Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растат международните усилия за възпиране на конфликта в Афганистан

| обновено на 10.08.21 в 21:47
Афганистанци, напуснали домовете си заради боеве в в северните провинции Кундуз и Тахар, във временни убежища в Кабул.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дипломати от Европейския съюз, Съединените щати и съседни на Афганистан държави се събират в катарската столица Доха, за да обсъдят начини за възпиране на ескалацията на конфликта в централноазиатската страна.

Талибаните продължиха и днес настъплението си като тази вечер превзеха още един голям град - Пули Хумри, на 200 километра северно от Кабул, след двучасови боеве с правителствените сили.Пули Хумри е столица на провинция Баглан.

По-рано днес талибаните превзеха и главния град на западната провинция Фарах.

Така само за пет дни в ръцете им попаднаха средищата на 8 от 34-те провинции на Афганистан. Под обсада остават други три - Кандахар и Лашкар Гах на юг и Херат на запад.

Бунтовниците вече контролират 65 процента от територията на Афганистан. Европейският съюз иска да избегне ситуация, в която страната ще се превърне в още по-голям производител на наркотици и източник на масирана миграция, заяви високопоставен служител в Брюксел, цитиран от Ройтерс.

По думите му поне 400 000 души са били прокудени от домовете си в резултат на бойните действия през последните месеци.

Според агенция Франс прес десетки хиляди бягат от северните градове Кундуз и Шеберган, които бяха превзети от талибаните, към столицата Кабул.

Шест държави-членки на Евросъюза, обезпокоени от опасността да се повтори мигрантската криза от 2015 година, изпратиха писмо до Европейската комисия с призив да договори с афганистанското правителство продължаване репатрирането на отхвърлени кандидати за убежище.

Ако ЕС спре да връщаме афганистанци в страната им, ще изпрати грешен сигнал и вероятно ще мотивира още повече афганистански граждани да потеглят към Европейския съюз, заявяват Австрия, Дания, Белгия, Нидерландия, Гърция и Германия в писмото си, цитирано от агенция Ройтерс.

Представител на Европейската комисия съобщи днес, че за Брюксел е приоритет да окаже помощ на съседите на Афганистан предвид очакваната бежанска вълна.

По оценка на ООН, ако ситуацията в тази страна се влоши още повече, е възможно половин милион души да потърсят спасение в Таджикистан, Иран и Пакистан.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Маринов: Отиваме на избори, правителство няма да има с втория и третия мандат

Правителство няма да има с втори мандат, мисля, че и с трети няма да има. Отиваме на избори, прогнозира политологът Александър Маринов в интервю пред БНР. Да се отложи връчването на втория мандат за съставяне на правителство, това е много екзотично предложение, дори по високите български стандарти за екзотика в политиката, оцени той искането..

публикувано на 15.07.24 в 19:39

Над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни

По над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни. Катаджиите са установили над 3000 нарушения, като повече от половината са за превишена скорост. 73 пътно-транспортните произшествия в област Монтана са станали през юни. От тях 22 са тежки, като са загинали двама души, а 32-ма са ранени. В сравнение с..

публикувано на 15.07.24 в 19:30

ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на втория мандат

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" настояха връчването на втория мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание са бъде отложено с 3 месеца, като предложиха парламентът да приеме декларация. Първо антикорупционни закони и решения, после разговори за правителство, беше..

публикувано на 15.07.24 в 19:09

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават още, че вече ще има директен влак по направлението Русе - Пловдив, свързващ Северна и Южна България...

публикувано на 15.07.24 в 18:43
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември На пресконференция в Киев..

публикувано на 15.07.24 в 18:35
Йордан Цонев

Цонев: Действията на ПП-ДБ са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията

ДПС няма да подкрепи идеята за отлагане с 3 месеца на връчването на мандат за съставяне на правителство с цел законодателна дейност, каза  заместник-председателят  на парламентарната група на ДПС  Йордан Цонев и определи искането на ПП-ДБ като насилие над Конституцията. ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на..

публикувано на 15.07.24 в 18:30
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще призове за национално единство

Два дни след покушението срещу него и малко преди започващата днес Национална конвенция на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп заяви, че е пренаписал изцяло предстоящата си реч и че ще призове към национално единство. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Само ден, след като беше леко..

публикувано на 15.07.24 в 18:30