Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усещане за Мерилин

59 години след смъртта на легендарната блондинка - образът й продължава да блести и пленява

Платинено рус привкус, жажда за скандал и завладяваща женственост.

Една от най-известните блондинки в света, иконата на Холивуд - Мерилин Монро пристъпва шикозно на територията на „Изотопия“. 59 години след нейната смърт образът й продължава да провокира, да вълнува, да вдъхновява и да блести.

Да очароваш целия свят, да си на върха, да се бориш със себе си и с представата, която са създали за теб.

Не просто личност, а усещане за епоха в киното и поп културата

„И от 50-те, и от 60-те години, та до наши дни няма друга звезда, друга женска икона, която да е победила Мерилин Монро по популярност“, казва Зузи Аспарухова – кинокритик, водещ на предаването „Киното и Градът“ по Радио София и част от подкаста „Тихо, филмът започва“.


Мерилин минава през времето, наложила вече разпознаваеми символи на блясъка: платинено русата коса, контрастиращо червеното червило и бялата рокля, големия бюст и искрената, ярка женственост и сексапил.

Какво обаче се крие зад всичко това и как започва живота на Мерилин?


Тежко детство и тъжна съдба

Норма Джийн Мортънсън, както е истинското й име, се ражда на 1 юни 1926 г. в Лос Анджелис, Калифорния.

Детството й е трудно. Израства без баща. Майка й има психични проблеми, заради което малката Норма Джийн е пратена за отглеждане в семейство на роднини. Минава през много приемни семейства, където е сексуално малтретирана. 16-годишна напуска училище и се омъжва, за да се измъкне от този порочен кръг.

Трудните времена оставят следи – започва да заеква, стеснителна е, не обича да се показва пред хора. Въпреки това не спира да се бори за мечтата си да стане актриса.

През Втората световна война работи във фабрика, където среща фотографа Дейвид Коновър, който по това време прави хроника със снимка на работещи жени. Така Норма Джийн започва да работи като модел и завързва връзки с модни агенции. След известно време филмовите студия я забелязват и тя поема по пътя на мечтите си.

Символ, но и продукт на времето

След като подписва първия си договор с 20th Century Fox, от студиото решават да изрусят косата й и да сменят името й - Мерилин Монро (от името на нейната баба плюс моминското име на майка й). Подложена е и на корекция на челюстта, тъй като е имала обратна захапка. Ражда се актрисата и образа, който познаваме до днес.

Зузи Аспарухова: „Загадъчно, театрално и грабващо име – какъвто е и образът, който студиото иска и успява да продаде. Тя е секссимвол. В началото на кариерата си през 50-те години прегръща тази роля. На едни награди се появява облечена в изключително тясна, почти прозрачна и доста изрязана рокля. В един от първите си филми Мерилин Монро играе много ярък секссимвол. Има сцена, в която е покрита само с чаршаф, голяма част от тялото й се вижда. Това е абсолютно скандално за времето си. Може би заради това публиката страшно много я харесва.“



Да плениш сърцето на Америка

Мерилин Монро е любимка на публиката. Независимо от всичките проблеми и от публикациите в пресата, независимо от връзките й със спортисти, актьори, драматурзи, продуценти.

„Монро има изключителен талант -  нещо, което се е доказало в много от филмите, в които е участвала. То е нещо, което или го имаш, или не. Тя е родена да се презентира, да се показва – има чар, харизма“, казва Зузи Аспарухова.

Как обаче от стеснително и притеснително момиче с емоционална обремененост от миналото Норма Джийн се превръща в супер звездата Мерилин Монро? Дали актьорската професия не е нейното спасение – стремежът да си всеки друг, но не и себе си?

Зузи Аспарухова: „Ако приемем, че това да се показваш и да се правиш на някой друг е един вид лекарство и ти помага да преодолееш тези страхове, може би да“.


„Холивуд е място, където ще платят хиляда долара за целувка, но 50 цента за душата ти“

Думите са на Мерилин Монро. Освен бляскав, образът й носи и трагична нотка. Три неуспешни брака, така и не успява да забременее, въпреки огромното й желание. Депресия, пристрастеност към лекарства. Труден характер, носещ й множество конфликтни ситуации.

Зузи Аспарухова: „Към това прибавяме и желанието й от комедийни роли да започне да работи в по-сериозна сфера, да прави по-драматични неща, което със засилването на зависимостта й към всякакви хапчета, допълват това, че тя не се справя гладко с работата си. Лоранс Оливие разказва за моментите зад кулисите на филма, който снимат заедно – „Принцът и танцьорката“ (1957 г.) , че не я харесва, не се разбират добре. В крайна сметка обаче резултатът е впечатляващ : Мерилин е пленяваща. Тя е ярка, интересна. Знае как да използва това. Притежава физическите качества.“

Мерлин Монро е освен универсален символ на сексапила и красотата, тя освен това в кариерата си е много полюсна – залита ту към едното, ту към другото. Винаги е искала да бъде драматична актриса, но в крайна сметка най-известните й роли са в мюзикъли и комедии.


