Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Личев е предал на следствието документи, свързани с вноса на отпадъци

Министър на околната среда и водите Асен Личев
Снимка: БГНЕС, архив

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев е предал на разследващите органи документи, свързани с вноса на отпадъци от Италия в България. Това обяви самият Личев по време на заседание на временната парламентарна комисия за разследване на управлението през последните пет години.

„Една директорка в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и един заместник-министър в МОСВ нотифицират внос на отпадък, който по предназначение може да се третира само по два начина - или да се изгори, или да се депонира. От това пропукване България става една площадка почти за италианския боклук“, заяви министър Асен Личев.

Коментарът му идва в следствие на сигнал за дейността на топлоцентрали, които потенциално са горили отпадъци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВР отбелязва 145 години от създаването си

МВР отбелязва 145 години от създаването си днес.Тържествената церемония ще започне в 9:00 часа пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и полагане на венци. При храм-паметникa "Александър Невски" ще бъде подредена специализирана техника, която служители ползват в ежедневната си работа. В 10:30 часа пред Паметника на..

публикувано на 05.07.24 в 08:23
Васил Терзиев

Терзиев в СОС, обяснява защо е спрял конкурса за Войнишкия паметник

По искане на Комисията по култура на Столичната община се очаква кметът Васил Терзиев да обясни пред общинските съветници мотивите, с които спря конкурса за мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Спирането на конкурса е заради "критика по отношение стилистичните, архитектурни и конструктивни качества", "липса на достатъчно професионални..

публикувано на 05.07.24 в 08:09
Гордана Силяновска

Силяновска отсече: В Договора с България не се казва, че трябва да променим конституцията

Република Северна Македония се е отнесла отговорно към изпълнението на Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си по него. Това коментира президентът на страната Гордана Силяновска в първото си интервю след като бе избрана на поста и положи клетва. Пред телевизонния Канал 5 Силяновска заяви, че "Гърция или ЕС трябва да..

публикувано на 05.07.24 в 08:00
Собствениците на фермата Николай и Благовеста Василиеви

Най-голямата биоферма за телешко месо в ЕС унищожава 1000 животни

Собствениците на най-голямата и най-продуктивна биологична  ферма за телешко месо както в България, така и в целия Европейски съюз, предупреждават ,че ще се наложи да унищожат поне 1000 от животните си. Причината - наложени ограничения на пашата в Национален парк "Рила". Днес фермерите ще внесат специално отворено писмо до президента,..

публикувано на 05.07.24 в 07:54

Герган Ценов: България не може да привикне към идеята за ред, законност и либерална демокрация

Днес от 09:30 часа граждани, активисти и защитници на човешките права ще се съберат пред Административен съд – София град, за да протестират срещу депортации, които смятат за нелигитимни.  Те изразяват съпричастност със саудитския дисидент Абдул Рахман ал Халиди. След 2 години и 8 месеца, в които води поредица от дела, обжалващи отказа за..

публикувано на 05.07.24 в 07:40

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за извършването на тази дейност. От Българския..

публикувано на 05.07.24 в 07:37
Виктор Орбан

Виктор Орбан на посещение в Москва, посреща го Путин

Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна пое тази седмица ротационното председателство на Европейския съюз, ще посети в петък Москва и ще бъде приет от руския президент Владимир Путин. За това съобщава електронното издание на "Файненшъл таймс", като се позовава на три независими източника - един от унгарското правителство и двама от..

публикувано на 05.07.24 в 07:28