Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инвестират 60 милиона евро в завод за производство на велосипеди

40% ръст на търсенето на електрически велосипеди
Снимка: Гео Калев, sofia.bg

Край Пловдив започна изграждането на нов завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства. Планира се инвестицията да надхвърли 60 милиона евро, а реализацията на проекта ще доведе до разкриването нови 1000 работни места. Очакванията са страната да стане водеща в Европа по производството на електрически велосипеди.

Пловдивската компания работи предимно за износ и отдавна е сред лидерите на европейския пазар.

През последните години пловдивската компания залага на разширяването на производството на електрически велосипеди, а развитието на бизнеса в тази посока се обуславя и от факта, че се увеличава търсенето, тъй като става все по-модерно придвижването по този начин в големите градове. 

По план новият завод трябва да е готов през втората половина на 2023 година, а производството да започне през 2024.

Изпълнителният директор на предприятието Максим Митков заяви, че амбициозната цел на ръководството е за една година броят на електрическите велосипед, които ще излизат от предприятието, да са над 300 хиляди като в същото време ще се разшири и  производството на двуколесни превозни средства.

„Вярно е, че в следващите 10 години ние ще произведем над 3 милиона електрически велосипеди, съвместното дружество, и ще експортираме над 5 милиарда евро велосипеди за света“.

Тази инвестиция е уникална за България. Това е сектор, с който искаме да сме номер едно в Европа, каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Тази ниша е най-бързо растящата ниша. Както виждаме някои от колелетата са на цени, които са равни на малка кола – висока добавена стойност, всичко се произвежда тук, високи заплати във фабриката. Най-интересното, е че един от най-големите производители на мотори е техен партньор“.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велислав Радев: Поуките са, че в здрави кризи трябва да се оставят лекарите да си вършат работата

„Направихме три образователни филма  на MyCentury,  свързани с ваксините в миналото , като желанието ни не е свързано с това да подтикнем хората да бъдат ваксинирани, а да започне разговор какво е било в миналото и какво е сега“, посочи в „Хоризонт до обед“ Велислав Радев, журналист, работил дълги години във ББС, автор на няколко онлайн..

публикувано на 23.09.21 в 11:48

Йордан Чорбаджийски: За смяната на бандерола научихме от „Държавен вестник“

От 1 януари 2022 година тютюневите изделия и алкохолните напитки ще се продават с нов бандерол . Акцизните стоки с действащите към момента бандероли ще могат да се реализират до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2022 г. Единичните цени на бандеролите ще се запазят, каквито са до момента. Защо смяната на бандеролите изненадва..

публикувано на 23.09.21 в 10:31

Христо Николов: При розите у нас отдавна не е розово

При розите в България отдавна няма нищо розово, казва Христо Николов, председател на Националната асоциация на розопроизводителите. Розопроизводителите не откриват своя сектор в разпределението на определените допълнителни 85 милиона лева за земеделие. „Ние сме извън този бюджет, въпреки че като браншова асоциация ние и наши представители..

публикувано на 23.09.21 в 08:47
Адвокат Емил Георгиев

Емил Георгиев: При избора на нов председател на ВКС не трябва да се повтаря катаклизмът с Гешев

Качеството на избиращите е много вероятно да предопредели и качеството на избраника. Това заяви пред БНР адвокат Емил Георгиев от Инициативата „Правосъдие за всеки“ преди Висшият съдебен съвет да открие процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд. Изборът ще се проведе в началото на следващата година от настоящия състав..

публикувано на 23.09.21 в 08:23
Графит от Банкси върху разделителната стена във Витлеем

Плюшеното мече от 120 години е любима играчка на милиони хора по света

Най-популярната играчка, поне до преди епохата на електронните игри, беше плюшеното мече. А то навърши достолепните 120 години. В света има над 20 големи музея на мечетата. Периодично се правят изложби на играчки, защото колекционерите по цял свят са няколко хиляди. Една история е завладяла вестникарските заглавия най-напред..

публикувано на 22.09.21 в 19:57

Чрез специално създаден сайт можете да се включите в екскурзии, танци, кинопрожекции

Израелските лекари твърдят, че самотата и чувството за безнадеждност нанасят повече беди върху човешкият организирам дори от Covid-19. Затова общината на Тел Авив- Яфо се е погрижила по някакъв начин да се компенсира почти едногодишното ограничаване на движението по улиците и ограничаване на контактите на пенсионерите и хората от..

публикувано на 22.09.21 в 18:50

Митичните същества - реалност или плод на въображение

Учените наричат силите, които са връзката между видимия и невидимия свят, между познатото и необяснимото, между подреденото и хаоса - "демони" - неземни сили, които най-често със зло се намесват в човешкия свят, а обобщеният термин за научната дисциплина, която се занимава с тях - "нисша демонология". "Терминът нисша демонология е научен..

публикувано на 22.09.21 в 17:45