Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обмислят задължителна ваксинация на всички федерални служители

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън заяви, че сериозна кибератака срещу Съединените щати би могла да доведе до война с някоя от световните сили.

"Виждаме как киберзаплахите, включително хакерски атаки с цел откуп, все повече причиняват щети и разрушения в реалния свят. Смятам, че е по-вероятно ако се окажем въвлечени във война - истинска война с използване на военна сила срещу голяма сила, да е в резултат от пробив в киберсигурността с огромни последици", каза Байдън, като коментарите му отразяват нарастващите заплахи от страни като Русия и Китай.

Киберсигурността е сред основните приоритети на Белия дом, след като компании в Съединените щати пострадаха при сериозни хакерски атаки, които засегнаха енергийните доставки и хранителните вериги в някои части на страната, припомня Ройтерс.

По темата с коронавируса Байдън посочи, че администрацията му ще реши дали да въведе изискване всички федерални служители да бъдат ваксинирани срещу Covid-19.

"В момента се обмисля. Имаме пандемия заради хората, които не са ваксинирани. Колкото повече научаваме за този вирус и за варианта Делта, толкова повече трябва да бъдем разтревожени и загрижени", каза американският президент.

Според Си Ен Ен новите мерки за федералните служители ще бъдат официално обявени в четвъртък. Ако те не са съгласни да бъдат имунизирани, ще трябва да се съгласят на редовни тестове или да представят доказателства защо поставянето на ваксина не е възможно, уточнява американската телевизия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Американският президент Джо Байдън по време на срещата на върха ЕС-САЩ в Брюксел, 15 юни 2021 г.

Байдън призова американците да се ваксинират на фона на растящи Covid случаи в страната

Американският президент Джо Байдън призова гражданите да се ваксинират на фона на увеличаващите се случаи на ковид-19 в страната. По време на форум в щата Охайо Байдън подчерта, че пандемията съществува за тези, които не са ваксинирани. В..

публикувано на 22.07.21 в 22:02
Рошел Валенски

CDC: Ваксинираните американци трябва да носят маски отново

Ваксинираните хора във високорисковите зони в Съединените щати трябва да възобновят носенето на маски на закрито, заявиха във вторник от Центровете за контрол на заболяванията (CDC). "В райони със значително и високо предаване на инфекцията, се..

публикувано на 27.07.21 в 22:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент...

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Съседите пред урните: Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче..

публикувано на 24.04.24 в 03:27