Борба и предизвикващ много въпроси край

Зузи Аспарухова: „Мерилин Монро остава в историята и заради пътя й в Холувид. Със сигурност не е известна с благия си характер. Много от актьорите не искат да работят с нея. Доста режисьори се оплакват от нея. Монро много често прекратява договорите си със студията, с които работи.“ 

Мерилин се бори за повече глас във времена, когато актьорите нямат почти никакъв глас и студията определя правилата. Стига и до там, че основава собствено студио. Пресата първо я осмива, после й се възхищава. Възходи и падения – запазена марка за пътя на легендарната холивудска блондинка. Такъв е животът й до самия край.

„Мерилин Монро умира изключително млада, на 36 години, има много конспиративни теории около смъртта й. Официалната версия е, че се е самоубила. Взела е голямо количество барбитурати, които приема от години.

Може би фактът, че смъртта й настъпва при такива обстоятелства –по-конспиративни, малко по-странни и по-особени.

За флиртът с властта Още от историята на Мерилин: за флиртът с властта – аферата с президента Джон Кенеди и има ли български еквивалент на образа й – чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Мама винаги казваше, че най-голямото й богатство са хората

" Цялата ми фамилия сме македонци , аз бях дете и помня как се стигна до написването на книгата тогава , бях ва 9 години, трябваше да намерим лентов магнетофон, за да се запише гласа на Дилбер Илия - прототипът на главния герой - четникът Дилбер Танас, разказа в "Графити по възудха" Елица Бъчварова, която от години живее в Аржентина, със спомени за..

публикувано на 18.08.24 в 17:13

Усмивката на д-р Галина Цветкова успокоява и вдъхва надежда

Д-р Галина Цветкова е известен лекар в Плевен. Нейната топла усмивка винаги успокоява и вдъхва надежда. Но освен медицината, д-р Цветкова е посветена и на едно национално значимо събитие - ежегодния поход „По стъпките на Апостола“ , чиито ръководител стана след основателя Васил Копчев. Самият той казва, че оставя делото в сигурни..

публикувано на 18.08.24 в 06:40

Кой е Банкси - неуловимият и анонимен уличен творец?

В рамките на 9 дни световноизвестният уличен художник  Банкси  разкри 9 свои нови творби в британската столица – всички те със животинска тематика.  Обичайно изкуството на Банкси се приема като някаква форма на забавление от гражданите, а мнозина виждат в него и опит за привличане на вниманието върху различни проблеми, което прави творбите му..

публикувано на 17.08.24 в 22:45

Милостив по документи и на дела. Историята на Клемон Боло-Суков

Досега 50-ото Народно събрание не свърши много, но пък се самоизпрати във ваканция шумно. Сред доведените докрай промени са скоростните в Закона за предучилищното и училищното образование , с които депутатите забраниха "пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с..

публикувано на 16.08.24 в 19:29

Александър Василев - Василевса гори със собствен пламък между изкуството и спорта

На 11 август беше закрита Олимпиадата в Париж.   Наред със състезателните въления, най-голямото спортно събитие предизвика и разгорещени културни дискусии с церемонията по откриването.  В традиционната ни рубрика "Горещи сърца" ви срещаме с един врачанин, който не само обединява двете теми, но и беше част от културната програма в..

публикувано на 16.08.24 в 11:07
Директорът на Националната астрономическа обсерватория

Доц. Никола Петров от Рожен: Не можем да обърнем хода на климатичните промени, но можем да се предпазим от бедствия

Високите температури през това лято дори в планинската Смолянска област бяха непоносими за родопчани, които са свикнали на прохлада.  В най-горещите дни живакът стигна до 38 градуса, но след първия дъжд температурите в курорта Пампорово и високите части паднаха до 12-15 градуса. Има места, където средните температури се повишават, но и..

публикувано на 07.08.24 в 12:04
Димо Райков

Димо Райков: Най-нещастният български творец е писателят

Аз съм един щастлив писател , казва за себе си Димо Райков, който в края на месеца ще навърши 70 години. Животът му е разпънат между две епохи – на социализма и на прехода: "Може би оттам тръгва и моето щастие. 35 години в единия начин на живот, коренно различен от другия, и 35 години в другия. Това са две епохи, взаимно мразещи се,..

публикувано на 24.07.24 в 12:04