Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кацаров: Продължавам да бъда твърд привърженик ваксинацията да остане доброволна

| обновено на 28.07.21 в 17:00
Стойчо Кацаров в парламента - 28 юли 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Три са основните рискове за висока заболеваемост и смъртност при евентуална четвърта вълна на коронавируса у нас. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров при изслушването си в парламента. Става дума за ниския темп на ваксинация, лошо управление на кризата миналата година и изключително лошото състояние на здравната система:

„Този риск за съжаление не може да бъде преодолян в рамките на месец или два. Здравната ни система е тежко дебалансирана, лошо организирана, лошо структурирана, зле финансирана - от години. Covid-19 е основание да се бърза с реформите“.

Стойчо Кацаров призна, че има забавяне на ваксинационния процес у нас, но уточни, че това важи за редица страни в летния период. Той оповести данни, с които опроверга твърдения на предходното управление, че има по-малко ваксинирани след назначаването на служебното правителство.

Кацаров обяви, че високата смъртност у нас се корени в неподготвеността на властите за посрещане на Covid вълната и изключването на възрастните хора от началото на ваксинацията: 

„За разлика от почти всички страни в света, България не дава приоритет на най-уязвимата група от населението - хората над 60-годишна възраст и хората с тежки хронични заболявания. В плана за ваксинация те са поставени след много други категории. Това е голяма грешка, защото над 80% от починалите от Covid-19 са хора над 60-годишна възраст - средната възраст на починалите е между 70 и 72 години“.

Министър Кацаров съобщи още, че 22 хиляди ваксини на „Астра Зенека“ ще бъдат унищожени заради изтичащ срок на годност в края на юли.

Той отново подчерта, че е против задължителната ваксинация

„Вие като Народно събрание може да обмислите впоследствие и подобен тип мерки, ако прецените, че е необходимо, но аз продължавам да бъда твърд привърженик на това да остане доброволна ваксинацията. Ако хората се ваксинират, разходите ще са несравнимо по-малко, отколкото биха били в случаи в най-тежката ситуация на развитие на пандемичната вълна“. 

Пред депутатите Стойчо Кацаров съобщи, че са отпуснати 130 милиона лева на 128 болници за ремонт и оборудване на Covid отделения, като отбеляза, че страната ни ще се справи по-успешно с потенциалната четвърта вълна от коронавирус, защото вече има изготвен план за действие и разработен алгоритъм за различни ситуации: 

„Финансираме със 130 милиона лева ремонта на всички Covid отделения и оборудване с апаратура на всички Covid отделения на държавните и общински болници, включително  е предвидено и закупуване на т.нар. HI-Flow канюли, които помагат да се подава кислородна концентрация на пациентите. Опитът сочи, че това спасява човешки животи, предотвратява влизането в реанимация".

Кацаров също така призова хората да се ваксинират сега, защото когато настъпи следващата вълна от висока заболеваемост, няма да е подходящ период за имунизация. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва обследване на щетите от градушката, най-много в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55