Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid ваксината на Pfizer/BioNTech работи срещу Делта варианта

Все още няма нужда от модификация на ваксината

Снимка: БГНЕС

Ваксината от първо поколение, разработена от Pfizer/BioNTech, работи срещу варианти на коронавирус като щама Делта и за момента не е необходимо да се променя, заяви изпълнителният директор на германската компания BioNTech Угур Шахин, цитиран от Франс прес.

"Възможно е през следващите 6 до 12 месеца да се появят допълнителни варианти и това да изисква адаптиране на ваксината, но в момента това все още не е така“, посочи пред журналисти Угур Шахин.

Решение за модификация трябва да се вземе само ако е ясно, че ваксината не действа или предлага само ниска защита срещу вариантите на коронавируса. Бързо променящата се ситуация означава, че определянето на времето за правилната промяна също е от решаващо значение, допълни той.

Угур Шахин, изпълнителен директор и съосновател на BioNTech

"Вземането на решение в момента може да се окаже грешно след три или шест месеца, ако доминира друг вариант на Covid-19. Следователно моментът на решението трябва да бъде подходящ", каза той.

"В момента имаме добро разбиране, че бустерна ваксина (допълнителна трета доза) срещу първоначалния щам на коронавируса е напълно достатъчна“, подчерта Шахин.

Компанията Pfizer многократно настоява за въвеждане на бустерна ваксинация на фона на последната вълна на коронавирусна инфекция.

Редица държави, включително Франция и Германия, заявиха, че от септември ще започнат да предлагат допълнителна ваксинационна доза на възрастните хора и най-уязвимите групи.

Компаниите BioNTech и Pfizer вече доставиха около един милиард дози от тяхната съвместна ваксина в повече от 100 страни или територии по света.

Те очакват годишният им производствен капацитет да достигне три милиарда дози до края на годината, преди да се увеличи до четири милиарда дози през 2022 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щетите по обекта на хранителната верига край Елин Пелин са предимно по покрива

Щетите по обекта на хранителната верига, който е в близост до взривения склад за фойерверки край Елин Пелин, са предимно по покрива. Това каза началникът на пожарната в Елин Пелин старши комисар Георги Иванов. Днес специалистите успяха да влязат в обекта, за да огледат последиците след взривовете. "Спазването на изискванията и правилният монтаж на..

публикувано на 27.07.24 в 19:22

Голям пожар лумна до Гребната база в Пловдив

Мащабен пожар, обхванал сухи треви, лумна  край Гребната база в Пловдив.  Мястото е в близо до луксозния хотел "Ландмарк".  Заради близостта със съседната горичка веднага са изпратени пет аварийни екипа на пожарната, които веднага са започнали да обливат огнището с вода и пяна.  Въпреки това, горящите сухи треви са образували гъсти облаци дим,..

публикувано на 27.07.24 в 19:03

Започна описването на щетите, нанесени от взрива в Елин Пелин

Продължават гърмежите от мястото на инцидента край Елин Пелин. Започнало е описването на щетите, които са нанесени по къщите в населеното място. Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че екипи вече са обходили част от къщите, започнало е описването. Ето какво е важно да се знае, обясни Ивайло Симеонов: "Това, което знам от вчера и нямам..

публикувано на 27.07.24 в 18:14
Виктор Орбан

Орбан окачестви управлението на Русия като "рационално и предвидимо"

Унгарският премиер Виктор Орбан окачестви управлението на Русия като "рационално и предвидимо" и посочи, че Украйна няма да успее да осъществи надеждите си за членство в Европейския съюз и НАТО. Орбан прогнозира, че везните на световната политика ще се наклонят от "нелогичния запад" към Азия и Москва. В реч на събитие на унгарската общност в Румъния,..

публикувано на 27.07.24 в 17:26
Снимката е илюстративна

Пожарът в планината Пъстрина край Монтана е изгасен

Пожарът в планината Пъстрина край Монтана е изгасен. Вчера и днес огнеборци гасиха сухи треви и храсти на площ от над 4000 декара. Екипи от огнеборци от Монтана изгасиха пожара в източната част на планината Пъстрина край Монтана.  Огънят се разрази вчера след обяд, като започна от бойчиновското село Охрид, след което премина по билото на..

публикувано на 27.07.24 в 17:09
Жералд Дарманен

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен не изключва вероятността за чуждестранна намеса в саботажа в жп транспорта

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен не изключи вероятността да е имало чуждестранна намеса в саботажа, заради който голяма част от железопътния транспорт във Франция беше блокиран часове преди откриването на Олимпийските игри вчера, съобщава БТА.  Вандали нанесоха щети на инфраструктурата по линиите, свързващи Париж с градове като..

публикувано на 27.07.24 в 17:02

В Смолян предлагат училища и детски градини да бъдат включени в списъка със защитени учебни заведения

Общинският съвет в Смолян предлага четири детски градини и пет основни училища в села в общината да бъдат включени в списъка със защитени учебни заведения.  С тяхното запазване ще бъде гарантиран достъпът до образование на децата от малките населени места и предотвратено още по-бързо обезлюдяването на района, мотвират се общински съветници...

публикувано на 27.07.24 в 16:55