Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвят се промени във връзка с компенсациите за неприети в детски градини деца

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС
„Имаме обещание от Столична община , че ще бъдат разгледани всички молби на родители, който не са одобрени“, посочи в „Преди всички“ Зорница Трифонова от Асоциация „ Родители“ във връзка с това, че има случаи на неприети деца в детските градини, но родителите им не са получили и компенсация след това. Има само обещание от заместник-кмета на Столична община Мирлослав Боршош, че е поискал информация от всички районни администрации за причините за отказ за получаване на компенсации.

„Знаем, че има одобрени 440 молби за компенсация, не знаем колко са отказите и какви са причините за това. Необходима е по-добра разяснителна кампания към родителите и към общините на какви критерии трябва да отговорят родителите на такива деца , за да получат тази компенсация. А от СО правят периодични обучения и инструктаж за тези критерии на своите служители по региони. Дори родител също може да се обърне към самата община за разяснение.

Другият проблем е, че има точки, които са неясни в наредбата. Родителските организации работим със СО и МОН, така че да се направят някои промени в Наредбата, които да улеснят родителите в при кандидатстването и общините, които обработват тези документи.

В момента са внесени тези промени и те ще бъдат поставени на обществено обсъждане. Но ние искаме и промяна в закона, а затова е нужно работещо правителство", заяви още Трифонова пред БНР.

"Една от промените в Наредбата, конкретно за СО, е  по критерият, че имаш право на компенсация, ако детето не е прието в общинска или държавна детска градина и не му е предложено равностойно място в друга детска градина.

Искаме този термин "равностойно" да не включва детска градина твърде далеч за тях, и това те да откажат това място, да не е причина за отказ от компенсация.

Друго важно условие е за детето да бъде осигурена образователна услуга, за да се отпусне тази компенсация - за това се харчат тези средства. Добавили сме още две нови дати за кандидатстване за помощта към Наредбата, а също и искаме и да има възможност да пропусналите първия срок за компенсациите, да могат да подадат също документи", поясни още за предложените промени в Наредбата Трифонова.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Андреев

Ивайло Андреев: Най-съвършено гримираните жени са в Лондон

След броени дни ще влезем в март, месецът на жените, в който се появявя импулсът и желание да бъдем свежи и красиви . Стремежът към красота е нещо напълно човешко и датира от хиляди години. Независимо колко трудно са живели хората, те непрекъснато са се вглеждали в себе си и са оценявали високо красотата. Красотата е била и е..

публикувано на 26.02.24 в 16:41
Красимир Димитров

Красимир Димитров ще е сред бегачите на дълги разстояния в Спартатлон, Гърция

Не веднъж сме били свидетели на неограничените човешки възможности, поредното доказателство за това са бегачите на дълги разстояния .  И тук не говорим за класическия маратон с неговите 42 км, а за разстояния от над 200 км .  Такова състезание се организира в Гърция и се нарича Спартатлон . Не случайно, защото бегачите в това международно..

публикувано на 26.02.24 в 09:46

Телефонна апликация помага в случаи на стрес, неврози и тревожност

Живеем в непрекъснат стрес. Времето все не ни стига за задачите, които трябва да изпълним на работа и вкъщи всеки ден. Като прибавим и отговорност за взетите решения, сънят ни започва да се изплъзва. Война, тревога за по-близки или по-далечни, които са на фронта или сред похитените от хамасовците в първия ден на войната, както е в Израел,..

публикувано на 25.02.24 в 07:50
Детският хор на БНР на посещение при президента Румен Радев

Държавният глава Румен Радев посрещна в президентската институция хористите от Детския хор на БНР

"Младите хора, които не само вярват в доброто, но и го създават, са бъдещето на нашата страна". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към хористите от Детския хор на Българското национално радио и техните ръководители, които посетиха президентската институция, разгледаха сградата и се запознаха с нейната история...

публикувано на 25.02.24 в 06:30

С тържествена церемония Медицински факултет- София изпрати младите лекари от Випуск 2023

На 20.02.2024 г. в зала 1 на НДК се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на Випуск 2023 на Медицински факултет- София. В присъствието на ръководството и академичния състав на Медицински университет-София, както и на много официални гости, близки и приятели на абсолвентите, 596 млади лека ри ( 239 българ и и 357..

публикувано на 25.02.24 в 05:16
Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство

Димитър Костадинов: Безделието е несъвместимо с природата на пчелите

Добиването на мед е познато от древността. Ползата за нашето здраве и силата да лекува са изследвани от много учени. Пчеларството от години е и всекидневие на Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство у нас. За Димитър Костадинов желанието да привлече млади хора към пчеларството е достойно за уважение...

публикувано на 24.02.24 в 09:10
Доц. Димитрина Едрева

Доц. Димитрина Едрева: Острият гноен отит се среща много често в детска възраст

Острият гноен отит е едно от усложненията, които могат да се появят в следствие на инфекция на горните дихателни пътища .  "При болка в ухото след настинка или вирус , трябва веднага да потърсим специалист, каза за "Закуска на тревата" доц. Димитрина Едрева, специалист по уши, нос и гърло в Университетска болница Лозенец.  По думите й..

публикувано на 24.02.24 в 07:50