гърция ги дават нелегално под наем

Хотелиерите на Халкидики се оплакват, че собствениците на жилища от балканските страни ги отдават нелегално под наем. Туристите на Халкидики са много повече от миналата година, а приходите са с 30% по-малко. Това съобщи председателят на търговската камара в региона Янис Куфидис. Закупените жилища в Халкидики от граждани на съседните..

публикувано на 05.08.24 в 12:41

Любляна Начева: Гостите на Кюстендил ще могат да си приготвят и изпекат обреден хляб на Света Богородица

Православният празник в Света Богородица ще бъде отбелязан с традиционния за Кюстендил ритуал „Панагия – въздигане на хляба“ и патриаршеско присъствие в града. Това съобщи в предаването „Пътувай с Хоризонт“ Любляна Начева, началник на отдел Култура и духовно развитие в Община Кюстендил, организатор на събитието. „Ден преди..

публикувано на 05.08.24 в 12:40