Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият президент на Перу обеща нова конституция и край на корупцията

Педро Кастильо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият президент на Перу официално встъпи в длъжност вчера с обещания за нова конституция, прекратяване на корупцията и на неолибералния модел на управление в страната.

51-годишният провинциален учител Педро Кастильо се закле в деня, в който Перу отбелязва 200-годишнината от своята независимост, отбелязва АФП и допълва, че това е първият президент от десетилетия, който не е излъчен от политическия и икономически елит на страната.

Сред основните му обещания са по-добро управление на мерките срещу пандемията, съживяване на икономиката и смяна на основния закон чрез референдум.

Сегашната пропазарна конституция е приета през 1993 по времето на военния диктатор Алберто Фухимори, който в момента лежи в затвора за корупция и престъпления срещу човечеството. 

Неговата дъщеря Кейко Фухимори загуби президентския балотаж срещу Кастильо. Тя обеща партията ѝ Народна сила да бъде „преграда пред нова комунистическа конституция“. Самата Фухимори също може да бъде съдена заради спорно финансиране на две предишния нейни кампании.

Лявата партия „Свободно Перу“, издигнала новия президент на поста му, няма парламентарно мнозинство.

При встъпването му в длъжност Педро Кастильо заяви, че в Перу не предстои национализация на бизнес активи, а подреждане на икономиката и „нова сделка с частните инвеститори“.

Очаква се промяна в позицията на Перу за Венецуела, като до момента Лима е сред страните, които отричат властта на президента социалист Николас Мадуро и смятат опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент.

Сред гостите на церемонията бе испанският крал Фелипе VI/ЕПА/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Педро Кастильо

Педро Кастильо официално печели президентските избори в Перу

Левият Педро Кастильо бе обявен за новоизбран президент на Перу, седмици след победа на оспорван балотаж , предаде Би Би Си. Централната избирателна комисия отчете победата му, след като разгледа твърдения за изборни измами на дясната си..

публикувано на 20.07.21 в 09:22
Педро Кастильо

Левият Педро Кастильо с преднина на президентския вот в Перу

Перуанският социалист Педро Кастильо увеличи преднината си пред дясната съперничка Кейко Фухимори на президентския балотаж в Перу, макар че тя заяви, че засега няма да отстъпи и подозира „нередности“, въпреки че не даде доказателства, предаде Ройтерс...

публикувано на 08.06.21 в 10:49
Кейко Фухимори - дъщеря на бившия президент Алберто Фухимори, и новакът в политиката Педро Кастийо преди дебата им на 30 май.

Перу избира президент на балотаж

Перу избира днес президент. На балотажа се явяват новакът в политиката Педро Кастильо и Кейко Фухимори, която прави трети опит за президентския пост. В Мексико пък се провеждат междинни избори, като се гласува за нова долна камара на Конгреса,..

публикувано на 06.06.21 в 13:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител...

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това..

публикувано на 26.04.24 в 17:51