Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанската агенция бави решение за тестване на местна ваксина върху хора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската агенция по лекарствата все още не дава разрешение за клинични проучвания при хора на испанската ваксина срещу Covid-19, разработена от екипа на Мариано Естебан от Висшия съвет за научни изследвания (CSIC) съвместно с фармацевтичната компания Биофабри (Biofabri). Това обяви Естебан в телевизионно интервю, като припомни, че още през февруари новата ваксина е била във финален етап на проучвания и че ще е ефективна срещу всички мутации на коронавируса. 

Все още не е ясна официалната причина поради която Агенцията по лекарствата не е е разрешила клиничните проучвания върху хора

Най-широко тиражираната версия е, че докладът се бави заради необходимостта експертите да проучат обстойно проведените вече опити с маймуни, тъй като една от тях е починала. Според Мариано Естебан е „напълно невярно” твърдението, че смъртта на макака е следствие на ваксината, тъй като аутопсията е показала, че има белодробно увреждане, но не то е причината да почине. 

Създателите на ваксината гарантират , че всички международни протоколи са спазени. В момента във Висшия съвет за научни изследвания се разработват три варианта на ваксини, от които този на Естебан е най-напреднал и по време на тестовете с мишки е показал 100% ефективност. 

Той е на базата на инокулиране на атенюирана версия на вируса, а не на РНК и по думите на създателите е като ваксината срещу едра шарка. Вече са набрани първите 112 доброволци от болница Де ла Пас в Мадрид и се очаква единствено разрешението на Испанската агенция по лекарствата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концепции за ремонт на "Бузлуджа" възложи служебният премиер

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради следване на нашите идеи. Надяваме се избирателят да даде вота си за нас и да сме първа политическа сила",..

публикувано на 19.04.24 в 12:50
Корнелия Нинова

БСП иска обратен иск за щети, нанесени от сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

БСП ще настоява за обратен иск за обезщетение срещу отговорните физически лица да възстановят щетите нанесени със споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ", съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ" Искаме поне веднъж в..

публикувано на 19.04.24 в 12:48
Радослав Рибарски

Либерализацията на пазара на ток се отлага с година

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г. Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане с година е, че страната ни няма..

публикувано на 19.04.24 в 12:43