Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Готвят се промени във връзка с компенсациите за неприети в детски градини деца

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС
„Имаме обещание от Столична община , че ще бъдат разгледани всички молби на родители, който не са одобрени“, посочи в „Преди всички“ Зорница Трифонова от Асоциация „ Родители“ във връзка с това, че има случаи на неприети деца в детските градини, но родителите им не са получили и компенсация след това. Има само обещание от заместник-кмета на Столична община Мирлослав Боршош, че е поискал информация от всички районни администрации за причините за отказ за получаване на компенсации.

„Знаем, че има одобрени 440 молби за компенсация, не знаем колко са отказите и какви са причините за това. Необходима е по-добра разяснителна кампания към родителите и към общините на какви критерии трябва да отговорят родителите на такива деца , за да получат тази компенсация. А от СО правят периодични обучения и инструктаж за тези критерии на своите служители по региони. Дори родител също може да се обърне към самата община за разяснение.

Другият проблем е, че има точки, които са неясни в наредбата. Родителските организации работим със СО и МОН, така че да се направят някои промени в Наредбата, които да улеснят родителите в при кандидатстването и общините, които обработват тези документи.

В момента са внесени тези промени и те ще бъдат поставени на обществено обсъждане. Но ние искаме и промяна в закона, а затова е нужно работещо правителство", заяви още Трифонова пред БНР.

"Една от промените в Наредбата, конкретно за СО, е  по критерият, че имаш право на компенсация, ако детето не е прието в общинска или държавна детска градина и не му е предложено равностойно място в друга детска градина.

Искаме този термин "равностойно" да не включва детска градина твърде далеч за тях, и това те да откажат това място, да не е причина за отказ от компенсация.

Друго важно условие е за детето да бъде осигурена образователна услуга, за да се отпусне тази компенсация - за това се харчат тези средства. Добавили сме още две нови дати за кандидатстване за помощта към Наредбата, а също и искаме и да има възможност да пропусналите първия срок за компенсациите, да могат да подадат също документи", поясни още за предложените промени в Наредбата Трифонова.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Европейска нощ на учените

Европейската нощ на учените предлага нови открития за посетителите

На 24 и 25 септември ще се проведе Европейската нощ на учените в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Бургас, Шумен, Велико Търново,   Хасково, Ямбол. Според ново проучване на Евробарометър европейците твърдо подкрепят науката и технологиите. Гражданите очакват   редица  технологии, които понастоящем са в процес на разработване да..

публикувано на 24.09.21 в 09:55

Отпуснатите 60 милиона лева за сектора авиация не помагат на бранша

Авиационният бранш изпрати до институциите, включително и до президента призив, че е подминат от помощите за Covid-19. Те смятат, че между двете четения на актуализацията на бюджета са били променени условията за финансиране, без това официално да е съгласувано с представители на сектора. От Асоциацията на Българската авиационна индустрия..

публикувано на 23.09.21 в 20:57
Почетният консул на България в Намибия Михаил Михайлов

Михаил Михайлов описва вълнуващи сюжети в трите си книги

Държавният културен институт към Министерството на външните работи представи на 23 септември в литературния клуб "Перото" в НДК   новите книги на почетния консул на България в Намибия Михаил Михайлов. Книгите "Кафява захар", "Лов и любов" и "История на истината" са издания на университетското издателство "Св. Климент Охридски"...

публикувано на 23.09.21 в 19:11

Д-р Виктория Чобанова: Covid-зоните не работят по начина, обявен от МЗ

"Имам информация от това, което споделят доста колеги, а ние обменяме непрекъснато информация какво се случва в различните райони на страната, никой досега не се e похвалил, че има работеща Covid-зона по начина, по който е   обявена от Министерството - да прави прегледи, да назначава изследвания и терапия безплатна на пациентите", каза за..

публикувано на 23.09.21 в 16:47
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: България е управлявана отвън територия

„Смятаме, че, за да има независима България, трябва да има независим държавен глава“, каза за БНР лидерът на партия „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов, който ще се кандидатира за президент заедно с кандидата за вицепрезидент адв. Елена Гунчева. Лидерът на "Възраждане" се кандидатира за президент По думите му президентът Румен Радев..

публикувано на 23.09.21 в 14:36
Проф. Евелина Келбечева

Проф. Евелина Келбечева: Без Москва такъв метеж като Септемврийското въстание нямаше да се случи

Има ли връзка между две исторически събития - 23 септември 1923 година и 9 септември 1944 година – питаме проф. Евелина Келбечева, историк в Американския университет във Благоевград, гост в "Хоризонт до обед". „Естествено, че има пряка връзка с тези две дати. Фактически на 23 септември този метеж е бил заповядан и донякъде спонсориран от Москва. И..

публикувано на 23.09.21 в 12:39

Велислав Радев: Поуките са, че в здравни кризи трябва да се оставят лекарите да си вършат работата

„Направихме три образователни филма на MyCentury,  свързани с ваксините в миналото , като желанието ни не е свързано с това да подтикнем хората да бъдат ваксинирани, а да започне разговор какво е било в миналото и какво е сега“, посочи в „Хоризонт до обед“ Велислав Радев, журналист, работил дълги години във ББС, автор на няколко онлайн..

публикувано на 23.09.21 в 11:48