Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИБГНИ няма да подкрепи правителството на ИТН

Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" няма да подкрепи предложеното от "Има такъв народ" правителство.

Това съобщи председателят на групата Мая Манолова на брифинг в НС след заседание на парламентарната група на коалицията.

Решението на депутатите от ИБГНИ е било взето с пълно единодушие, подчерта тя: 

"Не можем да правим компромис с очакванията на българските граждани, които искат правителство на промяната". 

Манолова изтъкна три причини за решението да гласуват против.

Първо - неприемливи лица в кабинета:  "Доста семпъл състав в сравнение с огромните очаквания на българските граждани", каза тя и допълни: "Част от предложените хора са абсолютно неприемливи". 

Другите две причини са липса на ясни ангажименти в политическата декларация и гаранции за обвързаности.

"По отношение на политиките - предложена е декларация, едностранна декларация, която не е партньорски документ и не е партньорска декларация, в която няма ясни ангажименти, няма конкретика, няма срокове. Така и споразумение не беше подписано. И трето: заявихме ясно, че няма да подкрепим кабинет, който да бъде параван на сянката на ГЕРБ и на ДПС и не получихме категорични гаранции, че това няма да е така".

Арман Бабикян подчерта, че решението не е проява на неуважение, а липсата на писмено споразумение се е оказало ключово: 

"На мъжка дума и на юнашко биле няма как да гарантираме на нашите избиратели сигурността на поетите ангажименти". 

Николай Хаджигенов отговори на обвиненията на Слави Трифонов, че който не подкрепя правителството доказва, че е част от статуквото

"Това щях да питам: аз от кое статукво съм? И, ако аз съм статукво, кой по дяволите е Слави Трифонов?" 

Татяна Дончева се обърна директно към Трифонов: 

"Аз разбирам неговото желание всичко в политиката да се прави наопаки, но той няма да ни доведе до светли върхове". 

Решението, което "Изправи се БГ. Ние идваме" виждат, е продължаване на преговорите, когато бъде получен третият мандат, уточни Манолова:

"Конституционната процедура предвижда и други действия след гласуването на първия мандат, на първото предложение. Ние сме готови за разговори с ДБ, "Има такъв народ" и БСП за решение от създадената ситуация".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59