Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-строги противоепидемични мерки в Пернишко

Снимка: Елена Тамакярска

Затягат контрола по спазване на противоепидемичните мерки на територията на област Перник

На свиканото от областния управител д-р Симеон Василев заседание на Кризисния щаб беше взето решение да се изготви график и още следващата седмица да започнат масови проверки в обществения транспорт и обектите с обществено предназначение.

11 са новозаболелите от коронавирус в област Перник през изминалото денонощие. Активни към момента са 99 случая. 23-ма са хоспитализираните пациенти. На база 14-дневна заболеваемост в периода от 26 юли до 9 август регистрираните случаи са 102, което се равнява на 85.58 на 100 000 души, съобщи представителят на РЗИ Явор Чаушев: 

„В област Перник са имунизирани до момента 33 694 лица. С пълен имунизационен статус са 16 684. Изпратени са още миналата седмица писма до всички кметове. Започнаха да идват списъци с лицата, които искат да бъдат ваксинирани”, каза Чаушев.

Областният управител отправи апел към гражданите и институциите за спазване и контрол на противоепидемичните мерки. 

„Другото важно нещо е да се ускори ваксинационният процес, тъй като по мое лично мнение той е подценен и хората масово отказват да се ваксинират на този етап. Затова призовавам всички към разумни действия”, каза Василев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“. В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и Българската стопанска камара са заявили категорично нежелание..

публикувано на 10.05.24 в 15:50

Пернишкото училище "Д-р Петър Берон" чества патронния си празник

С тържествен спектакъл бе отбелязан патронният празник на Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон” в Перник. Тази година тържеството преминава под знака на 100-годишнината от построяването на сградата на училището, приютила първата гимназия в града и 200 години от издаването на Рибния буквар, съставен от патрона..

публикувано на 10.05.24 в 15:43
Национална олимпиада по астрономия

В Плевен се проведе Националната олимпиада по астрономия

В три поредни дни  в Плевен се проведе XXVII Национална олимпиада по астрономия.  Учениците с най-високи резултати ще представят България на международни състезания. Класираните на първите места в трите възрастови групи получиха награди и от Община Плевен. В престижната надпревара се включиха 96 ученици от VII до XII клас и 28..

публикувано на 10.05.24 в 15:15
В Харков, 30 април 2024 г.

Русия с атака в Харковска област

Русия предприе сухопътна атака с бронирана техника в украинската Харковска област. През границата бяха задействани диверсионни групи. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата Руските сили са напреднали с един километър в района на град Волчанск в Харковска област, съобщи източник от украинската армия, цитиран от..

публикувано на 10.05.24 в 15:13

Връчиха наградите "Учител на годината"

За 27-а поредна година Синдикатът на българските учители проведе Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание бяха номинирани 70 учители и директори. От тях бяха излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо образование,..

публикувано на 10.05.24 в 15:09
Зелен дол

Засилва се интересът към благоевградското село Зелен дол

Повече от 40  години жителите на благоевградското село Зелен дол чакат нов водопровод. Новият водопровод и почти цялата мрежа в селото вече са подменени от държавното ВиК дружество, което има интерес да намали огромните загуби на вода  в Зелен дол и още четири села по пътя към границата с Македония. Има няколко причини човек да  иска..

публикувано на 10.05.24 в 15:07
Национално съвещание на МВР беше проведено в сградата на ГД

Сигналите за евентуални нарушения, свързани с изборите, към момента са 4

Започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за депутати в 50-ото Народно събрание, както и за български представители в следващия Европейски парламент. Кампанията ще продължи до 7 юни. Официален старт на предизборната кампания за вота 2 в 1 Четири са сигналите за евентуални нарушения, свързани с изборите, до момента, съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 14:45