Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 5-има ранени и 800 евакуирани заради горски пожар край Пескара в Италия

| обновено на 02.08.21 в 18:20

Продължава и борбата с пожарите в Италия. Огънят засегна Сицилия, както и няколко региона по Адриатическото крайбрежие, сред които Абруцо, Марке и Молизе. 
В Пескара пламъците достигнаха до къщите и плажовете в южните части на града, събощава агенция АНСА. Кметът на града определи ситуацията като "катастрофа с невъобразими размери", но допълни, че пожарите вече са овладяни. 
Огънят засегна четири резервата в покрайнините на града. В гасенето се включиха доброволци. Местните власти обявиха извънредно положение. Прокуратурата в Пескара е започнала разследване. Най-малко петима души са били ранени и около 800 души са били евакуирани. 

Пожарната служба на Италия заяви, че за последните 24 часа нейни служители са участвали в борбата с над 800 пожара основно в южната част на страната - 250 в Сицилия, 130 в Пулия и Калабрия, 90 в Лацио и 70 в Кампания.

Горски пожари има също в Гърция, Турция и Испания, припомня „Гардиън“. 

 Южна Европа се бори с една от най-екстремните горещи вълни за последните десетилетия, като температурите скачат над 40 градуса по Целзий, а огнената стихия принуди стотици хора да се евакуират.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пожар бушува на гръцкия остров Родос

Огромен пожар избухна на гръцкия остров Родос, съобщават гръцките медии. Заради огнената стихия голяма част от острова е без електричество, село Псинтос, военната база в Каламона и известната Долина на Пеперудите са евакуирани.  Пожарникарите..

публикувано на 02.08.21 в 04:30
Хеликоптер участва в гасенето на горски пожар край Мармарис, Турция, 31 юли 2021 г.

Евакуация заради горски пожар в Бодрум, чуждестранни лидери предлагат помощ на Турция

Нова евакуация заради горски пожар се наложи в турския курорт Бодрум. 540 души са били превозени с лодки до хотелите, където са настанени. Все още продължава гасенето на пет огнища в провинциите Анталия и Мугла.  Спасени са хора и от селището..

обновено на 01.08.21 в 14:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво включва годишният профилактичен преглед при личния лекар?

Освен измерване на кръвно налягане и назначаване на изследвания за кръв и урина, годишният профилактичен преглед при личния лекар включва и оценка на психичното състояние, на теглото и на зрението при пълнолетните. Това припомнят от Здравната каса,..

публикувано на 28.07.24 в 08:23

"Паризиен": Палежите по жп мрежата на Франция може да са свързани с радикални групи

Палежите по френската високоскоростна железопътна мрежа часове преди вчерашното откриване на Олимпиадата може да са свързани с радикални левичари и групи, критични към Олимпиадата, съобщи всекидневникът "Паризиен", цитиран от ДПА. Френският..

публикувано на 28.07.24 в 08:16
Мястото на атаката с 12 жертви, 27 юли 2024 г.

Ракетна атака взе жертви на Голанските възвишения, Израел удари обекти на "Хизбула"

12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения. Израел заяви, че ракетата е изстреляна от "Хизбула" от територията на Ливан, докато шиитската групировка отрече да има нещо общо с инцидента. Ракетното..

публикувано на 28.07.24 в 08:08
Николас Мадуро

Венецуела гласува на президентски избори

Над 21 милиона венецуелци имат право на глас в днешните президентски избори в страната.  Настоящият държавен глава Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат на фона на икономическа криза и масова емиграция от една от най-богатите на петрол..

публикувано на 28.07.24 в 07:58
Камала Харис

Камала Харис призна, че изостава от Тръмп в надпреварата за Белия дом

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призна, че все още изостава от Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом, месеци преди изборите през ноември. По време на събитие в Масачузетс за набиране на средства за кампанията Харис заяви: "Нека не се..

публикувано на 28.07.24 в 07:51

Опустошителен пожар бушува в Калифорния

Обхваната от опустошителен пожар е северната част на американския щат Калифорния. Огънят бушува в планинска област и се е разраснал на почти 350 хиляди акра. Наредена е евакуацията на повече от 4 хиляди души. Пожарът гори близо до град Чико и на..

публикувано на 28.07.24 в 07:44

Вътрешният министър с последна информация за ситуацията в Елин Пелин

Очаква се тази сутрин служебният  министър на вътрешните Калин Стоянов да даде последна информация за ситуацията в село Елин Пелин. Жертвите на пожара и последвалите взривове в складовете за пиротехнически изделия край Елин Пелин вече са две. Вчера..

публикувано на 28.07.24 в 07:31