Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес температурите отново са над 40 градуса

Гърция поиска помощ от чужбина за справяне с пожарите

С кораби на бреговата охрана, частни яхти и рибарски лодки евакуираха жители и туристи от крайбрежния град Ровис

| обновено на 05.08.21 в 14:45
Опожарен двор след горския пожар в района на Варибоби, североизточно предградие на Атина, 4 август 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

118 пожара бяха регистрирани в Гърция през последните 24 часа. Тлеещите огнища и екстремните температури създават риск от запалване на нови пожари.

Основните усилия на огнеборците са на остров Евбея (Евия), където фронтът се разраства. Властите евакуират жители и туристи от засегнатите места. Няма пострадали.

Огънят нанесе сериозни щети на Евбея.

Отново от вятъра се разгарят загасени пожари, обстановката е критична, предава кореспондентът на БНР в южната ни съседка. Основните сили са насочени към област Евбея, където огънят се разраства. Вече са евакуирани жителите на 15 села. Изгоряха къщи и производствени цехове. 

Пожарът на острова е извън контрол, съобщават огнеборците там. Пламъците достигат до 20 метра и температурите са непоносими, казват местни жители, които бързо напускат района. Бият камбаните на църквите, за да предупредят хората да напуснат.

В крайбрежното градче Ровиeс на острова 90 жители и летовници се наложи да бъдат спасявани от плажа с лодки и ферибот, тъй като огънят стигнал чак до морския бряг.

Пожарникари, доброволци и армейски части участват в гасенето на огнената стихия, достигнала опасна близост до Древна Олимпия. Спасиха от унищожаване археологическия музей. Пожарникарите се борят да спрат огъня да изпепелите родното място на Олимпийските игри, както и намиращата се наблизо сграда на Международната Олимпийска Академия. Духа вятър и огнищата се разпалват, казват местни жители.

Мащабни пожари има също в област Илия и Месиния.  В област Илия изгоряха цели села. Министерството на отбраната изпраща военни сили към засегнати от огнената стихия райони.

На Пелопонес, в региона Илия, бяха разпратени съобщения на мобилните телефони от номер 112 за належаща евакуация.

Наложи се и евакуация в района Месиния, отново на Пелопонес. Борбата с огнената стихия продължава, а основното огнище на пожара е в селото Диаволици.

Гърция поиска помощ от европейските страни за справяне с огнената стихия. Няколко държави изпратиха пожарникари и хеликоптери. Днес отново в страната температурите са екстремни.

В северната част на Гърция огнищата са под контрол след повече от едно денонощие гасене по въздуха.

От Кипър и Израел пристигна помощ от пожарникари и хеликоптери. В гасенето участва и руски самолет, нает за лятото от гръцкото министерство по защита на  гражданите. От дипломатическата мисия на Русия в Атина изразиха готовност за допълнителна помощ.

Днес е девети пореден ден с температури, които се очаква да достигнат 45 градуса. На много места в Гърция живачният стълб вече преминаха 40 градуса и е ветровито. При тази обстановка е трудно да се използват самолети и хеликоптери за гасене по въздух.

Опасност от пожари има в цялата страна, предупреждават гръцките власти, които забраниха влизане в горски райони.

Премиерът Мицотакис определи ситуацията като "кошмар" и разпореди: "основен приоритет е да се спаси живота на хората".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка. Платежните карти са най-популярното средство за разплащане в Кипър, като заемат 73% от обема на ежедневните..

публикувано на 03.08.24 в 20:46

Над 100 изпълнители на гайдарското надсвирване в Гела

Най-големият гайдарски празник в Родопите изпъстри Илинденските поляни с хора от всички краища на България облечени в носии и дрехи с български шевици. Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата..

публикувано на 03.08.24 в 20:43

Жители на квартал "Аспарухово" във Варна протестираха срещу намерението на инвеститор да строи кооперация там

Десетки жители на квартал "Аспарухово" във Варна, общински съветници, кметът на района Ивайло Маринов, се събраха на протест пред терена в центъра на квартала, където частен инвеститор ще строи жилищна кооперация, при което ще бъдат изсечени седем кедри и още едно дърво.  Хората казаха, че са готови да направят жива верига, за да предотвратят..

публикувано на 03.08.24 в 20:22

Хърватия отрече да е повишила транзитните такси за петрола, доставян на Унгария

Хърватия отрече твърденията на унгарското правителство, че е повишила транзитните такси за петрола, доставян на Унгария след руското нашествие в Украйна, и повтори предложението си за дългосрочно сътрудничество в замяна на прекъснатите руски доставки през Украйна. Опровержението дойде от компанията JANAF, която е оператор на петролопровода от..

публикувано на 03.08.24 в 19:53

Модернизират дома за стари хора в с. Караисен

С финансиране от близо 3 милиона лева от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде разширен и модернизиран Домът за стари хора в павликенското село Караисен.  В социалното заведение ще бъде изградена малка пречиствателна станция за битови отпадни води и ще бъде монтирана фотоелектрическа централа с капацитет 30 kW. Финансирането от 2,906..

публикувано на 03.08.24 в 19:46

Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожар гори край невестинските села Илия и Църварица, съобщава БТА. Директорът на пожарната в Кюстендил Светослав Георгиев каза, че огънят е локализиран в две направления, но в други две продължа все още да гори. Към момента са засегнати са около 1000 декара самозалесила се иглолистна гора. Директорът на пожарната в Кюстендил уточнява пред БТА,..

публикувано на 03.08.24 в 19:39

Отново масови безредици в Англия

Шествия на крайната десница и антирасистки контрадемонстрации се състояха в редица британски градове дни след масовото убийство в Саутпорт, съобщава "Гардиън". Около 200 души в Лийдс скандираха лозунги срещу имигрантите и мюсюлманите. От далеч по-многобройната контрадемонстрация им отговориха с възгласи, че са "нацистка измет". Полицията се погрижи..

публикувано на 03.08.24 в 19:23