Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симона Велева: КС ще изчисти неяснотите кой има право да иска прекратяване на мандата на тримата големи в съдебната система

Конституцията предвижда такова разделение на властите, че власт - власт възпира, посочи експертът

Симона Велева
Снимка: БНР

"Материята е доста безспорна и тя е продиктувана от промените в Конституцията от 2015 година. Ние постоянно говорим за съдебна реформа, но истината е, че Конституцията е изменяна най-много в частта съдебна власт“, коментира пред БНР Симона Велева, доктор по конституционно право във връзка с това, че Министерският съвет пита Конституционния съд има ли право министърът на правосъдието  да иска предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища.

„Периодично се повдига въпросът за съдебна власт, знаем и сега е на дневен ред дебатът, но той е винаги някак принципно и никога по същество. Ще видим този път какво ще стане“, каза още в „Преди всички“ Велева.

"Дали трябват промени или не - аз съм по-скоро консервативно настроена, защото и сега има инструменти, които могат да работят, и ако се налагат промени - те  трябва да са много малко и много прецизни.

2015 година се прие една разпоредба в Конституцията, която урежда правомощията на министъра на правосъдието. Той наред с други неща, може да прави предложения за назначаване, повишаване или понижаване, преместване, освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи. 2016 година на база на тези промени е промени и законът за съдебната власт, като се уреди процесурата за избор на тримата големи и съответно процедурата за тяхното освобождаване.

Законът за съдебната власт предвижда, че предложения за кандидатури за тримата големи - главен прокурор и председателите на двете съдилища не по-малко от трима от членовете на съответната колегия, както и  министърът на правосъдието.

Процедурата за отстраняване е като тази по назначаване и има много сериозна логика в това,  затова аз подкрепям разбирането, че процедурата е огледална, защото министърът на правосъдието въобще в конституционната рамка има много специфична роля. Той председателства заседанията на ВСС и той е връзката между изпълнителната и съдебната власт.

Конституцията предвижда такова разделение на властите, че власт - власт възпира", заяви още Велева.

По думите и сега Конституционният съд трябва да изчисти неяснотите около тези поставени казузи, за да знаем занапред каква е точно процедурата и какъв е редът, за да се знае какво може и какво не може всеки от участниците в този процес, поясни Велева.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител, цитиран от агенция Ройтерс. Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 07:36