Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков: Промяната, която очаква част от народа, не се вижда

Заради липсата на стабилна управляваща коалиция ще се стигне и до трети парламентарни избори скоро

Симеон Дянков
Снимка: БГНЕС

"Промяната, която очаква част от народа, не се вижда". Това заяви пред БНР Симеон Дянков, бивш финансов министър и обясни причината за тази своя констатация:

"Нови партии дойдоха с претенции за нов модел на управление, а започват да работят с партии на статуквото, за да организират евентуален нов кабинет. От друга страна - за новия кабинет се предлагат министри, които са вече действащи или действали в предишни правителства".

Според Дянков от "Има такъв народ" не трябва да разговарят с всяка партия по отделно, а да заявят приоритетите си и да призоват да ги подкрепят:

"Реално такива приоритети няма, а се говори с партиите явно за поддръжка и за подкрепа. В този смисъл - промяна няма!".

Той прогнозира, че заради липсата на стабилна управляваща коалиция ще се стигне и до трети парламентарни избори скоро:

"Още повече, че не се виждат стабилни приоритети, които са  много важни за създаване на такава коалиция".

Дянков подчерта, че икономическата и финансова стабилност на страна е "в добри ръце" с министри като Кирил Петков и Асен Василев:

"Защо да не продължи това още известно време, за да има смислен кабинет със смислени приоритети".

Подкрепа за предложенията за актуализацията на бюджета и пенсиите

"Актуализацията на бюджета е една чисто счетоводна операция. Има по-големи приходи, повече пари влизат в бюджета, отколкото са били предвидени, те трябва по някакъв начин да се разпределят в Бюджетния закон. В известен смисъл това е необходимо, за да се узаконят тези нови разходи. Но и в двете посоки се руши моделът и на пенсионно, и на здравно осигуряване". 

По думите на финансовия министър в кабинета "Борисов 1" приходите тази година са по-добри от "вкараните в предишния бюджет", но това не е заради внезапни силни приходи, а защото финансовият министър от последното правителство на ГЕРБ нарочно е бил снижил приходите, за да може при евентуално ново тяхно правителство отново да се харчи по усмотрение на кабинета, а не на парламента:

"Тези приходи реално сами щяха да си дойдат. Добре е да има актуализация, за да могат да се харчат тази година".

Бившият министър в правителството на ГЕРБ коментира, че партията сега е в кръгова отбрана и препоръча да бъдат обновени кадрите в икономиката и финансите и да предложат нови насоки:

"Да кажат: да бяхме на власт дълго време, но ще се реорганизираме и ето ги нашите нови насоки. Това идва със смяна на персонала. Същите хора не могат да обясняват, че примерно електронното правителство е нещо, което трябва да се направи, ако си бил 12 години на власт и не си го направил. Та, ще има един период на пречистване".

Интервюто на Снежана Иванова със Симеон Дянков в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Централен плаж Варна

Павлин Косев: Започваме да привличаме малко по-платежоспособни туристи

"Има ръст, има доста българи. Започваме да привличаме малко по-платежоспособни туристи". Това каза пред БНР Павлин Косев, Българска хотелиерска и ресторантьорска организация. "Има голям микс от туристи. В моя хотел в момента са отседнали корейци, виетнамци, жители на африкански държави".  Като цяло, хотелиерите сме предпазливи да се..

публикувано на 17.07.24 в 16:49
Снимката е илюстративна.

Пожар затвори границата на Гърция със Северна Македония

Пожар затвори границата на Гърция със Северна Македония. В гасенето на Пелопонес се включиха и пожарникари от екипа за европейска помощ.  Трудна и екстремна е пожарната обстановка в Гърция с температури около 43 градуса и на места силен вятър.  Максимални усилия са съсредоточени в Коринт, област Пелопонес.  Там помага група пожарникари от Молдова. 19..

публикувано на 17.07.24 в 16:45

От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания за събиране на дарения

От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания, с която събират дарения за покупка на специални пожарогасители за овладяване на горски пожари в райони без вода.  Дарения се събират на номер 17 777 с текст DMS OGNEBOREC, както и чрез сайта "platformata.bg". Повече от седмица стотици доброволци от цялата страна помагат на аварийните екипи и..

публикувано на 17.07.24 в 16:25
Снимката е илюстративна.

Стойчо Стойчев - за ролята на доброволците при потушаване на пожарите

Продължава работата по потушаването на пожарите в различни райони на страната. В помощ на огнеборците са и доброволци. "Пожарът се разгаряше. Беше трагична гледка". Това разказа пред БНР Стойчо Стойчев, ръководител на екип от щатни доброволци към община Варна. От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания за събиране на..

публикувано на 17.07.24 в 16:22

Окончателно: Изборът на Ешреф Ешрефов за кмет на Омуртаг е недействителен

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд - Търговище ,  с което е обявен за недействителен изборът на Ешреф Ешрефов, издигнат от МК "Съюз на Демократичните сили /НДПС/" за кмет на Община Омуртаг, съобщиха от съда. Касират избора за кмет на Омуртаг Решението е окончателно. Върховните магистрати изцяло споделят..

публикувано на 17.07.24 в 16:11

В жегата лекари мерят кръвно на пазара в Русе

През цялата минала седмица дневните температури в Русе почти "докосваха" 40-те градуса, а прогнозата за следващите дни е тази граница да бъде прескочена за още седмица време. Как хората понасят жегата и какви са съветите на кардиолозите? Известно е, че в Русе лятото е много горещо, а зимата с брулещ северен вятър, пристигащ..

публикувано на 17.07.24 в 16:11
Британският министър-председател Киър Стармър (вдясно) и бившият премиер Риши Сунак на тържественото откриване на сесията на парламента в Лондон, 17 юли 2024 г.

Новият британски премиер Киър Стармър обеща да възроди Великобритания

Новият британски премиер Киър Стармър обеща да възроди Великобритания. Това стана чрез реч на краля при обявяване на законодателната програма на правителството, което по традиция става с пищна церемония, датираща от векове. Лондон в очакване на традиционната кралска реч в парламента Крал Чарлз Трети оповести 40 закона, залегнали в програмата..

публикувано на 17.07.24 в 15:34