Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия е европейски първенец по брой на пожарите

Изпепелен от пожар район в природен резерват в Пескара, Италия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не спират пожарите в Италия. Оказва се, че страната е първа по брой на пожари в Европа.

Рекордът по брой на пожари в Европа до момента е на Италия, втора след Гърция по изгорени площи. Това сочат данните на Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS) към Европейската комисия.

От началото на годината в Италия големите горски пожари в обхват  от над 30 хектара са 393, изгорени са  102 933 хектара земя -  площ която се равнява на 140 000 футболни игрища или в четири пъти повече от периода 2008-2020г.

В момента, сериозните пожари са към 70, в голямата си част в южните области, като един от тях е в област Калабрия където опасност грози Националния парк „Аспромонте”.

Смята се, че 98% от пламъците са дело на човешка ръка. Има задържани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59