Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сеул и Пхенян възстановяват горещата линия за комуникация

Ким Чен-ун и Мун Дже-ин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея и Южна Корея се договориха да възстановят горещата линия за комуникация, която беше прекъсната от Пхенян миналия юни. Това се казва в изявление на южнокорейското президентство, предаде Би Би Си.

Според президентската администрация в Сеул лидерите на двете страни са се договорили да възстановят доверието и да подобрят връзките. Двамата ръководители си размениха множество лични писма от април насам.

Северна Корея прекъсна горещата линия през юни миналата година, тъй като отношенията се влошиха след неуспешната среща на върха между двете страни.

Малко след това Северна Корея взриви междукорейски офис близо до границата, който беше построен с намерението да им помогне да комуникират.

Връзките между двете страни се подобриха през 2018 година, когато южнокорейският президент Мун Дже-ин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещнаха три пъти. Те обаче отново се разпаднаха след провала на втората среща между Ким и тогавашния американски президент Доналд Тръмп.

Напрежението нарасна и заради дезертьорските групи в Южна Корея, които изпращат пропаганда през границата.

Президентът на Южна Корея призова за възстановяване на горещата линия и преговори, насочени към премахване на ядрените и ракетните програми на Северна Корея.

Двете Кореи остават технически в състояние на война, защото конфликтът от 1950-1953 г. завършва с примирие, а не с мирен договор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой надделя в дебата между Камала Харис и Доналд Тръмп?

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп очертаха основните си различия във Филаделфия. В този първи разгорещен дебат между двамата Харис целеше да покаже визията си пред повече американци в момент, в който покачването в подкрепата за нея е в застой. В продължилия около 90 минути по Ей Би Си, модериран от Дейвид..

публикувано на 11.09.24 в 08:36
Георги Проданов

Георги Проданов: Сегашната ситуация не дава шанс на нищо ново, което да оцелее

Сегашната ситуация не дава шанс на нищо ново да се появи и да оцелее . Това е мнението на политолога Георги Проданов. Според него партиите вече са в ситуация, в която са се загубили повече от самите избиратели по отношение на това какви са техните цели на едни избори . Това е резултат от всички тези неслучили се управления и парламенти в..

публикувано на 11.09.24 в 08:23

На кръгла маса: Обсъждат опасни ли са стоките от китайските платформи за онлайн търговия

Бързото и безконтролно навлизане на китайските платформи за онлайн търговия, съмнителното качество на продуктите и здравните последици от това, ще бъдат фокусът на кръгла маса, организирана от Българската стопанска камара и Българската асоциация кръгов текстил. Целта на форума е да посочи здравния риск, както и да компрометира установените лоялни..

публикувано на 11.09.24 в 08:12

Навършват се 23 години от терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

Днес се навършват 23 години от смъртоносните атаки на 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона. При атаките от 11 септември 2001 година терористичната мрежа "Ал Кайда", оглавявана от саудитеца Осама бин Ладен, похитители превзеха едновременно 4 граждански самолета. Два от тях удариха кулите близнаци на Световния..

публикувано на 11.09.24 в 08:10
Земеделският министър Георги Тахов

Изслушват министър и зам.-министър заради проблема с пашуването в националните паркове

Парламентарната комисия по земеделие ще изслуша служебния министър на земеделието и ресорния заместник-министър на околната среда и водите във връзка с възникнали проблеми при изкарването на животни на паша в националните паркове. Заради възникнали проблеми в резултат на изготвените планове за паша в националните паркове, още през февруари..

публикувано на 11.09.24 в 07:55

Правителството решава за тарифата за предизборните предавания по БНР и БНТ

Служебният кабинет ще разгледа проект за постановление на тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българското национално радио, Българската национална телевизия и техните регионални центрове при произвеждането на изборите за народни представители на 27 октомври.  Това е записано в..

публикувано на 11.09.24 в 07:49

В Израел допускат примирие с "Хамас"

Израелският министър на отбраната Йоав Галант смята, че временно примирие с радикалната палестинска групировка "Хамас“ е възможно. Според него обаче прекратяването на войната е друго нещо. Йоав Галант посочи, че се затваря времевият прозорец за постигане на споразумение за временно прекратяване на огъня с "Хамас". По думите му назрели са..

публикувано на 11.09.24 в 07:46