Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Израел разработват технология за производство на кислород на Луната

Eкип на Хелиос, вдясно: Йонатан Хауснер, Орен Лори, д-р Брайън Росен и д-р Линоам Елиад
Снимка: Haya Gold

В Израел разработват технология за производство на кислород на Луната и обединяват усилия по темата с Япония.

Израелската компания "Хелиос" /Helios/, с подкрепата на израелската космическа агенция към Министерството на иновациите, науката и технологиите, ще си сътрудничи в мисията на Луната с японската компания Ispace. Израелската компания направи демонстрация на технология за извличане на кислород и метал от лунния пясък. 

Изглежда като футуристичен разказ, а всъщност още догодина инсталацията ще се отправи към Луната. За това разказва пред журналистите Джонатан Гайфман, главен изпълнителен директор на Хелиос:

"Фирмата "Хелиос" ще участва в създаване на Международна космическа станция, в която да се произвежда кислород директно от лунната почва. Ако успее, ще проправи пътя за заселване на хората на Луната и Марс. От три години изпитваме, при земни условия, първите два модула на лунната космическа станция, който "Спайс 10" ще отнесе. НАСА си е поставила за цел да се върне на Луната и да създаде условия за колонизацията й. Такава програма поставя много неизвестни. Например разходите за транспортиране на един литър кислород от Земята до Луната са над $ 100 000. Без добиване на газ на място, изграждането на сериозна инфраструктура на Луната би било твърде скъпо и нерентабилно.

Революционната технология, която Хелиос разработва, е извличането на кислород от лунния пясък, без необходимост от транспортиране на суровини от Земята, като по този начин спестява разходи и позволява транспортирането на по-голям полезен товар за сметка на кислорода. Производството на кислород на Луната ще поддържа не само постоянно човешко присъствие там, по програмите Artemis и Lunar Gateway, но и в пилотирани мисии до Марс или по-далеч. Тъй като земната гравитация е много по-силна от тази на Луната, отнема 25 пъти повече енергия, за да се транспортира кислород от Земята, отколкото от Луната. Дори за полети около Земята ще е по-изгодно да се налива кислород на Луната. Добрата новина е, че около 40% от почвата на Луната е кислород, който може да се произведе на място по технологията, разработена в Израел от компанията "Хелос". Джонатан Гайфман, главен изпълнителен директор на Helios

Сътрудничество между израелската и японската компании доведе до технологичен пробив за производство на ресурси на Луната. Кислородът не е рядка стока в Слънчевата система. Всяко скалисто тяло на Земята, Марс и дори на нашата Луна, е богато на кислород. Има го и в пясъка, свързан с елементи като желязо, силиций и алуминий. И там кислородът съставлява около половината от теглото. Благодарение на почвените проби, донесени на Земята от Аполо, е ясен химичният състав на лунната почва. Предизвикателството е да се отдели химически този кислород от желязото, силиция и другите елементи. "Хелиос" ще използва електролиза, което означава разграждане на оксидите с помощта на електрически ток.

Ако погледнем в по-далечно бъдеще, можем да помислим и за заселване на човека на Луната. Нашето предизвикателство е да произведем електрохимичната клетка, която да оцелее при температури от 1600 градуса. НАСА е опитвала да добие кислород от лунен пясък още през 80-те години на миналия век. Лабораторните опити са били успешни, но толкова скъпи, че идеята е била изоставена.

В основата на израелския проект са иновативните електроди, които няма да се износят през следващите няколко години, докато трае експериментът. Програмата Artimis на НАСА ще създаде значителни бизнес възможности в космическата индустрия и "Хилиос" е отличен пример за стартъп, който се развива в направлението за овладяване на Космоса".

Репортаж на кореспондентките на БНР в Израел Феня и Искра Декало можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Трекляно нямат готовност за нововъведението.

В Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко, както и да се правят записи. Трудности при осигуряване на онлайн излъчването на заседанията на..

публикувано на 11.07.24 в 11:30

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, тази на жените е  727 лева. В столицата средната пенсия е най високата за страната - 1037 лева ,..

публикувано на 11.07.24 в 11:25

Младежкото ДПС подкрепи Ахмед Доган в искането за оставка на Пеевски

"Младежко ДПС заставаме до почетния председател д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставката на описаните в призива му лица" - това се посочва в декларация на Младежкото ДПС, публикувана на страницата им във Фейсбук. "В защита на неговата воля сме готови за всякакви последващи действия. Решението ни е ДПС без Пеевски!", се казва още в..

публикувано на 11.07.24 в 11:09
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:02

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган на..

публикувано на 11.07.24 в 10:51
Кирил Петков

Кирил Петков за разцеплението в ДПС: Това е разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела "Пеевски". "Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела Пеевски. Тук не говорим за човека Пеевски, говорим за модела..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Оливие Ониди

Координаторът за Шенген в ЕК на двудневно посещение в София

На двудневно работно посещение в София е Оливие Ониди, заместник генерален директор на дирекция "Миграция и убежище" и Координатор за Шенген в Европейската комисия, информират от пресцентъра на МВР. Той подчерта, че всички партньори от Европейския съюз виждат съществен напредък в управлението на границите, връщанията и борбата с..

публикувано на 11.07.24 в 10:08