Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словесна престрелка между „Демократична България“ и ДПС в Народното събрание

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Началото на днешното пленарно заседание започна със словесен сблъсък между „Демократична България“ и ДПС за евентуални зависимости в персоналния състав на бъдещ кабинет.

Председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов предупреди, че подкрепа за бъдещ кабинет минава през елиминиране на зависимости от ДПС в персоналния състав на бъдещ кабинет:

„Ако някой иска наистина подкрепата на ДБ, ако някой иска тя да бъде не просто смокинов лист или параванче, а истински партньор, за който ние сме готови… Искам да стане правителство, но искам да стане правителство, което наистина може да трансформира България…Призоваваме личният състав на кабинета да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, а не поставят въпроси. Не, ние не предлагаме наши номинации!“.

Иванов обяви още, че днес започват събиране на подписка за временна комисия, която да разглежда прилагането на мерките по закона „Магнитски“:

„Също така и да отговори на въпросите защо и как българските органи проспаха 700 млн. в хазарта, защо и как Пеевски беше абсолютно недосегаем досега. Мисля, че тази комисия ще бъде фундаментално важен инструмент за това да се отговори на въпроса за системната корупция в България“.

На свой ред лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ реагира остро на декларацията на ДБ:

„Г-н Иванов, вашата немощ не се опитвайте да я криете пак с анти-ДПС реторика. Вие търгувате и рекетирате всяка власт. Вие сте част и сте продукт, включително естествено и заложник, на една организирана олигархично-медийна НПО политическа група. Без да се явявате на избори имате министри в почти всички правителства. Вие сте потомци на комунистическата номенклатура“.

Председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова отново подчерта, че те също няма да подкрепят бъдещ кабинет, ако „в него се усеща дългата ръка на ГЕРБ и ДПС“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Невръстни малчугани ще тренират на обновена спортна площадка в Монтана

Още една спортна площадка ще могат да използват жителите на Монтана за масов спорт. Тя се намира зад зала "Младост". Изградена е преди повече от 10 години с европейски средства. Сега общината я възстанови и ще може да ползва от всички живеещи в най-големия жилищен квартал в града "Младост", както и всички останали“, каза кметът на Монтана Златко..

публикувано на 16.04.24 в 21:26

Европейската дипломация готви нови санкции за Иран заради атака срещу Израел

Европейската дипломатическа служба ще изработи план за допълнителни санкции срещу Иран заради ракетната атака срещу Израел от 13 април, съобщи върховният представител на Евросъюза Жозеп Борел след съвещание на външните министри в Брюксел. Израел търси подкрепа за санкции срещу Иран САЩ готвят нови санкции срещу Иран след атаката над Израел..

публикувано на 16.04.24 в 20:56

Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит

Полицията в София задържа мъж, който е разпознат на записите от охранителните камери като човекът, който осквернява гроба на патриарх Неофит под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Оскверниха гроба на патриарх Неофит По-рано от Светия синод уточниха, че в рамките на няколко дни гробът е бил два пъти обект на..

публикувано на 16.04.24 в 20:52
Виолета Коритарова

Министър Коритарова: Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи

Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи. Това гарантира министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините.  Обсъдена беше инвестиционната програма за общински проекти, която се изпълнява със средства от държавния бюджет. Министърът призова местните власти..

публикувано на 16.04.24 в 20:20

Кметовете на кюстендилските села стягат избирателните секции

Кметовете на кюстендилските села трябва да проверят състоянието и да подготвят помещенията, където ще се гласува на 9 юни, наредиха от Общината. Където се налага, ще се направят леки ремонти.  Избирателните секции по селата са над 50, обикновено са в читалищата, рядко - в някоя административна сграда или пенсионерски клуб. Кметовете трябва да..

публикувано на 16.04.24 в 20:01
Последиците от израелски въздушен удар в град Джабалия в Ивицата Газа, 11 октомври 2023 г.

Израелски танкове отново нахлуха в селища в северната част на Ивицата Газа

Израелски танкове са нахлули отново в Бейт Ханун и Джабалия - селища в северната част на Ивицата Газа, съобщава Ройтерс.  Бейт Ханун бе сред първите мишени на израелската армия миналия октомври. Поради бойните действия и разрушенията много от местните жители напуснаха града. Немалко се завърнаха през последното затишие, но сега отново..

публикувано на 16.04.24 в 19:54

Задържаха мъж, предизвикал ПТП в София и избягал

42-годишен мъж е задържан от полицията в София, след като е избягал от катастрофа.  Установено е, е арестуваният е предизвикал пътно произшествие близо до търговски център в Лозенец, след което е успял да избяга. След кратко преследване и издирване е задържан от полицията на улица "Горски пътник". От СДВР уточниха, че няма данни за стрелба,..

публикувано на 16.04.24 в 19:48