Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: Плаващите мнозинства са рецепта за търговия

Още при актуализацията на бюджета ще проличи има ли стабилно мнозинство, смята лидерът на „Нормална държава“ и депутат от БСП

Георги Кадиев
Снимка: БГНЕС

„За мен е лош вариант правителството да мине само и единствено заради излизането на някоя партия от залата“, каза пред БНР Георги Кадиев, лидер на партия „Нормална държава“ и депутат от БСП. Според него трябва да има многостранно споразумение между партиите, подкрепящи правителството, с определен времеви хоризонт и ясна програма.

„Това не е коалиционно споразумение, то не разпределя някакви порции на властта, не създава формула 3:5:8 или каквото и да е, но разпределя задачите, които трябва да се изпълнят, може би някакъв времеви хоризонт, и партиите, които го подкрепят.“

Кадиев смята, че партиите са готови „психически за такова нещо, независимо, че не е лесно и за тях“, но голямото решение е на ИТН. По думите му те трябва да решат искат ли партньори, с които да подпишат споразумения, или плаващи мнозинства, което означава нестабилност за страната.

„Трябва да има партии и партньори, които гледат в една посока, а не се обвиняват един друг от първия ден“, коментира Георги Кадиев в предаването „Преди всички“.

Според Кадиев още при актуализацията на бюджета ще проличи има ли стабилно мнозинство или плаващи мнозинства, които са „рецепта за търговия“ при различни законопроекти.

Ако на Слави Трифонов Асен Василев му е много ляв, то ние сме ултралеви от тази гледна точка, посочи още Георги Кадиев. 

„Аз не съм ловец, но ми разказаха за един обичай при ловците. Когато убият прасе, ловецът, който го е убил, взема главата, но после всички, които са гонили това прасе, си делят заедно прасето и всеки взема неговата си част. Ако са десет души, примерно по една десета. ИТН убиха прасето, взеха главата и някак си поискаха да вземат и цялото тяло. Не става така. Има някаква народна мъдрост. Трябва да има партньорство. Това, което ни казаха хората на изборите, беше много ясно – махнете ГЕРБ и го направете заедно“, обобщи ситуацията Георги Кадиев. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриарх Даниил е на посещение във Видин

Българският патриарх Даниил ще посети днес Видин. В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. През последните 6 години настоящия патриарх бе Видински митрополит. Видин е първия български град, който ще посети патриарх Даниил след коронясването си. Точно в 18 часа българския патриарх..

публикувано на 18.07.24 в 07:32

Заради повишения риск от пожари: Забранява се косенето на трева и почистването на храсти

От днес на територията на цялата страна се забранява косенето на трева, машинното почистване и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи на територията на цялата страна. Причината са високите температури и повишения риск от пожари при ползването на земеделска техника.  Заповедта на земеделския министър не се..

публикувано на 18.07.24 в 07:30
Паметник на Левски в Ловеч

Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски

187-мата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония с военен ритуал пред най-големия паметник на Апостола на свободата в Ловеч. Заради летните горещини програмата по отбелязването на 187-годишнина от рождението на Васил Левски беше изтеглена за сутринта. От 9.00 ч. започва гражданското поклонение..

публикувано на 18.07.24 в 07:29

Отново червен код за жеги в цялата страна

Червен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за всички области на страната. Днес отново ще бъде предимно слънчево и много горещо, сочи прогнозата на НИМХ. В следобедните часове главно над Северна България и планинските райони на Западна ще се развива купеста и..

публикувано на 18.07.24 в 07:24

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие. Във..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...

публикувано на 17.07.24 в 21:04